Eclipsă de bec

By | 16 iunie, 2011
Distribuie prietenilor!

Ieri, în afară de vestita eclipsă totală de Lună am avut parte şi de o eclipsă mai specială. Încă de dimineaţă, vecinii de la parter s-au plâns că nu le merg aparatele electrice în casă. A fost o cădere de curent. Dar nu una în sensul opririi curentului, ci era vorba de o tensiune mai scăzută decât ar fi normal. Prin urmare becurile luminau cam cât o lumânare şi intensitatea luminii s-a redus până ce s-a transformat într-un firicel roşu, care era filamentul becului la limita incandescenţei. Cred că nu erau mai mult de 50 de volţi la priză.

Aparatele din casă, televizor, ceas cu radio, frigider etc. au început să scoată nişte păcănituri ciudate, aşa că le-am scos din priză pentru a nu avea probleme. Cam în două-trei ore situaţia a revenit la normal în urma intervenţiei unei echipe de la “Electrica” sau “Enel” sau cine naiba se mai ocupă de reţeaua electrică din România.

Problema nu este chiar nouă, pentru că de mai mulţi ani observ anomalii legate de calitatea curentului electric livrat la preţuri tot mai mari, de “Enel”. Când stau seara să citesc, observ cum becurile din casă pâlpâie deseori ca o lumânare, semn că tensiunea livrată fluctuează cu valori mari. Deseori dimineaţa, calculatorul sau alte aparate din casă se opresc din senin, ca să nu mai vorbesc de faptul că în ultimii doi ani mi s-au stricat două televizoare, unul fiind aproape să ia foc. Pe lângă asta mai sunt de penele de curent pe bune, care apar atunci când ţi-e lumea mai dragă şi te ţin pe întuneric cel puţin 3 -4 ore.

Nu prea văd că cei de la compania de electricitate ar avea intenţia să compenseze sau să suporte costurile acestor pagude şi neajunsuri în vreun fel, deşi se pricep de minune să umfle factura prin tot felul de artificii şi şmecherii făcute în complicitate cu guvernanţii, sfătuiţi de FMI să “liberalizeze” piaţa de energie. În concluzie servicii proaste la preţuri uriaşe, că doar de asta se fac privatizările, nu?!

3 păreri la “Eclipsă de bec

  1. Pingback: Stresul de a sta la bloc in Bucuresti | Dan Tănăsescu

  2. marian

    de 2 zile cand am cand nu am curent la becuri,apas pe intrerupator si nu se mai aprind becurile nicaieri in casa,in schimb prizele functioneaza perfect,am instalatie pe cupru la bloc schimbata acu 3 ani cu tablou nou.ma puteti ajuta ?de la ce poate fii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge