Guvernul SUA confirmă legătura între cutremure şi fracturarea hidraulică

By | 12 noiembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Pe 5 noiembrie un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade a zguduit Oklahoma şi a fost simţit până la Illinois.

Până acum doi ani, Oklahoma, de obicei, a avut aproximativ 50 de cutremure pe an, dar în 2010, 1047 cutremure au zguduit acest stat.

De ce?

În Lincoln County, unde cele mai multe incidente seismice din weekend-ul trecut au avut centrul, există 181 puţuri de injecţie, în conformitate cu Matt Skinner, un oficial de la „Oklahoma Corporation Commission”, organismul care supervizează producţia de petrol şi gaze din stat.

Cauză şi efect?

Practica de injectare a apei în formaţiuni stâncoase aflate la adâncime cauzează cutremure, au concluzionat atât Armata SUA cât şi US Geological Survey.

Industria SUA de gaze naturale pompează un amestec de apă şi diverse substanţe chimice la adâncime în subteran pentru a spulbera straturile de sedimente care conţin gaze naturale, un proces numit fracturare hidraulică, cunoscut mai mult informal ca „fracking.” În timp ce grupurile de protecţie a mediului s-au concentrat mai ales asupra capacităţii fracking-ului de a polua apa subterană, un efect secundar mai ameninţător reiese din studiile guvernului Statelor Unite – astfel că, prin forţarea fluidelor aflate sub presiune ridicată la adâncime în subteran, se produce creşterea activităţii seismice regionale.

În timp ce industria de gaze naturale din SUA desfăşoară o campanie publicitară costisitoare şi fără precedent pentru a convinge publicul că astfel de practici sunt inofensive pentru mediu, agenţii guvernamentale din SUA au constatat altceva.

Potrivit site-ului „U.S. Army’s Rocky Mountain Arsenal”, RMA a forat un puţ adânc de eliminare a deşeurilor lichide ale sitului, după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite „a conchis că această procedură este eficientă şi în acord cu normele de protecţie a mediului.” Conform RMA, „Puţul adânc de injecţie de la Rocky Mountain Arsenal a fost construit în 1961, s-a forat la o adâncime de 12.045 de picioare” şi 165 milioane de litri de deşeuri lichide Basin F, constând din „apă foarte sărată, incluzând unele metale, cloruri, ape uzate şi materii organice toxice” au fost injectate în puţ în perioada 1962 – 1966.

De ce a fost oprit procesul? „Armata a întrerupt utilizarea puţului în februarie 1966, din cauza posibilităţii ca lichidul de injectare să „declanşeze cutremurele din zonă”, în conformitate cu RMA. În 1990, „Riscul de cutremur asociat cu injectarea în puţuri de adâncime – un raport al Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA” referitor la evenimentele RMA, efectuat de Craig Nicholson şi RI Wesson a declarat pur şi simplu că, „injectarea a fost întreruptă la sit în anul precedent, de îndată ce legătura dintre injecţia de fluid şi seria anterioară de cutremure a fost stabilită.”

Douăzeci şi cinci de ani mai târziu, „posibilitate” şi „stabilit”, au fost modificate în luna iulie 2001, în studiul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, la pagina 87, „Prezentare generală a programului tehnic: Reglementările de control a injecţiei în subteran EPA 816-r-02-025,” care a raportat, „În 1967, corpul de ingineri al Armatei SUA şi US Geological Survey (USGS) au stabilit că un puţ de eliminare în adâncime a deşeurilor periculoase de la Arsenal Rocky Mountain a fost cauza evenimentelor seismice importante, în apropiere de Denver, Colorado.”

Există o divergenţă semnificativă între „posibilitate”, „stabilit” şi „a fost cauza”, iar cel mai recent raport a fost în urmă cu un deceniu. Multă fracturare hidraulică a avut loc de atunci, pentru a elibera gaze din şisturi bituminoase, la şisturile Marcellus.

Potrivit site-ului USGS, la rubrica nedatată, „Putem produce cutremure? Există vreo modalitate de a preveni cutremurele?”Agenţia constată că, „cutremurele induse de activitatea umană au fost documentate în câteva locuri din Statele Unite, Japonia şi Canada.

Cauza a fost injectarea de fluide în puţuri de mare adâncime pentru eliminarea deşeurilor şi recuperarea secundară a petrolului, precum şi utilizarea rezervoarelor pentru alimentarea cu apă. Cele mai multe dintre aceste cutremure au fost minore. Cel mai mare şi cel mai cunoscut a rezultat în urma injecţiei de fluid la Arsenal Rocky Mountain din apropierea oraşului Denver, Colorado. În 1967, a fost un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade, urmat de o serie de cutremure mai mici. Injecţia a fost întreruptă la sit în anul precedent odată ce legătura dintre injecţia de fluid şi seriile anterioare de cutremure a fost stabilită.”

Reţineţi fraza, „Odată ce legătura între injecţia de fluid şi seriile anterioare de cutremure a fost stabilită.”

Deci, cei peste cincizeci de ani de cercetări atât ale ​​Armatei Statelor Unite cât şi ale US Geological Survey, confirmă la nivel federal că „injecţia de fluid” produce instabilitate subterană şi este un factor care contribuie la inducerea unei activităţi seismice crescute” Ce spuneţi despre „provoacă evenimente seismice semnificative?”

Revenire rapidă până în prezent

Peste ocean, Cuadrilla Resources din Marea Britanie a anunţat luna trecută că a descoperit depozite subterane uriaşe de gaze naturale în Lancashire, de până la 200 de trilioane de metri cubi de gaz cantitate totală.

Pe 2 noiembrie, un raport comandat de Cuadrilla Resources a recunoscut că fracturarea hidraulică a fost responsabilă pentru două cutremure care au lovit Lancashire şi este posibil şi pentru alte cincizeci de cutremure de pământ pe ansamblu. British Geological Survey, de asemenea, a legat fracking-ul de cutremure mai mici în zona de la Blackpool. Dr. Brian Baptie de la BGS a spus, „Pare destul de probabil ca acestea să fie în legătură”, constatând că, „am avut o serie de instrumente în apropiere de locul respectiv şi acestea arată că ambele evenimente au avut loc în apropierea zonei şi la o adâncime redusă.”

Dar, revenind la Oklahoma. Raportul lui Austin Holland din august 2011, „Examinarea seismicităţii posibil induse de fracturarea hidraulică în Eola Field, Garvin County, Oklahoma”, Oklahoma Geological Survey OF1-2011, a studiat 43 cutremure care au avut loc pe 18 ianuarie, variind în intensitate între 1,0 – 2,8 Md (miliDarcy). În timp ce concluziile raportului sunt bineînţeles prudente, acesta afirmă că, „analiza noastră a arătat că la scurt timp după fracturarea hidraulică cutremure mici au început să se producă, şi mai mult de 50 au fost identificate, dintre care 43 au fost suficient de mari pentru a fi localizate.”

Sensibilizată cu privire la problemă, industria petrolului şi a gazelor naturale s-a grăbit să respingă acuzaţiile şi să inducă în eroare publicul cu o serie de reclame de televiziune cu privire la modul în care gazele naturale din depozitele şisturi bituminoase nu sunt numai viitorul Americii, dar oferă şi locuri de muncă, iar companiile de energie sunt custozi responsabili ai mediului.

Se pare că Washingtonul va fi în cele din urmă forţat să abordeze problema, după ce Armata Statelor Unite şi USGS au constatat o legătură de cauzalitate între injecţia forţată a lichidelor în subteran şi creşterea activităţii seismice. Având în vedere că cutremurul de la Oklahoma a provocat o problemă de deteriorare a bunurilor, s-au pierdut vieţi omeneşti, politica ar trebui mai mult ca sigur să ajungă sub un control mai crescut din partea comunităţii juridice.

În timp ce poluarea rezervei de apă a comunităţii este o tragedie locală abia auzită în interiorul Beltway, un cutremur întinzându-se de la Oklahoma până în Illinois, Kansas, Arkansas, Tennessee şi Texas este o problemă care ar putea să trezească alegătorii din toropeală, având în vedere că alegerile naţionale sunt la mai puţin de un an distanţă.

Sursa

Comentariul meu:

Citind acest articol nu poţi să nu faci o legătură între intensificarea activităţii seismice din România şi din ţările învecinate din ultimul timp şi recenta exploatare petrolieră maritimă, deschisă de firma Exxon în Marea Neagră.

Dacă mai adăugăm la acestea şi faptul că una din aplicaţiile sistemului HAARP este studierea straturilor adânci ale scoarţei terestre pentru identifcarea de zăcăminte de petrol sau minerale, atunci tabloul devine şi mai sinistru.

O părere la “Guvernul SUA confirmă legătura între cutremure şi fracturarea hidraulică

  1. Pingback: Exploatarea gazului de şist prin fracturare hidraulică | Dan Tănăsescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge