Voinţa este capacitatea de a depăşi lenea şi amânarea. Este abilitatea de a controla sau respinge impulsurile nefolositoare sau dăunătoare. Este capacitatea de a lua o hotărâre şi de a-o urma cu perseverenţă până este dusă cu succes la îndeplinire. Este puterea interioară de a depăşi dorinţa de a te complace în obiceiuri inutile şi nefolositoare, şi puterea interioară de a depăşi rezistenţa emoţională şi mentală faţă de acţiune. Voinţa este elementul cheie al succesului, deopotrivă material şi spiritual.
Autocontrolul vine în completarea voinţei. Îţi conferă puterea de a persevera în tot ceea ce faci. Îţi oferă capacitatea de a rezista în faţa greutăţilor şi a dificultăţilor, fie că sunt fizice, emoţionale sau mentale. Îţi acordă capacitatea de a amâna satisfacţia imediată, pentru a câştiga ceva mai bun, dar care necesită efort şi timp.
O metodă eficientă de a dezvolta şi a îmbunătăţi aceste calităţi este să efectuezi anumite acţiuni şi activităţi, pe care, de obicei, le-ai evita din cauza lenei, tendinţei da a amâna, slăbiciunii, timidităţii etc. Făcând ceva care nu îţi place sau eşti prea leneş să-l începi, înfrângi rezistenţa subconştientă, îţi antrenezi mintea să ţi se supună, îţi întăreşti puterea interioară şi dobândeşti tărie de caracter. Muşchii devin mai puternici opunând rezistenţă greutăţilor. Puterea interioară se dezvoltă învingând rezistenţa psihică interioară.
Dezvoltându-ţi una din aceste două abilităţi, automat se dezvoltă şi cealaltă.
Iată câteva exerciţii utile pentru dezvoltarea voinţei şi atutocontrolului:
1. Stai pe scaun în autobuz sau tramvai şi lângă tine se află un bătrân, o femeie sau o gravidă. Ridică-te şi oferă-i locul, chiar dacă ţi-ar fi plăcut să mai stai jos. Fă acest lucru, nu din politeţe, ci pentru că este un lucru pe care eziţi să-l faci. În felul acesta îţi înfrângi rezistenţa opusă de trup, minte şi suflet.
2. Sunt vase nespălate în chiuvetă şi ai amânat spălarea lor pentru mai târziu. Ridică-te şi spală-le acum. Nu lăsa lenea să te copleşească! Când ştii că în felul acesta îţi dezvolţi voinţa şi eşti convins de importanţa voinţei în viaţa ta, va fi mai uşor pentru tine să faci ce ai de făcut.
3. Vii acasă obosit de la muncă şi te aşezi în faţa televizorului, pentru că ţi-e prea lene să te duci să te speli. Nu te supune dorinţei de a sta şi a lâncezi, du-te şi fă un duş!
4. Ştii că ai avea nevoie de ceva exerciţii fizice, dar în loc să te apuci, continui să stai degeaba sau să te uiţi la filme. Ridică-te, fă o plimbare, aleargă sau desfăşoară o altă activitate fizică.
5. Îţi place cafeaua cu zahăr? Atunci, pentru o săptămână, bea-o fără zahăr. Îţi place să bei trei cafele pe zi? Pentru o săptămână, bea numai două!
6. Uneori, când vrei să spui ceva care nu e aşa de important, decide să nu îl spui.
7. Abţine-te să citeşti bârfele mărunte din ziare, chiar dacă simţi nevoia.
8. Ai dorinţa de a mânca ceva care nu e chiar sănătos? De dragul exerciţiului, refuză-ţi această dorinţă.
9. Dacă te trezeşti gândindu-te la lucruri neimportante, mărunte şi negative, încearcă să îţi pierzi intetesul pentru ele, conştientizând inutilitatea lor.
10. Înfrângeţi lenea. Convinge-te de importanţa lucrurilor care trebuie făcute. Convinge-ţi mintea că vei dobândi putere interioară atunci când acţionezi şi înfăptuieşti lucruri, în ciuda lenei, repulsiei sau a rezistenţei interioare fără sens.
Nu spune niciodată că nu poţi urma aceste exerciţii, pentru că în mod sigur poţi! Fii perseverent, orice ar fi. Motivează-te, gândind la importanţa efectuării acestor exerciţii şi la puterea interioară şi tăria pe care le vei dobândi.
Încercând să efectuezi prea multe exerciţii din acest set, când eşti la început, vei putea sfârşi prin a fi dezamăgit. Este mai bine să începi să te antrenezi cu exerciţiile mai uşoare la început şi treptat să creşti numărul lor şi dificultatea. Practica va face ca puterea voinţei tale să crească şi să se îmbunătăţească, oferindu-ţi multe satisfacţii.
Adaptare după un material de Remez Sasson.