JCreator, un IDE Java pentru începători

By | 28 august, 2010
Distribuie prietenilor!

Până îmi fac „curat” în calculator pentru a putea instala Netbeans sau Eclipse, am optat pentru o soluţie mai simplă şi mai modestă: JCreator. Este un editor cu o interfaţă relativ simplă şi cu posibilităţi limitate în ceea ce priveşte programarea avansată în Java şi tehnologiile conexe. Programul este free şi îl puteţi descărca de aici.

În afară de syntax highlighting şi de faptul că completează automat paranteze şi acolade, plus încă câteva mici opţiuni în ceea ce priveşte alegerea pachetelor incluse în proiect, denumirile şi tipul claselor, nu are multe automatizări şi facilităţi.

JCreator-1

Daţi click pe imagine pentru mărire

Dar tocmai pentru faptul că obligă utilizatorul să cunoască perfect sintaxa Java, atunci când tastează, este recomandat începătorilor. Un alt avantaj este faptul că consumă puţine resurse de sistem în comparaţie cu alte programe similare, mai complexe.

Pentru a putea lucra cu JCreator trebuie să instalaţi ultima versiune de JDK (Java Development Kit) pentru Windows, jdk-6u21-windows-i586.exe. După instatalare trebui să faceţi următoarele setări în sistemul de operare folosit:

1. Click dreapta pe My Computer –> Properties –> Advanced –> Environment Variables –> Path –> Edit. Se va deschide o fereastră în care va trebui să puneţi la sfârşitul şirului din căsuţa Variable value : ;calea la jdk (exemplu : ;C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_21\bin).

2. Tot în My Computer –> Properties –> Advanced –> Variables, apăsaţi New şi scrieţi la Variable Nameclasspath, iar la Variable value – calea spre jdk;./ (exemplu: C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_21;./).

Aceste setări le-am testat pe Windows XP. Pe alte versiuni de Windows cred că nu sunt diferenţe prea mari.

2 păreri la “JCreator, un IDE Java pentru începători

  1. Pingback: JCreator, un IDE Java pentru începători - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Pingback: Medii de dezvoltare si editoare pentru Java | Dan Tănăsescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge