Contribuabilii plătesc pentru cei cu credite

By | 9 aprilie, 2012
Distribuie prietenilor!

Analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat în cadrul unei dezbateri, că numărul restanţierilor la bănci ar fi fost dublu, dacă BNR nu ar fi luat măsurile de menţinere artificială a unei monede naţionale puternice. Dar acest lucru a fost făcut pe spinarea tuturor contribuabililor, chiar şi acelora care nu s-au îndatorat la instituţiile de credit.

Potrivit lui Şerbănescu, de trei ani contribuabilii plătesc pentru cei care au făcut credite. ‘Cine a plătit creditele? Salariaţii, prin tăierea salariilor, pensionarii prin îngheţarea pensiilor şi contribuabilii, prin creşterea TVA. De ce? Ce vină am eu în calitate de contribuabil să plătesc pentru cei care s-au împrumutat la bănci? De ce să plătesc eu pentru ei şi pentru bănci? Oare nu vedem acest lucru? Cei care au luat credite au împărţit cu mine beneficiile? Cineva trebuie să plătească. La noi au plătit pensionarii, salariaţii şi contribuabilii în locul debitorilor la bănci’, a spus Şerbănescu.

La fel ca mai sus, interpretarea e discutabilă. Pentru că, deşi poate multe credite au fost luate şi au fost date iresponsabil, cheltuirea acelor bani s-a văzut în creşterea economică şi a bunăstării populaţiei timp de câţiva ani, deci indirect au beneficiat de ea şi contribuabilii „care plătesc acum din greu rambusarea împrumutului de la FMI”. Or, din această schemă sunt ignoraţi exact cei cu credite contractate direct, care de câţiva ani sunt sub o presiune tot mai mare.

Sursa: Capital

La aceasta eu aş mai adăuga faptul că acea creştere economică de care se aminteşte în citat a fost realizată prin consum şi nu a fost acoperită printr-o activitate economică de producţie, deci a fost doar o bunăstare având la bază traiul pe datorie, adică “iei azi şi plăteşti mai târziu”. Iar azi trebuie să plătească toţi, indiferent dacă au consumat sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge