Aprecierea leului aduce mari pagube economiei naţionale

By | 8 ianuarie, 2013
Distribuie prietenilor!

De câte ori BNR şi Mugur Isărescu se laudă că au intervenit pe piaţă pentru a salva leul de la depreciere, mulţi naivi îi aplaudă ca pe nişte salvatori şi se minunează de iscusinţa guvernatorului şi a instituţiei pe care o conduce în domeniul finanţelor, sporindu-le astfel capitalul de încredere. Din acest motiv, de ani de zile BNR şi Mugur Isărescu sunt mereu pe primele locuri în sondaje la capitolul încredere şi profesionalism.

În realitate grija permanentă pentru menţinerea unui curs ridicat al leului faţă de euro, combinată cu o dobândă de referinţă stabilită de BNR (peste 6%), imensă în raport cu cele practicate în UE, duce la falimentul economiei româneşti prin blocarea exporturilor şi producţiei autohtone şi generarea unei lipse permanente de lichidităţi pe piaţa internă.

În sprijinul a ceea ce am spus până acum, iată ce spune Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR):

Aprecierea de 4 – 5% a leului faţă de euro, în decursul a câteva zile, a produs pierderi de 100 milioane de euro, pe lună, exportatorilor, care sunt obligaţi să onoreze contractele în derulare, deoarece în caz contrar intră în penalizări faţă de clienţii externi.

Efectul negativ al cursului de schimb care se resimte în zona exporturilor este datorat intrărilor masive de capitaluri speculative, care nu dau şansa unei aprecieri normale a leului, în funcţie de mersul benefic al economiei. În timp ce economia a crescut cu 0,1%, leul s-a apreciat cu 5%.

Sursa: Bursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge