Băsismul înseamnă slugărnicie faţă de imperialismul american

By | 10 martie, 2015
Distribuie prietenilor!

Multă lume crede în mod greşit că băsismul ar fi o ideologie aparte sau o mişcare politică legată strict de persoana lui Traian Băsescu. În realitate ceea ce s-a încetăţenit sub denumirea de „băsism” este mai degrabă o atitudine a anumitor indivizi şi grupuri din România, care manifestă o slugărnicie şi obedienţă necondiţionate faţă de americani şi faţă de politica de hegemonie globală promovată de Washington.

Vă mai amintiţi cum, prin 2010 -2011, după ce a anunţat tăierile de salarii, mărirea TVA cu 25% şi alte „măsuri de austeritate” impuse de criza care, chipurile, ajunsese şi la noi, Traian Băsescu declara cu mult aplomb, de la tribuna prezidenţială, că „statul nu este responsabil pentru fiecare cetăţean”?! Probabil aţi crezut că această expresie îi aparţine lui sau că este esenţa vreunei doctrine originale inventată de el, dar nu este deloc adevărat. De fapt este vorba de o reproducere aproape exactă a unei idei formulate de George Kennan, fost coordonator a echipei de planificare a Departamentului de Stat American până în anul 1950.

Kennan considera că această idee este un pericol la adresa politicii externe americane de protejare (a se citi acaparare) a resurselor naturale aflate pe teritoriul altor ţări.

În cadrul aceleiaşi tematici, într-un briefing pentru ambasadorii SUA ai țărilor latino-americane în 1950, Kennan a observat că o preocupare majoră a politicii externe americane trebuie să fie „securizarea materiilor noastre [de exemplu, America Latină] prime.” Prin urmare, trebuie să combatem o erezie periculoasă care, aşa cum serviciile secrete americane au raportat, s-a răspândit prin America Latină: „ideea că guvernul are o responsabilitate directă pentru bunăstarea poporului”.

Strategii americani au numit acea idee „comunism”, indiferent de opiniile politice reale ale oamenilor care o promovează. Aceştia pot fi grupuri de întrajutorare sprijinite de Biserică sau orice altceva, dar în cazul în care promovează această erezie, sunt comuniști.”

Noam Chomsky – „What Uncle Sam Really Wants”

Acum cred că este foarte clar ce se ascunde de fapt în spatele anti-comunismului şi politicilor neoliberale genocidare, „de dreapta”, promovate şi aplicate de Băsescu şi camarila sa în cei zece ani de regim dictatorial: multă ipocrizie, slugărnicie şi obedienţă faţă de SUA şi politica americană de dominaţie globală.

O părere la “Băsismul înseamnă slugărnicie faţă de imperialismul american

  1. Pingback: Dacă nu ştiaţi de unde s-a inspirat Băsescu atunci când a spus că “Statul nu este responsabil pentru fiecare cetăţean”. Ei bine de la George Kennan, cel care a condus echipa de planificare a Departamentul de Stat American până în 19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge