Diferenţa dintre bani şi valută

By | 29 martie, 2018
Distribuie prietenilor!

Mai toată lumea aleargă azi după euro şi dolari, crezând că, cu cât acumulezi mai mulţi, cu atât eşti mai bogat. Nimic mai greşit! Aceasta din cauză că cei mai mulţi oameni nu cunosc diferenţa între bani şi valută, crezând că de fapt sunt unul şi acelaşi lucru.

Între bani şi valută există diferenţe esenţiale şi cunoaşterea acestora ne permite să ştim cum să ne conservăm bogăţia şi puterea de cumpărare.

Euro şi dolarii sunt valute, iar aurul şi argintul, de exemplu, sunt bani.

Caracteristicile principale ale banilor sunt: valoarea intrinsecă, puterea de cumpărare constantă, faptul că se găsesc în cantitate limitată şi recognoscibilitatea. Aceasta înseamnă că banii au valoare absolută, nu îşi schimbă în timp puterea de cumpărare, deoarece se găsesc în cantitate limitată şi sunt uşor de recunoscut, fiind mai greu de falsificat.

Pe de altă parte, valutele sunt doar simple hârtii, fără valoare intrinsecă, reprezentând doar o promisiune de plată a guvernelor sau băncilor. Deoarece se pot tipări în cantitate nelimitată, valutele îşi pierd în timp puterea de cumpărare, din cauza inflaţiei. De asemenea bancnotele pot fi mai uşor falsifcate şi mai greu de diferenţiat faţă de cele autentice.

În concluzie, dacă vreţi să vă protejaţi averea nu o tezaurizaţi în euro şi dolari, pentru că s-ar putea ca în urma unei crize financiare să vă treziţi că posedaţi doar nişte hârtii fără valoare.

Am ţinut să fac aceste precizări deoarece se zvoneşte că BNR ar fi expatriat toată rezerva de aur a României, leii noştri având acum acoperire doar în rezerva de euro pe care am consolidat-o prin împrumuturi la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale. Deci avem o economie fondată pe nisipuri mişcătoare.

3 păreri la “Diferenţa dintre bani şi valută

  1. radu

    Prietene, bati campii rau de tot! Pune mana pe o carte de economie de clasa a 11-a si lumineaza-te!

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Aşa ceva nu vei găsi în cărţile e economie, pentru că nici economiştii nu ştiu prea bine ce sunt banii şi cum funcţionează sistemul financiar.

    Plus de asta, afirmaţiile fără argumentare, nu au nicio valoare. 🙂

  3. Ionut Bogdanovici

    @radu, esti unul dintre cei care ai votat cu Iohannis, iti cunosc profilul de pe alte bloguri. Asadar, lasa-ne cu propaganda ta neoliberala pe care o imbratisezi.
    Ionut Bogdanovici´s last blog post ..DATI-O AFARA DIN MAGISTRATURA – Lumea Justitiei a depus sesizare disciplinara la Inspectia Judiciara impotriva Laurei Kovesi, pentru dezinformarea grava a romanilor prin comunicatul din 27 ianuarie 2017: “Nu exista si nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA si nici protocol secret Coldea/Kovesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori”. Numai un CSM iresponsabil o mai poate mentine in functie pe aceasta mincinoasa nationala (Sesizarea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge