Smena 8M

By | 10 februarie, 2010
Distribuie prietenilor!

Primul meu aparat foto l-am cumpărat în 1990 din târgul care se ţinea pe strada Gherghiţei din Bucureşti, pentru cei care îşi mai amintesc. Era un Smena 8M, nou-nouţ, cu husă de piele, pe care am dat vreo 400 de lei comunişti, din ăia cu figura lui Nicolae Bălcescu pe ei. 😆

Smena 8M este un aparat foto rudimentar pentru standardele actuale, fabricat în fosta URSS, între anii 1970 şi 1993 de către LOMO (Leningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie). Are o construcţie destul de simplă, dar şi multe chestii enervante, mai ales pentru cineva obişnuit cu aparatele foto digitale de astăzi.

Bineînţeles că este o cameră pe film, de 35 mm, pentru că digitalul în fotografie nu exista la acea dată, cel puţin la nivelul consumului de masă.

Partea care mă stresează cel mai tare la acest aparat este faptul că filmul avansează manual, iar rotiţa care indică poziţiile rămase este total aiurea. Aşa că, dacă nu eşti atent, poţi face duble expuneri sau poţi rămâne cu cadre netrase.

O altă chestie stresantă este faptul că shutter-ul se armează manual, cu o clapetă situată în lateralul obiectivului. Dacă nu ţii degetele cum trebuie, se întâmplă ca această clapetă, în momentul declanşării, să se lovească de ele şi să modifice astfel timpul de expunere, făcând imaginea inutilizabilă.

Partea interesantă este modul cum se setează timpul de expunere, diafragma şi focusul. Pe marginea de sus a obiectivului sunt nişte pictograme, care afişează nişte norişori, un soare care iese din nori, soare puternic etc. Cu acestea se setează timpul de expunere, orientativ, în funcţie de cum apreciem vremea de afară. Există şi poziţia extremă, cea după „cerul înnorat”, în care timpul de expunere este setat pe bulb (nelimitat).

Diafragma se setează cu ajutorul unui inel central, în funcţie de sensibilitatea filmului (ISO sau DIN), trecută de producător pe cutia acestuia. Focusul se setează manual, tot aproximativ, în funcţie de distanţa până la subiect. Şi în acest caz avem un inel pe obiectiv unde sunt trecute distanţele şi nişte pictograme sugestive pentru portret, două persoane, grup, clădiri şi infinit.

Iată câteva date tehnice mai detaliate ale acestei camere:

  • Lentile: Triplet 43, 40 mm, f/4; 3 elemente
  • Plaja focală: de la 1 m la infinit, scale-focus
  • Timpi de expunere : Bulb, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250
  • Tipul shutter-ului: 3 lamele, tip diafragmă
  • Valori diafragmă: f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16
  • Tipul filmului: 35 mm
  • Dimensiuni: 70 x 100 x 60 mm
  • Greutate: 289 g

smena 8m

În ciuda construcţiei rudimentare şi a neajunsurilor, această cameră a devenit o mică legendă, dând naştere chiar şi unei mişcări în arta fotografică, numită lomografie. Există chiar şi tutoriale Photoshop care arată cum poate fi făcută o fotografie digitală să arate ca una făcută cu un aparat de tip „lomo”.

Am făcut această descriere a camerei Smena 8M, pentru că mi-am reamintit curând de ea şi am de gând să reîncep s-o folosesc. După ce i-am făcut inaugurarea, în urmă cu vreo 14 ani, într-un week-end romantic la munte cu aleasa inimii mele de atunci, am mai folosit-o pentru distracţie, ocazional, până prin 2005. Timp de 5 ani camera a stat nefolosită cu un film în ea, pe care am să-l dau acum la developat. După ce o repun în funcţiune, vreau să mă pun serios pe treabă şi să văd ce opere de artă pot scoate cu această mică „bijuterie” comunistă. 🙂

61 păreri la “Smena 8M

  1. George

    Pretul ca pretul, insa pe mine m-a socat chestia cu megapixelii! Cifra exacta – 8 ! Nu 5, 10 sau 15… Oare cum o fi determinat ca Smena are 8 megapixeli?

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Păi dacă se numeşte Smena 8M?! 😆 Am văzut multe tâmpenii de acest gen şi pe okazii.ro, unde la aparate foto pe film se specifica rezoluţia în megapixeli, dar cred că e vorba de nişte puşti fără minte.

  3. George

    In aceasta dimineata am primit (cadou, de la o colega)un Smena 8 in stare noua, perfect functional. Dupa amiaza voi cumpara un film si voi merge in parc…

  4. George

    Multumesc!Pentru Smena, am oferit…mii de multumiri si…doua mere, nu 200 Euro, ha, ha !!

  5. George

    Pe un site a aparut articolul: „In Honest Praise Of The Smena 8M”…

  6. Vlad

    Anul trecut mi-am cumparat si eu un Smena cu 100 lei de pe Okazii, e ca nou. Sint foarte incintat de el pentru ca e mic, usor, fara baterii si poti face reglaje (spre deosebire de vechea sapuniera Kodak – „focus free”…).
    Citeva observatii:
    1. Problema contorului de cadre se datoreaza angrenarii imperfecte a doua rotite dintate (cea de sub piesa metalica cu cifrele si inca una ascunsa sub capac). Se rezolva foarte simplu apropiind axele celor doua roti (una din ele e montata special pe un ax excentric; trebuie desfacute cele doua suruburi de deasupra aparatului si scos capacul);
    2. Toate piesele supuse uzurii (lagare, axe) sint din metal;
    3. Focalizarea trebuie facuta cu cit mai mare precizie; antrenati-va inainte pentru a estima distanta cit mai bine. Nu va bazati pe „hiperfocala” ca nu prea merge (zona de clar nu e atit de extinsa cit spune marcajul de diafragma de pe obiectiv);
    4. Profunzimea de cimp e mica la diafragme deschise (normal…) dar si calitatea imaginii e cam dubioasa mai jos de f/8 (desi poate nu focalizasem eu corect, mai trebuie sa verific). De alfel si manualul spune ca pentru filme color e recomandat sa folosim minimum f/8;
    5. Peretii interiori ai camerei obscure sint facuti dintr-un material lucios astfel ca pe marginea cliseului apar zone mai luminoase (depinde de scena, de cit de multa lumina e in cadru);
    6. Aparatul meu are lentila interioara cu un defect de fabricatie, o semi-bula de aer. In mod surprinzator nu afecteaza cu nimic calitatea sau cel putin nu vizibil (am folosit alt aparat Smena cu obiectiv „valid” si, ochiometric, cele doua filme facute cu el nu au relevat nici o diferenta).

  7. Cojocaru

    Domnilor,
    Intrebati pe fotografii mai „vechi” ce parere au despre acest aparat!

  8. Dragos

    In 1987 mi-am cumparat mult doritul aparat foto: Smena 8 M, cu 305 lei de la magazinul Foto – Muzica din Pitesti. Aparatul i-l am si acum, este nou-nout desi a fost utilizat- dar cu mare grija- pana in 2002. Pentru clasa lui, eu consider ca este un aparat foarte bun. Am lucrat cu Smena de cand aveam 12 – 13 ani. (Predecesorul lui a fost un Etiud, cu film lat, de 72 mm). Personal am fost foarte multumit de acest aparat. Laboratorul foto – camera obscura – era improvizat/a in baie, deoarece era camera cea mai intunecata. De dragul vremurilor demult trecute, o sa cumpar un film sa mai fac ceva poze cu el.
    Ca idee, cifra 8 nu reprezinta numarul pixelilor. Este un aparat analogic, nu are pixeli.

  9. Alexandru

    BUna ziua,

    am 2 astfel de aparate.
    Stie cineva in BRASOV unde se pot repara ( le pot trimite si in tara) cu conditia sa le primesc functionale si vreau si nu vreau sa le trimit la teapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge