Cromoterapia se bazează pe vechea artă a utilizării culorilor şi a luminii în tratarea afecţiunilor sau bolilor de orice fel. Practicanţii cred că prin utilizarea culorilor din mediul nostru este posibilă îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a sănătăţii.
Primele forme ale acestei terapii includ utilizarea cristalelor colorate sau a luminii solare. Există o varietate de opţiuni la îndemână şi mulţi practicanţi combină utilizarea cromoterapiei cu alte terapii complementare, precum aromoterapia, masajul, cristaloterapia şi yoga.
Este demonstrat ştiinţific faptul că lumina şi culorile au efecte diferite asupra afectivităţii indivizilor. Reacţiile şi atitudinile faţă de anumite tonuri de culoare sunt cauzate de puterea pe care culorile o exercită asupra psihicului nostru: ele ne pot calma, relaxa sau vindeca, sau ne pot face trişti, pot induce o stare de nervozitate etc. De asemenea, putem ghici calităţile sau defectele unei persoane în funcţie de preferinţele pe care le are pentru anumite culori.
Roşu – stimulează sângele şi facilitează regenerarea celulară. Pe plan psihic, amplifică puterea voinţei şi curajul. În general, roşul are urmatoarele semnificatii: dorinţa sub toate aspectele sau formele sale, tendinţa şi impulsul către acţiune, voinţa de a obţine rezultate, de a înfrunta viaţa cu problemele şi dificultăţile ei. Este o culoare caldă, cu un efect stimulator general în plan psihomotor. Roşul ne oferă senzaţia de apropiere în spaţiu, ne însufleţeşte, chiar şi la nivel fiziologic determină o creştere a presiunii sanguine, măreşte tonusul muscular, activează respiraţia şi dă o senzaţie pregnantă de caldură. Cei care preferă mult culoarea roşie sunt oameni plini de dinamism, forţă, vigoare, plini de energie şi gata oricând de a acţiona cu toate forţele într-o direcţie sau alta.
Portocaliu – este următoarea culoare percepută distinct de ochiul uman ca nivel de vibraţie al radiaţiei electromagnetice. Este o culoare placută şi agreată de majoritatea oamenilor, indiferent de temperamentul acestora. Portocaliul stimulează foarte mult energia vitală a fiinţei, având puterea de a elimina stările de oboseală cronice şi chiar de a mări capacitatea de rezistentă la efort fizic. În ceea ce priveşte corpul fizic, culoarea portocaliu stimulează sistemul respirator şi facilitează asimilarea calciului. Este de asemenea, împreună cu culoarea roşie, un excelent stimulator sexual. Cei care preferă în mod deosebit culoarea portocaliu exprimă prin aceasta nevoia de senzualitate, aspiraţia către trăiri amoroase intense, nevoia de linişte şi dorinţa de confort fizic.
Galben – stimulează sistemul nervos central, focul digestiv şi îmbunătăţeşte tonusul general al fiinţei menţinându-ne permanent „în formă”. Prin intermediul acestei culori, se poate atinge o mare stăpânire de sine şi o deosebită luciditate. Mintea este foarte mult stimulată de culoarea galben, devenind mult mai profund capabilă de a ne oferi chiar starea de înţelepciune. Galbenul este de asemenea asociat cu aspiraţiile sublime, dorinţa de fericire şi dorinţa de autodepăşire. Este o culoare caldă şi dinamică, calmeaza foarte mult stările nevrotice şi favorizează comunicativitatea. Galbenul exprimă de asemenea spontaneitatea, încrederea în forţele proprii, originalitatea, veselia şi capacitatea intelectuală. Cei care preferă mult culoarea galben exprimă prin aceasta dorinţele lor de realizare interioară, speranţă în fericire, aspiraţia către desăvârşire.
Verde – destinde extraordinar de mult fizicul şi psihicul, realizând un echilibru optim între structura somatică şi cea psihică a fiinţei. Ajută la eliminarea stress-ului, angoaselor şi multor anxietăţi. De asemenea, este un excelent calmant pentru cei uşor iritabili, nervoşi sau „iuţi la mânie”, cum se mai spune. Verdele exprimă flexibilitatea impulsurilor interne, a tendinţelor şi atitudinilor, ajutând mult la eliminarea obsesiilor şi a ideilor fixe. Exprimă totodată dorinţa de a impresiona şi a obţine recunoaştere. Este o culoare a liniştii favorizează buna dispoziţie, relaxarea, contemplarea, facilitează asociaţiile mentale, odihneşte, calmează şi ne creează, în general o senzaţie placută. Cei care preferă culoarea verde arată că posedă o structura mobilă, flexibilă, adaptabilă la schimbarea situatiilor şi împrejurărilor.
Albastru – face să crească puterea de apărare imunitară şi facilitează regenerarea celulară. Este indicată în stările infecţioase, în stările febrile, insolaţie, crize acute de reumatism, afecţiuni virale. Albastrul ne permite o deschidere a sufletului faţă de tot ceea ce este elevat şi minunat şi astfel favorizează instalarea unei armonii în anturajul în care ne aflăm. Atenţie însă, că o ambianţă predominant albastră, dacă este menţinută mult timp poate provoca depresie şi constipaţie. Albastrul semnifică echilibrul, stabilitatea, fidelitatea aspiraţia către libertate, speranţă şi dragostea atotcuprinzătoare. Cei care preferă în mod deosebit culoarea albastru arată o modalitate paşnică de abordare a ambianţei, inteligenţă dublată de afectiune şi o admirabilă armonie lăuntrică.
Indigo – are din punct de vedere terapeutic, o gamă foarte largă de aplicaţii. Stimulează în mod deosebit glanda tiroidă. Culoarea indigo este formată prin combinarea albastrului intens, care este expresia devoţiunii şi a gândirii clare, lucide, cu o nuanţă foarte rafinată de roşu stabilizator. Din această cauză , culoarea indigo combină marea putere cu eficienţa imediată. Din punct de vedere spiritual, indigoul este culoarea Sfântului Duh. Indigoul simbolizează inteligenţa, intuiţia, iluminarea, genialitatea, sobrietatea, dragostea de adevăr, viaţa spirituală. Cei care preferă culoarea indigo arată detaşare faţă de lumea cotidiană, dăruirea faţă de un ideal sublim, revolta faţă de ce este închistător.
Violet – calmează cel mai profund fiinţa şi întăreşte în mod considerabil sistemul imunitar. Elimină angoasele, anihilează frica, elimină agresivitatea şi face să dispară gelozia. Datorită faptului că violetul are o frecvenţă înaltă, el este apăsător pentru o minte slabă. Dezvoltă extraordinar intuiţia şi stimulează formarea idealurilor umane înalte. Violetul simbolizează înţelepciunea, supramentalul, sinceritatea, vidul creator, sentimentul nemuririi. Cei care preferă preponderent culoarea violet arată o dorinţă de a stabili relaţii intime profunde care să ofere o armonizare a întregii fiinţe, fascinaţia înţelepciunii, tendinţa de a atinge realitatea ultimă, nevoia adevărurilor de nezdruncinat.
Material realizat pe baza unor informaţii de pe blogul Maestrului Reiki Daniel C. Muntean.