Mentalistul

By | 31 martie, 2010
Distribuie prietenilor!

De câteva săptămâni, la Pro TV este un serial poliţist numit „Mentalistul” (The Mentalist). La început credeam că e un serial banal, clişeist, după modelul „Profiler” sau „Minţi criminale„. Dar, pe lângă faptul că personajul principal, Patrick Jane (interpretat de Simon Baker) este foarte simpatic, am remarcat şi o serie de lucruri interesante, care probabil multora cred că le-a scăpat.

Personajul respectiv foloseşte anumite tehnici din „Programarea Neuro Lingvistică” (Neurolinguistic Programming sau NLP), pentru a manipula comportamente şi stări mentale şi pentru a obţine informaţii de la suspecţii sau martorii implicaţi în cazurile pe care le investighează.

Tehnicile sale sunt, în general de genul celor folosite de Derren Brown, un mare mentalist din lumea reală sau de mentalistul nostru autohton, Vlad Grigorescu. Despre NLP, ce este şi cu ce se mănâncă, voi vorbi altă dată. Acum mă voi referi la câteva tehnici pe care le-am observat în serial până acum.

Într-unul din episoade, Patrick Jane îi spune unei posibile martore, în timp ce o atinge discret cu mâna pe braţ, ca diseară, înainte de culcare să se gândească la el şi la un loc frumos, unde s-ar putea simţi fericită şi în siguranţă. A doua zi, la interogatoriu, la fel de discret, o atinge din nou pe braţ, iar aceasta devine pe dată mult mai deschisă şi cooperantă, manifestând chiar simpatie pentru el. Acest procedeu se numeşte ancoră, în NLP.

Într-un alt episod, originalul investigator este surprins în rulota unui hippiot, suspect de crimă, ascultând muzica preferată a acestuia şi jucând şah cu el. În alt caz se joacă ostentativ cu o minge în faţa unui grup de copii, apoi se urcă pe bicicleta unuia dintre ei şi începe să vorbească utilizând gesturi şi un limbaj în stilul copiilor. Această tehnică se numeşte raport sau calibrare şi constă în adoptatrea unor caracteristici ce ţin de postură, limbaj, intonaţie, ritm respirator sau vestimentaţie similare cu ale interlocutorului, cu scopul de a realiza o apropiere şi o comunicare mai
eficientă cu el.

Sunt curios ce surprize îmi mai face acest serial pe viitor. Păcat că este difuzat după miezul nopţii şi trebuie să sacrific din orele de somn pentru a-l vedea. Despre NLP voi mai vorbi şi altădată.

mentalistul

15 păreri la “Mentalistul

  1. Danz3l

    Exista multe seriale interesante din care e ceva de invatat. Am vazut destul de multe,,,de ex imi place Psych. Cand termin Chuck poate ma uit la mentalistul asta ;))

  2. Pingback: Tweets that mention Mentalistul | Dan Tănăsescu -- Topsy.com

  3. Dan Lee Post author

    Păi poţi să-l vezi şi acum, că e la Pro TV! De Psych, nu am auzit, că eu nu prea downloadez de pe net. 🙂

  4. Victor

    Din unghiul meu de vedere, avand in vedere multitudinea de aspecte remarcate (si MAI ALES de termeni specifici folositi) ar fi de unde esti DUMNEATA atat de familiarizat cu acest domeniu, ca parca n-am bagat de seama ca aceste informatii sa figureze pe reclamele de la Kaufland sau de la Billa alaturi de bancuri, si NICI prin rubricile „Stiati ca…?” nu cred sa apara… Cumva in acest domeniu iti faci studiile?

  5. Dan Lee Post author

    Studiile mele au oarecare legătură cu acest domeniu şi cu domeniile conexe, dar nu neapărat de aici deţin informaţiile. Poţi găsi în orice librărie cărţi care tratează pe larg această disciplină.

  6. Victor

    1. Din pacate starea mea materiala curenta nu ma indreptateste sa mai intru in librarii pt a cumpara carti, astfel incat – pt a nu-mi face „sange rau” din cauza acestei neputinte pecuniare – prefer sa evit cu totul intrarea intr-o librarie si sa ma multumesc cu cele cateva zeci de mii de titluri din biblioteca proprie (in vremurile trecute bagasem bani de un apartament in cei mult peste doi metri cubi de carte pe care-i am).
    2. Cu certitudine NU ORICARE librarie adaposteste respectivele volume (verifica te rog in libraria oricarei comune).
    3. Informatiile or fi ele acolo, da’ mai e necesar sa si fie accesate de catre cineva (SI memorate) pt a fi cunoscute. Felicitari pt interesul manifestat pt un asemenea domeniu ingust si neuzual de cunostinte.

  7. Dan Lee Post author

    Am uitat să amintesc Internetul. De fapt primele cunoştinţe din acest domeniu de acolo le-am aflat.

  8. Victor

    …si eu care nu stiam DE CE-mi „bat capul” sa invat utilizarea netului (fie macar si la varsta asta)…

  9. cosmin

    Ma uit si eu la serial si am observat pe langa nlp si alte tehnici psihologice si trucuri.
    -nlp
    -hipnoza
    -limbajul trupului(prezent si in „lie to me” dar intr-un mod mai stiintific)
    -cold reading(tehnica folosita de cei ce pretind ca au puteri)
    -tehnici de persuasiune
    -telekinezie
    Primele 4,in marea lor parte sunt prezenta episod de episod.Interesant e ca ce este prezentat este adevarat,tehnicile sunt reale si cu multa practica chiar poti deveni un om cu asemenea abilitati.

  10. cosmin

    Chiar in primul episod este o secventa in care se joaca cu o scobitoare.
    In viata reala telekinezia este prezenta si ca truc,prin suflarea spre obiect sau diferite reactii fizice sau chimice si reala,o femeie din rusia capatand aceasta putere.

  11. ad

    poti viziona filmul -The Mentalist- pehttp://www.seriale.filmesubtitrate.info/2010/03/mentalist-serial-online-gratis.html.ai toate cele 3 serii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge