Recuperarea fotografiilor şterse de pe cardul de memorie

By | 30 iulie, 2010
Distribuie prietenilor!

Acum câteva zile mă grăbeam să ajung la un eveniment şi am observat, în ultimul moment, că aveam pe card destul de puţin spaţiu disponibil. M-am apucat să şterg la poze în disperare şi din greşeală am „ras” şi câteva pe care încă nu apucasem să le descarc.

Dacă păţiţi şi voi la fel ca mine, nu disperaţi. Încă există o soluţie pentru recuperarea lor. Atunci când ştergeţi o imagine de pe card, acest lucru se face, de obicei, fără eliminarea fizică a fişierului respectiv. Este ştearsă doar adresa sa, iar spaţiul ocupat este declarat liber pentru noi fotografii.

Pentru a recupera imaginile şterse de pe un card de memorie, fie că este vorba de un card SD, CF, xD Picture Card, SmartMedia, Memory Stick, MMC Card etc. puteţi urma următorii paşi:

1. Descărcaţi şi instalaţi programul aflat la adresa următoare:

http://www.cardrecovery.com/download.asp

2. Verificaţi dacă aveţi suficient spaţiu pe harddisk, care trebuie să fie cel puţin dublu faţă de capacitatea cardului de memorie de pe care vreţi să recuperaţi fotografiile.

3. Conectaţi camera la calculator prin cablul USB şi porniţi-o.

4. Verificaţi litera drive-ului asociat card-ului. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie ca PC-ul să „vadă” camera ca pe un drive de memorie. Dacă acest lucru nu este posibil, mutaţi camera foto pe modul „Play”, sau „Preview”, adică pentru vizualizare imagini. Dacă nici aşa nu merge, deconectaţi camera şi vedeţi dacă există în meniul său o opţiune de genul „Mass Storage” sau „USB Mass Storage” ori „Mass Storage Device”, apoi conectaţi din nou camera. Dacă nici aşa nu merge, atunci trebuie să folosiţi un card reader, pentru tipul de card pe care îl folosiţi.

5. Lansaţi programul şi urmaţi paşii pe care îi indică acesta. Selectaţi litera corespunzătoare drive-ului cardului de memorie, pe care l-aţi aflat la punctul 4, eventual şi tipul aparatului foto, dacă este disponibil şi alegeţi şi directorul de pe drive-ul pe care l-aţi ales la punctul 2, unde vor fi salvate imaginile recuperate. Apoi urmează scanarea cardului care durează câteva zeci de minute, în funcţie de mărimea sa.

6. Vizualizaţi şi salvaţi imaginile recuperate.

Notă: Pentru ca recuperarea să poată fi realizată cu succes, trebuie să nu mai faceţi alte fotografii, după cele pe care le-aţi şters din greşeală, deoarece există posibilitatea ca acestea să fie suprascrise cu cele mai noi.

Ups, ar mai fi ceva… ca să puteţi salva fotografiile recuperate trebuie să cumpăraţi programul!

UPDATE: Dacă acestă soluţie nu vă este accesibilă, puteţi folosi un alt program, complet gratuit, care recuperează şi salvează fără probleme fotografiile şterse accidental de pe card, cu condiţia ca ele să nu fi fost suprascrise prin efectuarea de fotografii noi, după ce acestea au fost şterse. Programul se numeşte Zero Assumption Recovery şi se poate descărca de aici.

5 păreri la “Recuperarea fotografiilor şterse de pe cardul de memorie

  1. Pingback: Recuperarea fotografiilor şterse de pe cardul de memorie - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. CS

    Multumesc! A functionat Zero Assumption DI Recovery, varianta singura incercata avand in vedere ca e free. 🙂

  3. ion

    Merci mult pentru Zero …. e cel mai tare program. Restul sunt praf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge