Ceapa conţine o canitate mare de vitamine. De aceea poate fi folosită în tratamentul şi revitalizarea organismului. Pentru a conserva virtuţile acestei legume, trebuie să evităm prăjirea ei. Ceapa face un ten neted, catifelat, favorizează dispariţia coşurilor, acneei şi micilor eczeme. Are şi proprietăţi afrodisiace.
Este un stimulent antiinfecţios, un diuretic, un vermifug, un antireumatismal. Este un bun antiseptic, anticonstipant, distruge cu eficacitate viermii intestinali, elimină acidul ureic.
Este recomandată în tulburări ale prostatei şi ale pancreasului. Previne retenţia apei. Este suficient să se fricţioneze lojile renale cu o ceapă tăiată în două, pentru a urina peste 25% mai mult fără niciun fel de medicament. Cu o jumătate de ceapă tăiată, prin masaj, se poate ameliora sciatica.
Crudă, favorizează transpiraţia şi face ca pielea să fie frumoasă. Este bună pentru guturai, afecţiuni pulmonare şi anghină: combate tusea. Are acţiune antidiabetică, scade cantitatea de zahăr din sânge.
După ultimile cercetări, poate fi recomandată în bolile cardiovasculare.
Ceapa conţine vitaminele A, PP, B, C şi E, precum şi elemente ca: , bariu, brom, cobalt, cupru, fier, iod, magneziu, mangan şi siliciu.
O veche reţetă pentru fortificare pe timp de iarnă: vinul de ceapă. Într-o sticlă de 1 litru, se pun 150 gr de ceapă fărâmiţată, 100 gr miere şi vin natural. Se lasă la macerat timp de 10 zile. Se beau apoi 3 linguri pe zi înainte de mese.
Se poate folosi sucul de la 3 cepe, la care se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie şi pătrunjel. Acest preparat se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
O reţetă care ajută la digestie: două roşii, un cartof şi o ceapă. Se spală, se curăţă şi se mărunţesc, se amestecă şi se trec prin mixer. Sucul se bea proaspăt, zilnic.
Un cocktail al sănătăţii: un praz, o crenguţă de ţelină, o ceapă, pătrunjel. Se curăţă, se spală, se amestecă, se pun în mixer şi se recoltează sucul, care se bea dimineaţa, pe stomacul gol.