Am să vă dezvălui în continuare câteva lucruri legate de undele cerebrale şi cum pot fi folosite acestea pentru a intra în diferite stări de conştiinţă. Probabil multă lume cunoaşte aceste lucruri, dar eu vreau să vă fac să şi înţelegeţi aceste noţiuni. Vorba aceea, mulţi cunosc, dar puţini înţeleg! 🙂
Undele cerebrale sunt descărcări de potenţial de valoare foarte scăzută (de ordinul microvolţilor) care se manifestă sub forma unor impulsuri de joasă frecvenţă şi corespund funcţionării normale a creierului în diferite stări ale sale. Prezenţa acestor unde este evidenţiată prin examenul clinic numit electroencefalografie, sub forma acelor “zig-zag-uri” ce apar în rezultatul numit electroencefalogramă (EEG).
Undele cerebrale se clasifică după frecvenţa lor astfel:
- Unde beta, cu frecvenţa cuprinsă între 14Hz – 30Hz. Corespund stării de veghe obişnuite a creierului, atunci când suntem concentraţi pe o activitate oarecare.
- Unde alfa, cu frecvenţa cuprinsă între 8Hz – 14Hz. Aceste unde predomină în stările de transă hipnotică, în starea de visare cu ochii deschişi (transa auto-indusă) şi în clipele dinaintea întrării în starea de somn. Undele alfa sunt tipice manifestării fenomenelor paranormale şi a percepţiilor extrasenzoriale.
- Unde theta, cu frecvenţa cuprinsă între 4Hz – 8Hz. Aceste unde apar în timpul somnului obişnuit, cu vise.
- Unde delta, cu frecvenţa cuprinsă între 0,5Hz – 4Hz. Corespund stării de somn profund, sau moarte clinică.
Prin antrenamentul undelor cerebrale (brainwave entrainment) se urmăreşte inducerea unei anumite stări de conştiinţă prin modificarea frecvenţei undelor cerebrale ale creierului la valoarea corespunzătoare stării respective. Tehnica constă în stimularea auditivă (sunete modulate) sau luminoasă (lumini stroboscopice) a persoanei, prin semnale cu frecvenţa undelor cerebrale dorite.
Metoda mea favorită este cea numită binaural beats. Aceasta constă în folosirea a două frecvenţe sonore, una pentru urechea stângă, iar cealaltă pentru urechea dreaptă. Între aceste sunete există o diferenţă de frecvenţă egală cu cea a undelor cerebrale pe care dorim să le producem. Prin stimularea organelor auditive cu aceste două frecvenţe sonore, va apărea şi o a treia, egală cu diferenţa lor, care va fi produsă direct de creier. De exemplu, dacă în urechea stângă vom avea un sunet de 400 Hz, iar în cealaltă unul de 410 Hz, în creier se va produce o undă cu frecvenţa de 10 Hz, corespunzătoare domeniului alfa.
Perechea de sunete de frecvenţă mare, din domeniul audio, care o generează pe a treia se numesc purtătoare (carrier) şi pot fi folosite în diverse combinaţii şi cu valori variabile în timp, obţinându-se diverse efecte la nivel psihic: relaxare, meditaţie, reducerea durerii ori concentrare, inspiraţie, motivaţie şi chiar simularea efectelor unor droguri (droguri digitale).
Sunetele pot fi obţinute prin intermediul unor dispozitive electronice sau cu ajutorul unor programe de calculator. Aceste programe de antrenament pot fi combinate cu un fundal muzical şi se distribuie sub forma CD-urilor sau a formatelor PC gen mp3 sau FLAC şi se pot asculta apoi în căşti pe un player sau pe calculator.
Există o serie de programe software cu care puteţi realiza acest lucru şi care permit şi editatea propriilor scheme presetate de antrenament cerebral. Dintre acestea vă recomand brainwave generator, care este simplu şi uşor de folosit.
Pingback: Televizorul este un sistem de hipnoză în masă | Dan Tănăsescu
Pingback: Te-ai gândit la un cadou pentru Ziua Îndrăgostiţilor? | Dan Tănăsescu
Pingback: Antrenamentul undelor cerebrale (II) | Dan Tănăsescu