Antrenamentul undelor cerebrale (II)

By | 28 mai, 2012
Distribuie prietenilor!

Nu mai reiau toată teoria cu undele cerebrale, cu clasificarea lor, ce înseamnă “binaural beats” şi toate celelalte, pe care le puteţi afla din primul articol.

Acum vreau să vă prezint un pogram audio care poate genera unde cerebrale, pe baza tehnologiei “binaural beats”.  Este vorba de un program “open-source”, deci absolut gratuit, care mie îmi place foarte mult. Programul se numeşte SBaGen, este disponibil pe platformele Windows, MacOSX şi Linux şi poate fi descărcat de aici.

Ceea ce poate reprezenta un dezavantaj, pentru cei mai comozi, este faptul că nu are o interfaţă grafică Windows, pentru utilizarea sa fiind necesare comenzi de la prompterul DOS, lucru ce necesită anumite cunoştinţe teoretice despre undele cerebrale şi învăţarea comenzilor specifice programului.

sbagen-screenshot

Dacă nu vă interesează să creaţi propriile programe presetate, nu e cazul să vă faceţi probleme cu acest aspect, deoarece, după instalare, pe desktop-ul calculatorului va apărea un folder în care găsiţi o bibliotecă destul de bogată de preset-uri, pe care, printr-un dublu-click le puteţi asculta în căşti, direct de pe PC, sau, dacă daţi click dreapta pe fişierul respectiv, îl puteţi exporta în format audio WAV, pe care îl puteţi apoi arde pe un CD audio, sau îl puteţi converti în format MP3, pentru a-l asculta pe un player, sau chiar pe telefonul mobil.

Fişierele preset sunt în format text şi conţin comenzi specifice programului, aşa că, dacă aveţi răbdare să citiţi documentaţia, veţi putea să le modificaţi şi veţi putea crea propriile variante, după bunul plac, cu orice editor de text.

Multe dintre aceste preset-uri sunt create folosind parametri preluaţi de pe înregistrările audio originale, pe bandă, realizate de Institutul Monroe.

Dacă nu aveţi idee ce este cu acest Institut Monroe, pe scurt, pot să vă spun că a fost infiinţat de Robert Monroe, care prin anii ‘50 – ‘60 a experimentat călătoria în astral, fenomen cunoscut în parapsihologie sub numele de decorporalizare. Iar tehnologia pentru antrenamentul undelor cerebrale, creată de institut, numită Hemi-Sync® (Hemispheric Synchronization) a fost concepută în special pentru producerea acestui fenomen, dar utilizarea ei poate avea şi alte scopuri ce ţin de evoluţia spirituală, de expansiunea conştiinţei, sau doar de simpla relaxare, mărirea puterii de concentare, a creativităţii etc.

Cercetările Institutului Monroe au atras atenţia armatei SUA şi serviciilor secrete, care au preluat aceste tehnologii pentru instruirea personalului şi în scopul folosirii lor în cadrul unor operaţiuni.

Update: Vreau să fac câteva precizări, pe care le-am omis şi la articolul anterior, legate de folosirea acestor programe de stimulare a undelor cerebrale:

1. Nu ascultaţi înregistrările atunci când sunteţi la volan, când mergeţi pe stradă, sau când manipulaţi un aparat, utilaj, sau executaţi o acţiune care necesită atenţie şi concentrare.

2. Ascultaţi la un volum suficient de scăzut, astfel încât să evitaţi ca, în loc de efectul dorit să vă alegeţi doar cu o ameţeală şi o durere de cap. De asemenea, cu mici excepţii, efectele vor fi mult mai puternice, atunci când volumul este mai redus şi nu vă solicită în mod deosebit atenţia.

3. Aşa cum spunea şi unul din comentatori, trebuie folosite căşti stereo şi sisteme audio de înaltă fidelitate şi cu o plajă de frecvenţe redate cât mai mare. Cele mai puternice efecte pe care le-am simţit au fost atunci când am ascultat un astfel de program pe un sistem PowerMac G5, cu o pereche de căşti profesionale, folosite în televiziune. De asemenea trebuie avut în vedere că, în cazul compresiei audio, la fişiere mp3, anumite semnale sunt atenuate şi eficienţa scade. Aceste lucruri sunt valabile doar în cazul tehnologiei “binaural beats” utilizată de programul de faţă şi altele similare. La alte tehnologii, cum este cazul pulsurilor audio izotonice, nu e nevoie să se respecte aceste condiţii şi în unele cazuri nu este nevoie nici măcar de căşti, sunetul putând fi ascultat şi din boxe sau difuzor, din orice loc al camerei.

4. Pentru ca ascultatul acestor suntele să nu fie o treabă prea monotonă, acestea se pot mixa cu o muzică de relaxare, dar în acest caz interferenţa cu alte semnale ar putea să reducă eficacitatea.

5. Nu faceţi exces când ascultaţi aceste programe şi nu schimbaţi des presetul pe care îl folosiţi, pentru că puteţi obţine rezultate nedorite şi în loc să progresaţi vă puteţi transforma în adevăraţi “drogaţi digitali”. 😆

6. Dacă suferiţi de o afecţiune nervoasă mai gravă, sau aţi avut vreodată crize de epilepsie, este bine să evitaţi aceste programe, sau mai întâi să cereţi sfatul unui medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge