Ion Hobana a murit

By | 24 februarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Ion Hobana a murit marţi seară, la Spitalul Colţea din Capitală, după o lungă suferinţă. Sunt convins că această ştire nu are nicio importanţă pentru unii, mulţi nici măcar nu ştiu cine este Ion Hobana! Pentru mine a fost însă cel care mi-a făcut copilăria şi adolescenţa mai frumoase.

Fără Ion Hobana, nu aş fi îndrăgit atât tehnica, poate nu aş fi fost pasionat de electronică, de calculatoare, de astrofizică şi de literatura SF. Mai am şi azi câteva cărticele din colecţia „Povestiri Ştiinţifico-Fantastice”, pe care le păstram cu sfinţenie în copilărie şi le citeam la nesfârşit, cufundându-mă total în lumea fantastică a acestui gen literar.

Lui Ion Hobana îi datorează cariera mulţi scriitori de literatură SF români, care erau în mare vogă în anii comunismului. Datorită lui au apărut zeci de antologii de proză ştiinţifico-fantastică, sau de anticipaţie, cum i se mai spunea. În ele puteam citi povestiri ale autorilor români populari, sau traduceri ale operelor unor mari scriitori ai genului de peste hotare. Pe lângă faptul că este scriitor de literatură SF, Ion Hobana mai este recunoscut şi ca un cercetător şi teoretician al fenomenului OZN, pe care l-a făcut cunoscut publicului prin intermediul unor cărţi sau emisiuni de televiziune.

Astăzi moartea lui Ion Hobana a trecut aproape neobservată, la fel şi literatura SF a trecut în uitare, mai fiind gustată doar de câţiva nostalgici, care cumpără ce se mai găseşte pe la Nemira, sau comandă de afară de pe Amazon.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge