Vânzătorii de truisme

By | 2 martie, 2011
Distribuie prietenilor!

Cred că am mai vorbit despre acest subiect, dar n-are nimic, pentru că este o temă care merită atenţia. În ultimii ani, datorită înrăutăţirii situaţiei din România, asta însemnând sărăcie, şomaj, dezbinare socială, corupţie, degradare morală etc., a început să se dezvolte şi la noi după modelul american, deja învechit, o industrie a aşa-numitelor programe de dezvoltare personală.

O serie de şmecheraşi autointitulaţi „coach”, traineri, instructori, psihologi, consilieri şi alte asemenea denumiri, speculează această situaţie grea din ţară, pentru a-şi deschide tot felul de afaceri prin care pretind că te ajută să câştigi bani, să îţi dezvolţi personalitatea, să devii un învingător, să ai succes, să fii fericit, să reuşeşti în relaţiile cu sexul opus etc.

Dacă veţi încerca să intraţi într-un astfel de program care costă destul de mult, veţi observa că ceea ce veţi primi în schimb sunt doar nişte cuvinte frumoase şi seducătoare care în realitate sunt doar nişte truisme.

TRUÍSM s.n. (Liv.) Adevăr banal, evident, care nu merită enunțat; banalitate. [Pron. tru-ism. / < fr. truisme, cf. engl. truism < true – adevărat].

De exemplu, ţi se va spune că pentru a reuşi în viaţă trebuie să ştii ce vrei, să-ţi fixezi scopuri, să fii hotărât. Sau, pentru a câştiga mai mulţi bani trebuie să-ţi schimbi mentalitatea faţă de aceştia şi faţă de modul în care sunt obţinuţi. Sau, pentru a avea succes la femei, trebuie să-ţi dezvolţi respectul de sine. Nu cred că e nevoie să dai sute de euro, ca să-ţi spună cineva toate astea! E ca şi cum ai spune că, pentru a ajunge la timp la serviciu, trebuie să pui ceasul să sune dimineaţa, sau pentru a bea berea din sticlă trebuie să desfaci mai întâi capacul! 😆

Am fost de-a lungul timpului la câteva astfel de cursuri, seminarii, workshop-uri, chiar şi în anii când acestea erau aproape necunoscute la noi în ţară, dar nu am întâlnit niciun astfel de instructor, care să ofere mai mult decât afirmaţii banale, dar frumos poleite şi nu am găsit până acum acolo, vreo formulă magică care să dea rezultate vizibile în ceea ce priveşte scopul propus. De fapt nu am auzit pe nimeni care a urmat un astfel de curs de dezvoltare personală, să fi obţinut măcar un rezultat. Voi aţi auzit pe cineva?!

2 păreri la “Vânzătorii de truisme

  1. Aaaa

    Cei care lucreaza in domeniul dezvoltarii personale castiga atat de mult tocmai datorita faptului ca spun niste lucruri complet adevarate, care trezesc in oameni dorinta de afirmare, de imbunatatire a vietii lor. e ca o lumina la capatul unui tunel. Adica, desi aceste lucruri sunt poate niste chestii banele, pe care deep inside fiecare le stia deja, ideea este ca oamenii au uneori nevoie sa fie impinsi de la spate pentru a produce o schimbare. Oamenii aduna foarte multe frustari, de la serviciu, din media, care ne-a inoculat ideea ca nu suntem suficienti de buni si tot felul de treburi care ne-au cam oprit din a progresa. Cei care se ocupa cu dezvoltarea personala nu fac decat sa ne arate calea, restul tine de taria fiecaruia de a o urma sau nu. Tu trebuie sa fi cel care pune lucrurile in miscare, cursurile astea doar iti dau curajul necesar, si-ti indica in ce directie trebuie sa o apuci

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Şi de ce trebuie să te duci la un curs şi să dai bani pentru asta? Nu poţi să apelezi la un prieten sau o rudă?! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge