Pakistan şi China au finalizat un parteneriat strategic care va permite Chinei să transforme portul Gwadar în prima sa bază militară maritimă pe teritoriu străin.
China are în Pakistan interese importante legate de petrol, aur, cupru şi alte materii prime. Portul Gwadar va permite Chinei să-şi protejeze interesele în Golful Persic şi va permite în acelaşi timp aprovizionarea regiunilor sale de Sud-Est cu resurse vitale, absolut necesare. Portul va găzdui rafinării de petrol şi active navale chineze.
Astfel va fi creată o contra-pondere la legăturile strânse dintre Pakistan şi Statele Unite. În acelaşi timp va fi blocată posibilitatea unor aventuri miliare ale SUA, NATO sau Indiei pe teritoriul Pakistanului, favorizate de recentul raid care a dus la presupusa ucidere a lui Osama Bin Laden.
Parteneriatul va da şi un implus dezvoltării militare a Pakistanului prin livrarea de către China a unor avioane de luptă de tipul J-10B (cunoscut sub numele de FC-20 sub culorile pakistaneze), JF-17 şi se zvoneşte că şi aeronava de luptă J-11Bs, o versiune chineză a faimosului Suhoi Su-27 Flanker. Marina Pakistaneză va primi, de asemenea, un număr semnificativ de echipamente navale chinezeşti precum fregate de tip 054A şi submarine cu propulsie independentă de aer (AIP).
Parteneriatul este “în lucru” de aproximativ 2 ani, dar nu a fost considerat până acum o prioritate, înainte de raidul american de la Abbottabad. Încheierea acestuia va da posibilitate Pakistanului să închidă după dorinţă liniile de aprovizionare ale SUA şi NATO, făcând nesustenabilă rămânerea pe viitor a trupelor acestora în Afganistan.
Deci, privind lucrurile în contextul ultimelor evenimente pe plan internaţional, cu o Americă sortită colapsului economic şi tot mai provocatoare în plan politico-militar, o Europă instabilă social şi aproape de faliment, cu haosul din lumea arabă şi Rusia şi China care se înarmează tot mai mult, al treilea război mondial pare tot mai aproape.