Gypsy jazz

By | 23 iulie, 2011
Distribuie prietenilor!

Gypsy jazz-ul sau gypsy swing-ul, ori jazz manouche, cum îi spun francezii este un stil de jazz consacrat şi popularizat în anii ’30 de Django Reinhardt, un muzician de origine romă, născut în Belgia şi care a trăit în Franţa prin mahalalele de la periferia Parisului.

Stilul său 100% original de cântat la chitară, cu tehnici de ciupire şi ritmuri specifice, scheme armonice destul de complexe şi folosirea frecventă a arpegiilor în cadrul solourilor, a cucerit întreaga lume influenţând în mare măsură şi jazz-ul american din acea perioadă.

Iată o demonstraţie de virtuozitate la chitară cu sonorităţi gypsy jazz în stilul lui Django Reinhardt.

6 păreri la “Gypsy jazz

  1. Iulian

    Suuuuperb! Nici nu banuiam ca exista asemenea gen de jazz… Mari chitaristi Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen… Chiar ca 100% stil original

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Din stilul ăsta au derivat multe chestii ulterioare în jazz. Tocmai mă chinui să caut ceva partituri cu Django Reinhardt. Tipul era fenomenal, pentru că nu-şi putea folosi degetul mic şi inelar de la mâna stângă, pentru că fuseseră afectate grav într-un incendiu (în căruţa cu coviltir în care trăia) şi trebuia să ia acordurile numai cu două degete plus uneori cu degetul mare de la mâna stângă!

  3. Iulian

    Am cautat pe tube si am vazut ca exista chiar si un festival cu numele lui Django unde canta multi f. buni, chiar si copii exceptionali.

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Oho, sunt sute de site-uri de fani Django, unde se vând cărţi şi chitare model gipsy, asiaticii mai ales am văzut că sunt pasionaţi de stilul ăsta. 🙂

  5. marci

    vreu si eu o chitara manouche da nu am bani multi cine imi da un pont bun ?!? m-am indragostit rau de jazz manouche!!!! il iubesc pe django ajutati-ma!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge