Spiritul de turmă şi vecinii de bloc

By | 20 octombrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Constat cu regret că cele mai multe neplăceri în viaţă nu le-am avut din cauza greşelilor şi prostiei mele, ci din cauza greşelilor şi prostiei celor din jur.

În urmă cu 2 – 3 ani, nu mai ştiu exact, era la mine în bloc mare campanie de instalare de repartitoare de căldură. Nu era pentru prima oară când se făceau asupra mea presiuni să fac ceva, doar pentru că “aşa face toată lumea din bloc”. Am mai povestit cum stă treaba şi cu apometrele, cu interfonul de scară, abonamentele la RCS/RDS, sau repararea terasei.

De data asta şeful de scară chiar a venit la uşă să ne întrebe dacă nu punem şi noi repartitoare de căldură la calorifere. Un vecin care ieşise şi el pe palier, încerca să mă convingă cât de avantajoase sunt aceste „cititoare de căldură” şi ce mari economii voi face la factura de întreţinere.

Le-am explicat că toată această tevatură cu instalarea de repartitoare este încă o ţeapă, pe care vor să o dea nişte firme de băieţi şmecheri, cu spate politic, ce vor să facă avere speculnd momentul. De asemenea mi-am exprimat părerea că s-ar putea să plătim chiar mai mult ca înainte prin instalarea acestor dispozitive.

Am încercat să rezist o perioadă şi să văd dacă într-adevăr vecinii mei vor plăti mai puţin decât mine factura la încălzire. Dar pentru că ai mei făceau presiuni tot mai mari să băgăm şi noi repartitoare, disperaţi că „toţi şi-au băgat şi numai noi am rămas fără”, a trebuit să-mi bag şi eu… repartitoare. Toată treaba, inclusiv instalarea a costat 500 şi ceva de lei.

Timp de un an sau doi, venea lunar cineva, de la firma cu care asociaţia de proprietari avea contract, să citează consumul cu un fel de PDA, cu un soft special, pe care îl comecta la dispozitivele montate pe calorifer. Însă după ce a fost schimbat administratorul, acesta a reziliat contractul cu firma respectivă, pe motiv că încasa prea mult pentru serviciul de citire şi s-a oferit chiar el să facă citirea, „ochiometric”, bineînţeles în schimbul unei modeste sume de bani.

Asta a fost anul trecut. Acum am primit de la administrator o circulară prin care trebuie să fac alegerea între a continua pe sistemul cu repartitoare şi a reveni la cel pauşal, adică cel la comun, de dinaintea instalării acestora. Asta deoarece mulţi dintre vecinii mei au renunţat deja la repartitoare şi au trecut la sistemul vechi, pauşal, deoarece, n-am înţeles bine, fie cred că vor plăti mai puţin, fie cred că vor avea astfel mai multă căldură în apartamente.

Acum, ce e asta dacă nu idioţenie? Mai întâi îşi montează toţi, ca oile, repartitoare, când eu le spuneam că e ţeapă şi acum trec din nou la comun, convinşi că aşa e mai avantajos! Mie cine îmi dă acum înapoi banii cheltuiţi aiurea pentru montarea cititoarelor de căldură???

Mai am totuşi şansa să continui să merg pe varianta cu repartitoare, cu condiţia să-mi fac singur citirea lunară, deoarece administratorul renunţă să mai efectueze el acest lucru.

După cum putem observa spiritul de turmă şi lipsa de gândire logică predomină în societatea românească şi asta este cauza multor neajunsuri în ţara noastră. Ceea ce este şi mai trist, e faptul că nu poţi scăpa de efectul de turmă, chiar dacă eşti în stare să gândeşti singur şi să iei decizii în cunoştinţă de cauză. Turma întotdeauna te ia cu valul şi te împinge şi pe tine în prăpastia abisală a prostiei…

Mă gândesc tot mai mult la o casă pe pâmânt, undeva la ţară…

17 păreri la “Spiritul de turmă şi vecinii de bloc

  1. Mami

    Spiritul de turma domina orice, iar dac anu urmezi turma esti exclus, eu de exemplu sunt printre putinii care nu are repartitorare in scara, am centrala si sunt obligat sa platesc iarna 190 lei caldura celorlati
    Mami´s last blog post ..Ilie Daniel Marian este un tepar

  2. eSorin

    ce sa zic de administratorii nemernici care sunt mana in mana cu firmele ba de interfoane,ba cu repartitoare,ba cu amenajari interioare si te obliga sa cotizezi pentru interfon,pentru repartitoare pentru termopane la usa de la intrarea in scara.apoi impart profitul.administratorul isi ia partea , firma castiga la greu iar usa de termopan de la intrarea in scara ori se strica ori e furata .tare nu?
    eSorin´s last blog post ..Ne promovam si noi mai cu talent?

  3. Alina

    daca altii erau de vina nu ajungeai sa umpli un blog zilnic cu rahaturi rasrumegate. iei macar 1000E/luna? dar singur, impotent,sarantoc, te cred ca ultima salvare e obsesia conspiratiilor. sunt platita de CIA sa te compromit, asa-i?

  4. marinella

    alinuta ce tare esti…:))))))tie nu iti plac sarantoci???? Vai,vai apartii altei categorii sociale ?Care? Ca saraca cu duhul esti!!!!!!

  5. maria vlad

    ok si pana la urma cum a ramas!??? Poti sa ramai tu si inca altii cu repartitoare SI CITIREA pe consum individual ?? sau daca esti in minoritate numerica te obliga sa intri la calcul pausal???Eu am facut un mic calcul comparand doc dinaintea contorizarii si dupa.Cand nu eram contorizati aveam consum in lunile de iarna aprox 200 Gkal dupa contorizare avem 95-100 Gkal pe scurt ar veni numai caldura 550 ron pe garsoniera 1100 pe 2 cam si 1750 la 3 camere nu stiu de rad unii si mai bine ar face calculele de rigoare .Sa dau 20 milioane pe luna intretinere?? nu mi convine…

  6. Dan Tănăsescu Post author

    Am optat să rămân pe repartitoare, dar ceilalţi membri ai familiei fac presiuni să trecem pe pauşal, pe motiv „că aşa face toată lumea”.

  7. maria vlad

    Salut! Eram curioasa daca pan la urma ati trecut la pausal!? au ba?,cam cat este diferenta in consum?? /Ca a fost si iarna f calda/.Si la noi au trecut la pausal sa le „arate ei” firmei care citeste si repartizeaza costurile ca ei sunt tari treaba este ca nu avem chiar 200Gkal cum estimam eu dar 120 se pare ca tot ar fi! restul este aritmetica! se inmulteste cu 170 Ron si nici nu vreau sa mai continui!sper sa nu depasim 800Ron pe apart(3 cam) la caldura si 1000 Ron per total intretinere!!

  8. Dan Tănăsescu Post author

    Nu am trecut la pauşal şi nici nu am de gând să trec. Încă nu a trecut timp suficient ca să îmi dau seama de diferenţă, dar e logic că, dacă ţii caloriferul închis mai mult timp nu poţi plăti la fel ca cel care este taxat ca şi cum ar fi deschis tot timpul.

  9. thomasz

    Buna seara! si eu urmaresc acest topic pt ca si la noi s a luat hotararea asta !Se pare ca spiritul de turma este mai tare decat orice logica sau bun simt!Facturile la caldura sunt cam de 5 ori mai mari decat la apart.contorizate.Logic.!Dar spiritul de turma este mai tare …

  10. ada

    La mine in bloc sunt 16 centrale de apartament , 34 apartamente cu repartitoare si 2 apartamente la pausal .Cei cu centrala considera ca sunt dezavantajati fata de cei cu repartitoare si incearca sa ne convinga sa trecem la pausal .Dupa un calcul simplu cei cu repartitoare au facut economie si ai platit cel mult 200 ron caldura iar cei la pausal la 2 cam 442 ron si la 3 cam 572 ron (asta pe decembrie cand a fost cald afara si factura a venit mai mica ).La un calcul rapid fara sa faci economie si tinand caloriferele la maxim facrura se dubleaza si la un ap de 2 cam caldura o sa vina 450 ron si la 3 cam caldura o sa fie 550 ron (in sistem pausal ). Unde este avantajul ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge