Jumătate din hrana produsă pe glob este risipită

By | 13 ianuarie, 2013
Distribuie prietenilor!

Un nou raport intitulat „Global food, waste not, want not”, publicat de „Institutul Inginerilor Mecanici”  (Institute of Mechanical Engineers din Marea Britanie n.t.) a constatat că o cantitate cuprinsă între 30 şi 50 % din toate alimentele produse în lume, nu ajunge niciodată în stomacul cuiva.

Autorii studiului avertizează că aceste cifre sunt destul de conservatoare. Resurse mari de terenuri, energie, îngrăşăminte şi apă, care sunt irosite în producţia de alimente nu au fost contabilizate.

În ţările în curs de dezvoltare, aceste pierderi sunt cauzate în mare parte de metodele ineficiente de recoltare, sisteme proaste de depozitare şi de transport şi o infrastructură globală inadecvată, care cauzează irosirea a aproape jumătate din alimente, chiar înainte de a ajunge la consumator.

În Europa şi SUA pierderea este cauzată în principal de consumator şi de comportamentul în cazul vânzării cu amănuntul. Marketingul excesiv şi reducerile, îndeamnă consumatorii să cumpere mai mult decât au nevoie cu adevărat şi să nu preţuiască alimentele. Aruncăm 30 – 50% din alimentele pe care le cumpărăm înainte chiar de a-le încerca.

De asemenea, marile supermarket-uri venind în întâmpinarea aşteptărilor mari ale consumatorilor, vor respinge de multe ori recolte întregi de fructe şi legume, perfect comestibile, deoarece acestea nu îndeplinesc standardele de comercializare, cum ar fi dimensiunea şi aspectul. Standarde stricte care obligă magazinele alimentare să arunce alimente pe motiv că sunt „expirate”, dar care în cea mai mare parte sunt în stare bună, de asemenea, sunt responsabile.

Peste 1 miliard de oameni din lume suferă de foame în fiecare an, iar acest număr este pe cale să crească. Populaţia lumii este de aşteptat să ajungă la aproape 10 miliarde de oameni până în 2075.

IME afirmă că, deşi creşterea productivităţii în ţările afectate de foamete este o soluţie adecvată la o criză alimentară iminentă, pentru a ne asigura că putem hrăni în mod durabil 3 miliarde de oameni în plus, trebuie să reducem risipa masivă de alimente. „Avem potenţialul de a oferi produse alimentare cu 60 – 100% mai mult prin eliminarea pierderilor şi a risipei şi în acelaşi timp, prin eliberarea resurselor de teren, de energie şi de apă”.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge