Proteste violente împotriva ţiganilor în Cehia şi Bulgaria

By | 15 iulie, 2013
Distribuie prietenilor!

Se pare că protestele şi mişcările de stradă din Europa, care până acum aveau care origine situaţia economico-socială şi abuzurile statului, acum iau o turnură rasistă şi de extremă dreaptă.

De exemplu în mai multe oraşe din Bulgaria, în toamna lui 2011, au avut loc manifestaţii şi proteste îndreptate împotriva mafiei clanurilor ţigăneşti.

Presa bulgară a prezentat ieri seară şi astăzi imagini video, dar şi fotografii, cu manifestaţii în mai toate marile oraşe. Cei mai mulţi protestatari s-au strâns la Plovdiv şi la Sofia, dar incidente grave au avut loc şi în restul Bulgariei. Printre lozincile scandate de miile de bulgari ieşiţi în stradă se numără: “Moarte ţiganilor”, “Ţiganii la săpun”, “Să le dăm în cap tuciuriilor”, “Turcii sub cuţit”, “Bulgaria trezeşte-te” şi “Bulgarii eroi”. De asemenea, pe un banner se putea citi “Ne-am săturat de teroarea ţigănească”.

Sursa: Ziua Veche

De asemenea, chiar zilele acestea, au avut loc marşuri de protest organizate de skinheads în Cehia, o ţară cu tradiţie în ceea ce priveşte ura faţă de rromi.

Zilele trecute, în oraşul České Budějovice, majoritatea ruşilor îl cunosc după berea Budweiser, au avut loc demonstraţii în masă organizate de skinheads împotriva ţiganilor. Poliţia, poliţia ecvestră, trupele speciale care au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene au făcut tot posibilul pentru a preveni pogromurile împotriva ţiganilor.

Sursa: Vocea Rusiei

Astfel de evenimente nu sunt izolate, în ultimii ani având loc o recrudescenţă a mişcărilor naţionaliste şi de extremă dreaptă, în special în ţările Europei de Est, foste comuniste, dar şi în ţări ca Grecia, Germania, Franţa sau statele scandinave.

Deşi conflictele dintre populaţia majoritară a unor state europene şi etnia rromă constituie o problemă reală, totuşi aceste proteste par a fi coordonate şi manipulate pentru a crea tensiuni sociale şi o situaţie similară celei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial când forţele de extremă dreaptă dominau scena politică în Europa.

Am impresia că se urmează vechea reţetă de succes a radicalizării relaţiilor dintre grupurile sociale: criză economică – extremism politic – război.

2 păreri la “Proteste violente împotriva ţiganilor în Cehia şi Bulgaria

  1. Lupu

    Criza economica genereaza asemenea comportamente si da un razboi este solutia de a iesi din crizaaltef criza va dura decenii!

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Războiul e o soluţie doar pentru cei bogaţi, care de altfel generază crizele intenţionat, nu şi pentru oamenii de rând care mor în războaie în timp ce bogaţii îşi cresc şi mai mult averile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge