Spiritualitatea protejează creierul de depresie

By | 26 ianuarie, 2014
Distribuie prietenilor!

O îngroşare a cortexului cerebral asociată cu meditaţia regulată sau alte practici spirituale sau religioase ar putea avea ca motiv faptul că aceste activităţi protejează împotriva depresiei – în special la persoanele care sunt predispuse la acestă boală – conform cercetărilor conduse de Lisa Miller, profesor şi director al Clinical Psychology şi director al Spirituality Mind Body Institute la Teachers College, Universitatea Columbia.

Studiul, publicat online de către JAMA Psychiatry, a implicat 103 de adulţi cu risc ridicat sau scăzut de depresie, în funcţie de antecedentele în familie. Subiecţii au fost întrebaţi cât de mult apreciază religia sau spiritualitatea.

RMN-ul creierului a aratat cortexuri mai groase la subiecţii care puneau o importanţă mare pe religie sau spiritualitate decât la cei care nu făceau acest lucru. Cortexul relativ gros a fost găsit în exact aceleaşi regiuni ale creierului care, în caz contrar, prezenta subţiere la persoanele cu risc crescut de depresie.

Deşi sunt necesare cercetări suplimentare, rezultatele sugerează că spiritualitatea sau religia pot proteja împotriva depresiei majore prin îngroşarea cortexului cerebral şi contracararea subţierii corticale care ar avea loc în mod normal la depresia majoră.

Studiul, publicat pe 25 decembrie 2013, este prima cercetare publicată despre neuro-corelarea cu efectul protector al spiritualităţii şi religiei împotriva depresiei.

„Noul studiu leagă acest beneficiu extrem de mare al protecţiei oferite de spiritualitate sau religie la studii anterioare, care au identificat mari suprafeţe corticale subţiate în anumite regiuni ale creierului, la urmaşii adulţi ai familiilor cu risc ridicat de depresie majoră”, a spus Miller.

Studii anterioare efectuate de Miller şi echipa sa, publicate în „Jurnalul American de Psihiatrie” (2012), au arătat o scădere cu 90 % a depresiei majore la adulţii care au declarat că apreciază foarte mult spiritualitatea sau religiozitatea şi ai căror părinţi au suferit de această boală.

În timp ce frecventarea cu regularitate a bisericii nu era necesară, o importanţă personală puternică acordată spiritualităţii şi religiei a oferit cea mai mare de protecţie împotriva depresiei majore la persoanele care aveau un risc familial ridicat.

Sursa

9 păreri la “Spiritualitatea protejează creierul de depresie

  1. doru stoian

    Nu orice spiritualitate protejeaza creierul de depresie ………… si oricum:

    un depresiv (un ateu) este oricand preferabil = mult mai putin periculos, decat un tifos – un ultras – spiritual !

  2. doru stoian

    ” Binili invinge ! „, vorba ucenicilor si calfelor de la `Adio Guerrilla ……….. deoarece Binili e vesnic, etern, ne_muritor !

    Pe cand Raul nu poate trai decat re_sus_citat = inviat, adica cu intermitenta !

  3. doru stoian

    Apropos de „binili invinge”. Mi-am instalat de curand un antivirus, care-mi semnaleaza permanent faptul ca: „Your sistem is secured” = sistemul meu e sigur …… desi eu vad cum inca topaie virusii prin el = pe ecran !

  4. doru stoian

    Se pare ca coabitarea

    – binelui = celui mai mic dintre rele, cu raul al` mare –

    e paradigma mileniului = salvarea sistemului !

  5. doru stoian

    Si apropos tot de „binili invinge”: mi-aduc aminte, ca atunci cand inca locuiam in cartierul Militari, apa calda menajera era:

    1) cand de culoare neagra;

    2) cand de culoare alba = neagra decolorata;

    3) insa niciodata transparenta !

  6. doru stoian

    Singura – UNICA – divinitate-spiritualitate fericita

    – adicatelea care rade, fara ca rasul sa fie sardonic –

    este Buddha …. in rest toate divinitatile-spiritualitatile lumii sunt solemne-tragico-depresive !

  7. doru stoian

    Mi-aduc aminte despre o povestire cu talc,o pilda, inspirata cica din fapte adevarate

    – va rog pe voi sa-mi amintiti cine sunt eroii povestirii, la ce data, si in ce loc se intampla evenimentul, ca eu am uitat –

    visavis de spiritualitate ca anti_depresiv (elixir al fericirii) si anume:

    Cica niste imputerniciti ai unui imparat cuceritor, au fost trimisi ca sa rechizitioneze averile invinsilor lor, si de fiecare data cand reveneau cu prada de razboi, imparatul lor ii intreba cum au reactionat invinsii atunci cand li s-a cerut ca sa-si daruiasca intreaga avere cuceritorilor, acestia ii spuneau imparatului ca invinsii se jeleau si se jurau ca au daruit totul cuceritorilor, de la prima, a doua, a treia solicitare.

    Abia cand imputernicitii imparatului cuceritor, i-au transmis acestuia ca invinsii au inceput sa rada atunci cand li s-a cerut pentru a patra oara ca sa-si daruiasca intreaga avere imparatului cuceritor, abia atunci imparatul cuceritor a renuntat sa-si mai trimita imputernicitii la inca o praduiala !

  8. doru stoian

    ” DUREREA este in_evitabila ! SUFERINTA este optionala-facultativa ! ”

    Cati profani fac insa diferenta-distinctia (d)intre: DURERE si SUFERINTA ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge