Supercomputerele pot stoca mai multe informaţii decât creierul uman şi pot calcula o singură ecuaţie mai repede, dar chiar şi cel mai mare, cel mai rapid supercalculator din lume, nu se poate compara cu puterea de procesare în ansamblu a creierului uman. Şi acesta nu este nici pe departe la fel de compact sau eficient din punct de vedere energetic.
Cu toate acestea, IBM încearcă să simuleze creierul uman, cu supercomputerul său de ultimă oră, numit „Blue Gene”. Pentru simulare, s-au folosit 147.456 procesoare care lucrează în paralel unul cu altul. Cercetătorii IBM spun că fiecare procesor este echivalent aproximativ cu cel utilizat într-un calculator personal, cu un gigabyte de memorie de lucru.
Astfel configurat, „Blue Gene” a simulat 4,5 la sută din neuronii din creier şi conexiunile dintre ei numite sinapse – asta însemnând aproximativ 1 miliard de neuroni şi 10 miliarde de sinapse. În total, creierul are aproximativ 20 de miliarde de neuroni şi 200 de miliarde de sinapse.
IBM descrie proiectul într-un document interesant, care compară diverse simulari ale unor animale, efectuate de către grupul său de cercetare în domeniul calculului cognitiv din Almaden, California. Grupul a reuşit să simuleze complet creierul unui şoarece (512 procesoare), şobolan (2.048 procesoare) şi al unei pisici (24.576 procesoare). Pentru a rivaliza cu cortexul uman, IBM estimează că va trebui să monteze până 880.000 de procesoare, pe care speră să le realizeze până în 2019.
Sursa: Scientific American