Modelul exploatării capitaliste pe înţelesul tuturor

By | 24 octombrie, 2015
Distribuie prietenilor!

Voi încerca în continuare să explic, cât mai simplificat cu putinţă, mecanismul de exploatare în sistemul capitalist.

Dacă nu eşti bancher-cămătar, acţionar la vreo corporaţie sau dacă nu te-ai născut deja bogat, ai două opţiuni: fie te laşi exploatat de către bancherii-cămătari, în calitate de afacerist/patron, fie te laşi exploatat de către afacerişti/patroni în calitate de salariat.

Dacă vrei să fii afacerist/patron, evident nu dispui de capital şi deci trebuie să închei un pact cu bancherii-cămătari prin care accepţi să fii exploatat de ei, pentru a primi în schimb permisiunea de a-i exploata pe salariaţi în cadrul companiei tale.

Dacă nu vrei să fii sclav la bancherii-cămătari, atunci închei un contract cu un afacerist/patron prin care accepţi să fii exploatat de el în schimbul unui salariu (de mizerie). Asta numai dacă ai norocul să găseşti o astfel de oportunitate pe „piaţa muncii”. Dacă nu găseşti, rişti să mori de foame sau eşti obligat să comiţi tot felul de infracţiuni.

Mai există şi o a treia situaţie, în care te poţi afla, asta în cazul în care eşti prost de bubui. Poţi fi în acelaşi timp exploatat şi de afacerişti/patroni şi de bancheri-cămătari. Cum?! Simplu! Mai întâi faci o facultate care se caută, apoi îţi găseşti un loc de muncă bine plătit la o multinaţională sau bancă, după care faci un credit de nevoi personale! Mulţi dintre aceşti cetăţeni „proşti de bubuie” se mai numesc „clasa de mijloc”. 😆

10 păreri la “Modelul exploatării capitaliste pe înţelesul tuturor

  1. Marius

    Foarte tare explicatia de mai sus! Clara si amuzanta totodata (prin maniera de abordare), chiar daca subiectul tratat e serios. Bine punctat!

  2. Cristi An

    Iar in socialism singura varianta e sa te lasi exploatat de stat(politicieni). Cred ca asta ar fi raul cel mai mic sa-i spunem, daca efectiv nu putem trai fara bani, desi o societate cu adevarat civilizata poate tranzactiona echitabil si fara bani: http://www.thinkagain.ro/experimentul-worgl/

  3. Dan Tănăsescu Post author

    @Cristi An: Socialismul nu exclude capitalismul. De exemplu există ţări precum Franţa, Germania sau ţările scandinave, în care organizarea este de tip socialist, dar economia este capitalistă. Informează-te mai aprofundat despre acest subiect şi renunţă la clişeele simpliste. 😀

    PS: Nu banii în sine sunt problema, ci controlul privat asupra acestora, de către cei care deţin monopolul creării, distribuirii, retragerii şi tranzacţionării banilor în întreaga lume.

  4. JE

    1. INTERMARIUM.

    Ascultaţi cu atenţie ce are de spus Friedman pentru a înţelege cu adevărat cam care sunt realităţile lumii în care trăim. In acest fel veti afla si care este rolul Romaniei si jocul in care trebuie sa joace fortat si dupa cum dicteaza altii:
    https://www.youtube.com/watch?v=0PpJ4_H4JdQ

    Un articol pentru completarea declaratiilor din videoul de mai sus:
    – Doctrina Intermarium
    http://www.thinkagain.ro/doctrina-intermarium/

    De citit: George Friedman – The Next 100 Years. A Forecast for the 21st Century (2009)
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Next_100_Years
    download:
    http://www.fileshare.ro/e31996767

    2. Agenda 2030 ONU.

    De citit: W. Cleon Skousen – The Naked Communist (1958)
    Cartea descrie cum stau mai exact lucrurile cu comunismul si mai ales „planul modern” al comunistilor care a inceput sa fie implementat din 1953 si contine 45 de pasi.
    (cap 12, „The Future Task – Current Communist Goals” p.260)
    download:
    http://www.fileshare.ro/e31969549

  5. Cristi An

    @Dan Tanasescu

    Si daca e capitalism cu organizare socialista, sa inteleg ca e mai bine decat capitalismul de la noi, pentru ca statul poate sa intervina mai usor atunci cand patronii fac abuzuri/furturi/directionari de resurse in mod ilegal spre alte tari etc.? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge