Rusia creează un nou sistem de operare pentru mobil

By | 8 iunie, 2016
Distribuie prietenilor!

Rușii sunt ocupați cu dezvoltarea propriului sistem de operare mobil bazat pe Linux pentru a pune capăt monopolului Google Android și Apple iOS. Dedicat utilizării de masă, acest sistem de operare este dezvoltat de Open Mobile Platform pe baza sistemului de operare Sailfish OS.

Spre deosebire de alte părţi ale lumii, legile de confidențialitate și pentru afaceri sunt mai stricte în Europa. În timp ce companii precum Google și Facebook continuă să-şi facă afacerile fără probleme în Statele Unite ale Americii, ele trebuie să parcurgă niște drumuri mai dificile în țările Europene din când în când.

Într-un caz similar, Google a pierdut într-un proces anti-monopol cu Rusia, care a pretins că Google îşi impune cu forţa serviciile sale prin intermediul Android. Ca un alt proiect major, Rusia a anunțat că lucrează la un nou sistem de operare mobil pentru a pune capăt monopolului Android și iOS.

Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, a transmis publicului, prin intermediul Twitter, că Open Mobile Platform, o companie din Rusia, construieşte un nou sistem de operare global, bazat pe Linux, iar compania este în prezent în căutarea de programatori și ingineri.

La începutul lui 2016, Nikiforov a vorbit despre posibilitatea unei alternative Android în Rusia. El a discutat despre posibilul parteneriat cu alte ţări BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) pentru a dezvolta acest sistem de operare.

Trebuie remarcat faptul că noul sistem de operare nu este creat de la zero. În schimb, este creat pe baza sistemului Sailfish OS, care a fost dezvoltat de către start-up-ul Jolla din Hong Kong, o companie formată din foşti angajaţi Nokia.

Sailfish OS se bazează pe kernelul open-source Linux, caracteristici ale interfeţei open-source Mer Core UI  realizată de Jolla și alte componente third party.

Acest efort are ca scop fabricarea de smartphone-uri ieftine, bazate pe noul sistem de operare pentru publicul larg, potrivit președintelui platformei mobile Grigori Berezkin.

În cazul în care noul sistem de operare vine cu funcții suficient de bune pentru a concura cu Android, un marketing bun în țările BRICS – țări cu jumătate din populația lumii – acesta poate duce la un rezultat grozav pentru noul sistem de operare mobil bazat pe Linux.

Sursa

4 păreri la “Rusia creează un nou sistem de operare pentru mobil

  1. Colectionarul

    Sincer m-as mira sa reuseasca cu acest OS, chiar daca vor reusi sa il lanseze, un OS se dezvolta in 2-5 ani si nu poate deveni profitabil decat daca castiga ceva popularitate, iar pentru asta trebuie sa ai o platforma in spatele acestui OS, atat un magazin de aplicatii bogat cat si o serie de servicii asociate OS-ului cum are de exemplu Google-ul , Google Maps, Google Pay, sau Apple iCloud si iTunes. Asta e motivul pentru care alte OS-uri au dat gres, WebOS-ul celor de la Palm, MaeMoo-ul celor de la Nokia din care ulterior s-a construit SailfishOS-ul pomenit in articol, si mai nou BlackBerry 10 care e pe moarte (canadienii au spus clar ca se vor axa pe Android in viitor) si Windows Phone care in ciuda miliardelor pompate de Microsoft nu avea nimic special de oferit in plus ca si functionalitate fata de Android sau iOS.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    De unde ştii că ruşii vor să creeze acest OS pentru profit? Poate vor doar să ofere o alternativă mai ieftină la smartphone-urile cu Android şi iOS. 😀

  3. Qu

    Daca reusesc sa faca bine partea de compatibilitate cu hardware (adica sa aiba drivere bune) cu siguranta multi utilizatori de smartphone-uri vor prefera sa instaleze noul sistem de operare pentru a avea efectiv control asupra jucariilor.
    Qu´s last blog post ..Updated Oxford Dictionary: Demoncracy

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Sistemul e conceput pentru a vinde smartphone-uri ieftine, deci va fi livrat împreună cu un telefon! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge