La proteste nu-i ca la Untold

By | 13 august, 2018
Distribuie prietenilor!

După violenţele de la protestele din 10 august, reţelele de socializare s-au umplut cu comentarii ale unor participanţi, care erau foarte indignaţi de faptul că au fost gazaţi şi stropiţi cu tunurile cu apă, deşi ei protestau paşnic, ba chiar veniseră şi cu copiii.

Ce nu înţeleg aceşti oameni este faptul că la proteste nu e ca la un festival de muzică electronică sau o serbare câmpenească, unde lumea mănâncă mici, bea bere şi se dă în tiribombe. Nu e ca la Untold unde „petrecăreţii” se distrează, dansează, cântă, beau, se droghează şi fac sex prin boscheţi.

Protestul este o formă de rebeliune, o acţiune de nesupunere civică, deci din start există un conflict între manifestanţi şi autorităţi. Locul protestului este o zonă de risc. Dacă îţi asumi participarea la un protest, implicit îţi asumi şi riscul de a fi lovit, bruscat, gazat cu lacrimogene sau stropit cu tunurile de apă.

În cazul de faţă, existau de circa două săptămâni informaţii că există intenţia de a se recurge la violenţe. Unii dintre organizatori anunţaseră atât pe Facebook cât şi pe la televiziuni că „va fi foc, fum şi sânge pe străzi” şi că, dacă vor fi atacaţi de jandarmi protestatarii vor comite chiar şi crime. De asemenea au fost anunţuri pe Internet din partea unor membri ai partidelor de opoziţie care îi sfătuiau pe cei din diaspora să nu vină la proteste cu copii, pentru că vor fi violenţe.

În aceste condiţii, cum poţi să fii atât de inconştient, încât să îţi pui în pericol propriul copil şi apoi să mai fii şi indignat că nu eşti tratat aşa cum te-ai fi aşteptat?

Nu în ultimul rând, protestul din 10 august a fost unul ilegal, deoarece organizatorii iniţiali, asociaţia din diaspora, au anunţat cu câteva zile înainte că renunţă la acţiune. Deci toţi cei care s-au strâns în Piaţa Victoriei au încălcat legea, deoarece protestul a fost neautorizat.

Prin urmare, dacă eşti imprudent, încalci legea, mai ai şi pretenţia să fii tratat de către forţele de ordine cu flori, cafele şi îmbrăţişări?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge