Bătrânețea, moartea și viața veșnică

By | 2 iunie, 2019
Distribuie prietenilor!

V-ați pus vreodată întrebarea, de ce îmbătrânim? Sau, de ce nu trăim veșnic? Acestea se întâmplă din cauza faptului că celulele care alcătuiesc corpul nostru fizic au un număr limitat de cicluri de reproducere. Ca să înțelegeți mai bine, voi face o analogie cu copiile xerox. Probabil ați observat că, atunci când copiem un document la xerox și apoi, după copia realizată mai facem încă o copie și tot așa, vom observa că după un număr mare de copieri imaginea documentului va deveni tot mai neclară și mai lipsită de detalii, până când copia va deveni imposibil de distins și deci de utilizat. La fel se întâmplă și în cazul celulelor corpului uman. De fiecare dată când acestea se reînnoiesc, apar erori de copiere a ADN-ului, care sunt cu atât mai mari, cu cât organismul este influențat de factori exteriori (bacterii, virusuri, toxine, radiații etc.) sau de factori interni, ce țin de gânduri și emoții negative.

Revenind la analogia cu copiatorul, ce facem pentru ca în timp copiile să nu se îndepărteze de documentul inițial? Apelăm la un model, un ”original” pe care îl folosim de fiecare dată când facem o copie și astfel, erorile de copiere nu se mai acumulează în timp.

Tot la fel în cazul nostru, al oamenilor, pentru a avea sănătate și viață veșnică (sau măcar o viață mai lungă), trebuie să nu ne îndepărtăm de ”modelul original” care este Dumnezeu și care ne-a creat ”după chipul și asemănarea Sa”. Mai exact, Sfânta Treime – Tatăl, Fiul și Sfântul Duh – se reflectă în ființa umană prin Minte, Trup și Suflet. Deci, pentru a fi mereu o reflecție fidelă a Dumnezeirii, trebuie să ne menținem tot timpul gândurile, emoțiile și trupul aproape de modelul divin, care este Iisus Hristos. Dacă vom urma Calea lui Hristos, vom avea viață veșnică.

Biblia ne explică toate aceste lucruri:

Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.

Ioan 14:6

Cel ce seamănă în trupul său însuşi, din trup va secera stricăciune; iar cel ce seamănă în Duhul, din Duh va secera viaţă veşnică.

Galateni 6:8

Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.

Ioan 3:16

Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu.
Ce este născut din trup, trup este; şi ce este născut din Duh, duh este.
Nu te mira că ţi-am zis: Trebuie să vă naşteţi de sus.

Ioan 3:5-7

Dar practic, ce înseamnă să ne menținem tot timpul gândurile, emoțiile și trupul aproape de modelul divin, care este Iisus Hristos?

Gândurile trebuie să fie cât mai mult îndreptate spre Dumnezeu și spre învățăturile lui Iisus. Asta se realizează prin rugăciune, meditație, citirea Bibliei și a cărților Sfinților Părinți.

Emoțiile și sentimentele trebuie să fie și ele conforme cu învățătura Lui Hristos și a Sfinților Părinți.

Învăţătorule, care poruncă este mai mare în Lege?
El i-a răspuns: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.
Aceasta este marea şi întâia poruncă.
Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi proorocii.

Matei 22:36-40

Iar trupul trebuie menținut curat și sănătos prin post, înfrânare și cumpătare.

16 păreri la “Bătrânețea, moartea și viața veșnică

  1. dpg

    Interesant faptul ca oamenii care traiesc mai mult sunt acei pustnici retrasi, care practica rugaciune continua si care ating fara probleme varste de peste 100 ani unii dintre ei ! Chiar si foarte batrani fiind, au mintea limpede ! Foarte frumos articol

  2. Maria

    Corect, doar ca ne da de furca indeosebi controlul mintii/al gandurilor, al emotiilor negative induse/auto-induse..
    Ar fi foarte utile, cand/daca e timp, o sectiune cu recomandari de carti si filme bune…pe FB nu intra toata lumea, plus ca aici se pot centraliza toate informatiile intr o singura sectiune, nu disparat, ca pe FB
    Multumim mult anticipat, multa sanatate, putere, rabdare, rezistenta, nervi de otel si lupta! 🙂

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Da, mă gândesc la această problemă. Poate fac o pagină dedicată recomandărilor pentru lectură și vizionare.

  4. dpg

    Off-topic la articol: Nu stiu daca stii de „ortodoxia cuantica” ? E o emisiune pe un post 6tv cu „parintele Singurov”, pare asa o emisiune de tip new age cu multe inselatorii nu stiu ce sa zic ! Astept o parere daca ai timp 🙂

  5. Dan Tănăsescu Post author

    În acea emisiune Singurov spune și chestii interesante, dar per ansamblu emisiunea nu prea are treabă cu Ortodoxia și este mai mult o abureală și sectarism New Age.

  6. dpg

    Cam la asta ma gandeam si eu ! Adica eu cred o da in abureli gen David Icke, zicea la un moment dat ca noi traim intr-un film 3D facut de niste extraterestrii cu nu stiu ce tehnologie ! Oh my God … … 🙁 !

  7. dpg

    Ps: Adica eu cred ca o da in abureli* ca o corectare la comment

  8. dpg

    Nu prea ma incanta David Icke, dar as vrea o parere legata de acest video daca ai timp sa urmaresti youtube.com/watch?v=rver8vjc04U

  9. Dan Tănăsescu Post author

    David Icke nu trebuie să te încânte. Nu trebuie să iei de bun absolut tot ce spun alții. Dar merită să fie luat în seamă. Multe din lucrurile pe care le spunea David Icke cu ani în urmă s-au împlinit.

  10. dpg

    Am o intrebare legata de credinta si de ortodoxie, nu stiu in ce sa mai cred in legatura cu iadul adica crezi ca exista iad etern unde suferim pentru totdeauna ? Am ascultat multi parinti si am vazut multe videouri despre biblie, nu conteaza ca sunt catolice sau baptiste sau ortodoxe, dar ma sperie ideea asta, imi da fiori nu stiu !

  11. Dan Tănăsescu Post author

    Nu știu. Oricum lucrurile astea nu se iau ad litteram, la modul concret. Iadul este o metaforă, un simbol, nu un loc fizic.

  12. dpg

    Pana la urma ce cred eu este sa fim cat mai buni, mai milostivi, sa incercam sa intelegem prin ce trece celalalt cand face un lucru sau altul (empatie), sa incercam sa facem binele, bunul nostru simt din interiorul nostru cat mai mult si cel mai important: sa nu judecam pe altii pentru credinta lor sau necredinta lor !

  13. Nelutzu

    Vorbeati mai sus de „ortodoxia cuantica”. Sunt curios daca mai stiti emisiuni/documentare pe tema asta, dar unele ceva mai bine documentate.

  14. Mihai Paraschivoiu

    Dumnezeu a fost, este si va fi cu noi pe tot parcursul vietii noastre, fie ea prezenta sau vesnica. Daca ii urmam calea, binele, pacea si linistea vor fi cu noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge