Am primit de curând două licențe pentru produsele software ScanScore și Forte din partea companiei care le dezvoltă, pentru a le testa și aprecia. Este vorba de două aplicații profesionale de muzică, pentru digitizarea și editarea partiturilor.
În acest articol mă voi ocupa de ScanScore, urmând ca pentru Forte să dedic un articol separat.
ScanScore, aflat la versiunea 2.5.4, este disponibil în două variante, pentru Windows și MacOSX. Există o versiune trial de 14 zile și 3 variante full: Ensemble, Professional și Melody.
Primele două sunt destinate exclusiv profesioniștilor, operând cu un număr mare de voci, cu piese muzicale complexe pentru orchestre simfonice sau coruri. Vesiunea Melody se potrivește mai bine pasionaților de muzică, amatorilor și instrumentiștilor, care vor să-și editeze partitura pentru instrumentul lor. Am optat pentru această variantă, pentru că se potrivește cel mai bine nevoilor și abilitățior mele.
Programul are o interfață modernă și ușor de folosit. Permite importul din 3 surse: direct de la un scanner, dintr-o imagine sau un fișier PDF sau din altă aplicație de editare muzicală. Pentru a putea importa fișiere PDF, trebuie să aveți instalat Ghostscript, un program open source, dar dacă nu îl aveți ScanScore vă va anunța și vă va ghida în instalarea lui.
După ce ați importat partitura, programul afișează două paneluri: în stânga sursa originală și în dreapta rezultatul scanării acesteia. Pe acesta din urmă veți putea lucra, având posibilitatea de a adăuga, șterge sau modifica note și semne muzicale după cum doriți.
Rezultatul de poate exporta în format Music XML, MIDI sau pentru a putea fi prelucrat ulterior cu Forte.
Sunt foarte încântat de acest program, simplu, ușor de folosit și care consumă puține resurse, dar oferă un rezultat de calitate și abia aștept să testez și programul Forte căruia, așa cum am mai spus, îi voi dedica un articol special.