Maniile şi obsesiile zodiilor

By | 14 martie, 2010
Distribuie prietenilor!

BERBEC 21 martie – 20 aprilie „SUNT PE FUGĂ”

Sincer, dinamic şi direct, Berbecul nu este genul de om care să se cantoneze în şabloane.

Are, însă, două-trei fixuri. Unul e legat de timp: trăieşte cu senzaţia că lucrurile nu merg suficient de repede şi că nu-i ajunge timpul. Efectele? De la mania vitezei şi graba cu care se repede cu capul înainte, ignorând pericolele, până la nopţile când n-are chef să se culce, spunându-şi că somnul ar fi o pierdere de vreme. Alt fix este cel conform căruia el ştie întotdeauna ce e mai bine pentru ceilalţi. Poate deveni enervant cu „directivele”, dar trebuie înţeles că e sincer şi mânat de cele mai bune intenţii – e genul cavalerului sau eroinei care luptă pentru un scop nobil, care se simte dator să pună umărul la bunul mers al planetei.

Berbecul e spaima chelnerilor, a mecanicilor, a croitoreselor… ce mai! – a tuturor celor ce lucrează în servicii, fiindcă e obsedat de faptul că trebuie să fie servit pe loc şi impecabil..

TAUR 21 aprilie – 21 mai „CE-I AL MEU, E-AL MEU!”

Taurul e un semn solid, perseverent şi de încredere. Dar se ataşează atât de tare de lucruri, persoane şi idei, încât ajunge, obligatoriu, să facă fixaţii.

Obsedat de stabilitate şi siguranţă, are impresia că este la adăpost doar dacă acumulează. De aici vine atât lăcomia lui proverbială, cât şi simţul de posesiune exagerat. Majoritatea Taurilor nu gândesc decât în termeni ca: bani, case, maşini, haine şi bijuterii. Ataşamentul faţă de oameni (familie, partener de cuplu, prieteni, colegi) e la fel de puternic şi de obsesiv, şi are la bază aceeaşi teamă de schimbare. Prejudecăţile şi ideile fixe au un mecanism puţin diferit: Taurul gândeşte practic şi temeinic, dar cam încet – şi odată ce şi-a format o părere (fie ea bună sau rea) nimeni nu i-o mai poate schimba. Nu are flexibilitate şi nici capacitatea de a nuanţa.

Taurul poate deveni periculos dacă îşi canalizează forţa pe făgaşul fanatismului (exemple – Hitler şi Marx).

GEMENI 21 mai – 21 iunie „NU TE ENERVA!”

Cei mai vioi şi mai adaptabili copii ai Zodiacului, Gemenii, sunt şi cei mai lipsiţi de obsesii şi de manii.

Dacă dragostea pentru informaţie, comunicare şi mişcare ar putea fi catalogată drept „fixaţie”, atunci cam asta ar fi meteahna lor. Şi încă ceva: se feresc de oamenii proşti, neîndemânatici şi înceţi. Dar, de aici şi până la obsesii, e cale lungă. De ce să te consumi în încordări psiho-emoţionale, când pe lume sunt atâtea lucruri interesante? Tiparele rigide nu sunt de ei. Spirite libere şi democrate, li se pare absolut aberant să le impui celorlalţi gusturile sau ideile tale. Nu merge ceva? Nicio problemă, se reorienteaza cât ai clipi. Bineînţeles că au şi ei micile lor ciudăţenii, dar, în general, nu sunt deranjante. Se mai supără uneori, însă le trece repede.

Cu ei, nimic nu e bătut în cuie. Atrăgători ca nişte fluturi şi la fel de greu de prins, Gemenii deranjează adesea tocmai prin lipsa reperelor fixe.

RAC 22 iunie – 22 iulie „O REZOLVĂM NOI!”

Racul, fiind un diplomat, este dificil să-ţi dai seama cât de greu poate fi scos dintr-ale lui.

Nevoia de securitate îi determină aproape toate acţiunile. Motivaţia e de natură emoţională: îi trebuie parametri cunoscuţi, verificaţi şi siguri. Aşa ajunge să facă fixaţii pentru tradiţii, amintiri sau obiecte vechi. Aşa ia naştere obsesia pentru casă, familie şi copii. Femeia-Rac, deşi foarte romantică şi sensibilă, se aciuiază adesea pe lângă un bărbat, doar pentru că acesta îi poate asigura protecţie şi confort. Fiindcă nu rareori partenerul respectiv e mai în vârstă, este posibil ca la mijloc să fie şi o fixaţie paternă. De fapt, bărbat sau femeie, Racul face frecvent o fixaţie pentru unul sau altul dintre părinţi.

Racul are toane şi schimbări de dispoziţie şi poate fi superstiţios, sensibil la fazele Lunii, etc. Dar, fiindcă este discret şi abil, obsesiile lui sunt rareori supărătoare pentru cei din jur.

LEU 23 iulie – 22 august „NU-S FRUMOS?”

Leul are, într-adevăr, o mare fixaţie: propria persoană. Dac-ar fi după el, chiar şi Soarele ar trebui să se învârtă în jurul lui!

Obsedat să placă, să fie remarcat, admirat, apreciat sau lăudat, Leul suferă de „obsesia scenei”. De-aia se şi comportă atât de teatral, de-acolo vin gesturile largi şi dramatice, poziţiile şi „pozele” lui studiate. Are nevoie de aplauze şi de
complimente, vrea poziţie socială, renume, diplome şi decoraţii. În fond, Leii sunt nişte oameni deosebiţi, plini de vitalitate şi resurse, optimişti, nobili, loiali şi generoşi. Nu le cade bine când sunt trădaţi sau subapreciaţi şi sunt
foarte posesivi. Analizând lucrurile mai atent, îţi dai seama că în adâncul lor sunt terorizaţi de gândul ratării, singurătăţii sau al lipsei de afecţiune. Numai că sunt atât de mândri, încât nu şi-ar recunoaşte niciodată temerile. Iar atunci parează.

Reacţionează foarte prompt şi violent când sunt jigniţi, înşelaţi sau subapreciaţi.

FECIOARA 23 august – 22 septembrie „SĂ ANALIZĂM!”

La câte manii (mai mici sau mai mari) are, Fecioara s-ar mai putea numi şi „zodia micilor maniaci”.

Totul izvorăşte din atributele semnului: spirit de observaţie (care detectează chiar şi cele mai mărunte defecte), simţul amănuntului, puternice tendinţe critice, gândire analitică, dragoste pentru ordine, punctualitate şi curăţenie, tentaţia de a clasifica şi cataloga. Toate astea sunt bune în muncă, dar în relaţii devin destul de enervante. Expertă în despicatul firului în patru, Fecioara mai suferă de ceea ce am putea numi „obsesia perfecţiunii”, „fixaţia restului” şi „sindromul furnicii”. Pe rând, ar veni cam aşa: vrea ca totul să fie perfect şi îţi scoate ochii pentru orice fleac, cât de mic. Apoi, econoamă, ţine socoteala până la ultimul şfanţ. În plus, adună mereu, colecţionează, stochează.

Cu cât îmbătrâneşte, cu atât devine mai tipicară şi mai pisăloagă. I se iartă însă multe, fiindcă e inteligentă, practică, harnică şi devotată.

BALANŢA 23 septembrie – 22 octombrie „NU SUNT SIGUR…”

Balanţa e un semn profund relaţional – pentru ea contează enorm să fie plăcută şi acceptată de ceilalţi.

Din acest motiv, chiar dacă are fixaţiile ei, e suficient de diplomată ca să nu-i agaseze pe cei din jur cu ele. Totuşi, se întâmplă adesea să te nedumerească prin nehotărârea ei. La origine se află „mania echităţii” – încearcă întotdeauna să analizeze diferitele aspecte ale unei situaţii pentru a fi sigură că face alegerea justă. Te mai poate sâcâi cu sintagme de genul „nu e drept”, „pe de altă parte”, sau „ştiu că ai dreptate, dar şi el (ea)…”. Uneori e cuprinsă de o ciudată manie a contradicţiei, susţinând o opinie adversă, numai de dragul de a… echilibra balanţa discuţiei!

Maniile ei cele mai frecvente ţin de nevoia de armonie: „face urât” dacă-i e tulburată pacea interioară, dacă îi strici ambianţa sau dacă o agresezi cu zgomote disonante, culori ţipătoare ori cu manifestări de prost-gust.

SCORPION 23 octombrie – 21 noiembrie „MĂ TEM DE TRADARE!”

La capitolul obsesii şi frustrări, Scorpionul deţine supremaţia. Este cel mai frământat şi suspicios semn din zodiac.

Veşnic nemulţumit, suferă de obsesia perfecţiunii. Este extrem de exigent, atât cu sine, cât şi cu ceilalţi. Investeşte totul, dar vrea totul în schimb. Are însă un dispozitiv intern hi-fi pentru detectarea fisurilor, şi reacţionează intens la ele. Veşnic în gardă, se amorsează instantaneu (chiar înainte de a apărea motivele reale, pe care parcă le presimte) şi rămâne amorsat. E adevărat că are mania secretelor, îi place să manipuleze lumea, e gelos, uşor paranoic, obsedat sexual, distructiv şi autodistructiv. Dar are o personalitate fascinantă şi plină de resurse, fiind capabil de performanţe uluitoare. Aşa că merită să-l admiri şi să încerci să-l înţelegi, în ciuda „umbrelor” sale.

Dacă i-ai greşit, nu te amăgi crezând că va uita. Nu uită niciodată şi ţi-o plăteşte când ţi-e lumea mai dragă.

SĂGETĂTOR 22 noiembrie – 21 decembrie „CU MINE VORBEŞTI?”

Entuziast şi optimist, Săgetătorul e un adaptabil care nu prea face fixaţii.

Are, totuşi, unele sensibilităţi care pot duce la supărări şi complicaţii. Mai întâi, e snob şi oportunist – nu pierde nici o ocazie să amintească de relaţiile lui cu „lumea bună” şi stă cu ochii roată după evenimentele mondene de pe urma cărora ar putea profita. În fapt, este foarte convenţional şi pune mare preţ pe ce spune lumea despre el. Suferă de „sindromul supraevaluării”, care îi poate strica planurile de „respectabilitate”. Îi e greu să-şi recunoască limitele şi se bagă în situaţii care-i depăşesc posibilităţile. De aici acţiunile iresponsabile, promisiunile neonorate, încurcăturile financiare sau chiar legale. Fiind cel mai norocos din zodiac, până la urmă scapă cu bine din toate. Iar apropiaţii îl iartă, fiindcă e vesel, simpatic şi „băiat bun”.

Dacă-i spui că e snob, se supără, pretinzând că e doar modern şi sociabil.

CAPRICORN 22 decembrie – 20 ianuarie „ASCULTĂ-MĂ PE MINE!”

Introvertit, Încăpăţânat şi suspicios, Capricornul are multe complexe, dar le ascunde cu diplomaţie.

Obsesia lui primordială este aceea de a deţine controlul. De-asta e mereu în gardă şi se străduieşte continuu, încărcându-se cu atâtea responsabilităţi. Toate acţiunile lui au un scop. Iar scopul, oricare ar fi, e menit să-i asigure controlul asupra oamenilor şi situaţiilor. Convins că are mereu dreptate, se consideră dator să dea sfaturi şi îndrumări. Dacă nu e ascultat, poate recurge la strategii subtile şi chiar la manipulare pentru a te aduce acolo unde vrea. Mult-trâmbiţata lui modestie e o balivernă – în realitate, Capricornul este extrem de ambiţios şi de orgolios. Totuşi, alături de Scorpion, este una din „piesele de rezistenţă” care mişcă lumea înainte şi care merită atenţie şi consideraţie.

Dacă îl jigneşti sau îi strici planurile nu uită şi nu iartă. Nu are simţul umorului şi nu e maleabil.

VĂRSĂTOR 21 ianuarie – 19 februarie „ÎŢI SPUN DREPT…”

„Originalul” zodiacului, Vărsătorul, e plin de contradicţii şi paradoxuri.

E un revoluţionar cu ciudate tendinţe tiranice, un liberal capabil de uimitoare idei fixe, un nonşalant cu surprinzătoare accese paranoice, un singuratic cu nevoi sociale foarte marcate. Este vizionar şi utopic, altruist şi egoist deopotrivă. Cu toate că nu ezită să spună exact ce gândeşte, fără să-i pese de consecinţe, se întâmplă deseori să facă tocmai pe dos faţă de ceea ce le predică altora. Înzestrat cu multă vitalitate şi cu o personalitate distinctă, indiferent că e tipul savantului distrat sau al răzvrătitului agitat, te surprinde cu cele mai neaşteptate manifestări.

Independent şi încăpătânat, se enervează instantaneu când e contrazis sau nu e lăsat să facă ce vrea. Din fericire, îi trece repede. Iar oamenii îl iubesc, fiindcă e prietenos, săritor, optimist şi îi contaminează cu entuziasmul lui uneori atât de copilăros.

PEŞTI 20 februarie – 20 martie „DEPINDE…”

Enigmatici, evazivi, iraţionali şi impredictibili, Peştii sunt cei mai derutanţi din tot zodiacul.

„Funcţionează” numai pe bază de emoţii, percepţii, impresii şi intuiţii. Majoritatea sunt atinşi de „sidromul relativităţii” (Einstein a fost Peşte!). Ei ştiu că realitatea nu e niciodată una singură, ci că are foarte multe faţete. Sunt maeştri în „arta aburirii”. Pentru unii alunecoşi, pentru alţii fascinanţi, Peştii sunt plini de toane şi de mici manii inofensive. Au fixurile lor legate de lumea misticului, fantasticului, superstiţiei şi magiei. Cu toate astea, sunt persoane maleabile, compasive şi îngăduitoare, care mai degrabă încearcă să-i înţeleagă pe ceilalţi, decât să-i judece. Chiar dacă suferă, sunt gata să ierte şi au o imensă capacitate de iubire şi devotament.

Având o viziune global-intuitivă a lucrurilor, se enervează sau se închid în sine când li se cer explicaţii şi argumente logice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge