Traian Băsescu şi hipnoza în masă

By | 8 iulie, 2010
Distribuie prietenilor!

Traian Băsescu nu a realizat nimic deosebit, nici ca ministru al Transporturilor, nici ca primar general al Capitalei, nici ca preşedinte al României. Asta o poate remarca orice om care este lucid şi gândeşte raţional. Nici calităţi deosebite de lider nu are. Prin lider înţelegând o persoană care are abilitatea de a uni oamenii, de a crea consens, mobilizarea naţiunii în jurul unor interese comune, medierea conflictelor între părţi adverse etc.

Ceea ce ştie preşedintele Băsescu cel mai bine să facă este să creeze intrigi, dezbinare, scandal, să distrugă alianţe, partide şi în final să creeze haos în întreaga ţară. Atunci, de unde marea influenţă pe care o are asupra maselor? Cum se face că, după 6 ani care au adus dezastru în România, Băsescu are, încă, o mulţime de susţinători fanatici?

Ei bine, secretul său constă în abilitatea de a produce hipnoză în masă! Am studiat apariţiile televizate ale preşedintelui şi am observat o serie de elemente care arată clar folosirea, în mod deliberat sau prin talent natural, a unor tehnici de hipnoză şi sugestie.

În primul rând modul în care vorbeşte. Tonul gutural, ritmul monoton şi sacadat, cu pauze lungi, plasate în mijlocul propoziţiei, toate acestea sunt metode de inducere a transei hipnotice. Cine este specialist în acest domeniu, sau a asistat la o şedinţă de hipnoză, poate confirma acest lucru. Pe lângă aceasta, Traian Băsescu mai foloseşte în mod abil gesturile, făcute exact în momentul în care vrea să accentueze anumite cuvinte pe care le rosteşte. Acest lucru dă şi mai multă putere mesajului verbal.

Apoi, în ceea ce priveşte conţinutul discursului său, se remarcă o mare bogăţie de elemente ale limbajului simbolic. Traian Băsescu este un maestru în ceea ce priveşte crearea de sloganuri/meme/texte virale. Este cel mai prolific creator de „catching frases„, cum ar spune specialiştii americani în publicitate (advertising). Dacă ar fi lucrat în domeniu, preşedintele ar fi fost cel mai mare copyrighter al României, din toate timpurile. Să ne aducem aminte lista cu cele mai cunoscute meme create de-a lungul carierei sale politice: „Iarna nu-i ca vara”, „Adriane, nici nu ştii, cât de mic începi să fii!”, „preşedinte jucător”, „jurnalistul găozar”, „ţiganca împuţită”, „păsărică”, „ziariştii-tonomat”, „sistemul ticăloşit”, „salarii nesimţite”, „cancerul bugetar”, „cetăţeanul gras în spatele cetăţeanului slab”, „grecizarea României” etc. La acestea mai putem adăuga sloganurile de campanie: „Să trăiţi bine!”, „De ce le e frică nu scapă!” sau „Băsescu luptă pentru tine!”, dar există posibilitatea ca acestea să fie creaţia specialiştilor care s-au ocupat de imaginea sa în perioada alegerilor.

Aşa se face că, deşi am avut cea mai proastă guvernare posibilă, gândindu-ne numai la ultimii 20 de ani, o importantă parte a populaţiei, nu observă deloc acest fapt, ba mai mult, este chiar entuziasmată atunci când „marinarul le-o mai trage, încă o dată, duşmanilor”. Am observat recent cum, imediat ce preşedintele a făcut câteva remarci grosolane în timpul vizitelor efectuate în localităţile inundate, s-au găsit o grămadă de indivizi care să preia aceste remarci şi să le susţină şi chiar să le argumenteze.

Asfel, după ce Băsescu le-a recomandat localnicilor din comuna suceveană Pătrăuţi să nu-şi mai construiască locuinţe în zona calamitată, spunându-le „De ce v-aţi făcut case aici, măi, oameni buni?”, au apărut o serie de comentarii pe Internet în care afirmaţiile preşedintelui erau reluate aproape mecanic şi sinistraţii erau condamnaţi, făcuţi proşti, puturoşi, indolenţi etc. Pe un blog era prezentată chiar o hartă a Daciei, cu menţiunea că şi acum 2000 de ani apele erau tot acolo unde sunt astăzi.

Nimeni nu a dat dovadă de o fărâmă de gândire critică şi nu a realizat că oamenii aceia nu puteau să-şi construiască casele pe alt teren, decât cel pe care îl aveau în proprietate, de la părinţi şi bunici, fără o aprobare din partea autorităţilor şi fără să existe un astfel de teren în proprietate publică.

Un alt caz de hipnoză în masă băsesciană a fost acela cu profesoara revoltată, care la „muştruluit” pe preşedinte. După ce Băsescu a pronunţat cuvântul magic „ţăţisme”, toţi hipnotizaţii au condamnat-o pe profesoară, fără să remarce că „ţăţismele” ei nu erau decât la nivel de gesturi şi ton verbal. În rest limbajul pe care l-a folosit a fost decent, civilizat şi obiectiv, spre deosebire de cel al preşedintelui, care, deşi s-a exprimat subtil, a jignit-o şi a atacat-o la modul personal pe localnica respectivă.

Acest talent de fascinare a maselor şi de inducere a isteriei colective, pe care îl posedă Traian Băsescu este cunoscut în istorie, fiind ştiut că a aparţinut şi lui Hitler, Charles Manson, Saddam Hussein, sau chiar lui Nicolae Ceauşescu, dacă stăm să ne gândim. Dacă doriţi şi o explicaţie medicală a acestei abilităţi, ea se datorează sindromului Hubris, de care se pare că suferă şi Traian Băsescu. Sau poate e de vină Aliodor Manolea şi flacăra violet?! 🙂

basescu magicianu

O părere la “Traian Băsescu şi hipnoza în masă

  1. Dura

    „Din pacate” ai perfecta dreptate!
    Ma bucur cand vad ca si alti oameni incep sa vada aceste lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge