Economia este o ştiinţă?

By | 20 august, 2010
Distribuie prietenilor!

Atât România, cât şi întreaga lume, este plină de economişti, analişti economici sau „experţi” în economie. Fiecare îşi dă cu părerea şi crede că el este acela care deţine cheia rezolvării problemelor generate de criză. Aş putea spune că sunt tot atâtea păreri câţi specialişti în economie există. Fiecare vine cu tot felul de indicatori, teoreme şi grafice sinuoase, care arată care este situaţia şi cât de corecte sau greşite sunt măsurile pe care le iau autorităţile.

Asta mă face să cred că economia, dacă este o ştiinţă, este mai puţin exactă decât meteorologia, astrologia sau „ghicitul în bobi”. Se vorbeşte mult, se teoretizeză mult, dar în lumea reală lucrurile continuă să rămână confuze, incerte şi îngrijorătoare. Se pare că lumea reală nu vrea să se conformeze teoriilor elaborate de minţile luminate din economie, sau sunt prea multe teorii şi asta o derutează. 🙂

Am citit, zilele acestea, un articol postat pe site-ul publicaţiei Capital, scris de Claudiu Şerban, ce pare a fi o somitate în domeniul publicităţii şi al manageriatului. Articolul, scris în lumina „ideilor măreţe ale conducătorului iubit” Traian Băsescu, expune aceleaşi idei repetate până la imbecilizare de guvernarea PDL: consumăm mai mult decât producem şi statul cheltuieşte prea mult cu protecţia socială pentru „hoţi şi puturoşi” (a se citi, bugetari şi pensionari săraci).

Autorul spune, referindu-se la cheltuielile pentru protecţia socială:

Prioritatea zero: reforma sistemului de pensii. Simplu şi logic. De ce? Pentru că respectivele cheltuieli însumează mai mult de o treime din totalul PIB-ului ţării.

Păi cum aşa? PIB-ul României a fost, în 2009, cam 119 miliarde de euro. O treime înseamnă aproximativ 40 de miliarde de euro. Ceva nu se leagă aici… Această sumă este chiar mai mare decât întregul buget de stat! Ca să nu mai vorbim că este dublul sumei împrumutate de la FMI. În urma sesizării unui comentator la articol, „expertul” Claudiu Şerban, mai lasă puţin de la el şi spune că respectivele cheltuieli ar reprezenta, de fapt, 10,4% din PIB (ceea ce este iarăşi inexact). Am impresia că domnia sa confundă PIB-ul cu bugetul de stat.

Tragedia noastră este că astfel de oameni sunt cei care conduc ţara la nivel de economie, politică, mediu de afaceri etc. Actuala clasă politică şi susţinătorii ei dau vina pe „lenea şi nemunca” poporului pentru a-şi ascunde propria incompetenţă (în economie) şi nepăsarea faţă de viitorul ţării.

3 păreri la “Economia este o ştiinţă?

  1. Pingback: Economia este o ştiinţă? - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. DeeDee

    In general, privesc economistii si alte meserii din astea care suna bine si se gasesc la tot pasul cu destul de mult scepticism. Cu exceptia unei prietene, care isi daduse seama matematic ca nu e in regula criza asta.
    Cat despre „economistii” si alti astfel de „experti” din orice domeniu care vorbesc in presa, sunt mai mult ca sigur pusi sa cante aiurea.
    .-= DeeDee´s last blog ..Postare personala =-.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge