Sprijiniţi cazul asistentei de la Maternitatea Giuleşti

By | 27 septembrie, 2010
Distribuie prietenilor!

Cu toate că nu o cunosc şi nu am nicio legătură cu Florentina Cîrstea, asistenta de la Maternitatea Giuleşti găsită singura vinovată pentru tragedia din luna august de acolo, consider că i s-a făcut o mare nedreptate. Este ţinută în continuare în arest, ca un infractor periculos, în timp ce criminali adevăraţi, care au ucis sau care au agresat oameni ai legii, sau escroci financiari de mare calibru se bucură de libertate şi îşi văd mai departe de viaţa lor.

Consider că Florentina Cîrstea a fost aleasă drept ţap ispăşitor pentru a calma spiritele şi a abate atenţia de la adevăraţii vinovaţi responsabili de moartea nou-născuţilor de la Giuleşti. Principalul vinovat este, în opinia mea, cel care a realizat instalaţia electrică improvizată, cu toate că era conştient de riscurile  ce apar în cazul unui aparat care consumă mult în comparaţie cu alte aparate electrice, cum este cazul instalaţiei de aer condiţionat. Pe urmă vinovat este directorul spitalului pentru că nu a instituit un departament, sau măcar o persoană responsabilă cu PSI (Prevenirea şi Stingerea Incendiilor), care să aibă drept atribuţii principale instruirea personalului  în legătură cu prevenirea incendiilor şi acţiunile ce trebuiesc întreprinse în caz că acestea se produc şi efectuarea de controale periodice pentru a depista eventualii factori de risc ce pot apărea.

Revenind la asistenta învinuită şi arestată, ce îi putem reproşa? Că este om şi a cedat după atâţia ani, în care a muncit 12 ore pe zi, în condiţii de stres maxim, neavând timp nici să mănânce? Sau că a fost angajată pe post de Carmen Harra sau Mama Omida şi nu a prevăzut că va avea loc un incendiu cauzat de un scurtcircuit la o instalaţie improvizată ascunsă după un dulap??? Chiar părinţi fiind, nu vi s-a întâmplat niciodată să lăsaţi câteva minute sau ore copilul singur să doarmă, pentru a vă ocupa de alte treburi?!

Am scris aceste rânduri după ce mi-am amintit de acest caz, datorită Cristinei Bazavan, care a postat pe blogul său un comentariu al soţului Florentinei Cîrstea, la un articol mai vechi pe această temă. Astfel mă alătur şi eu iniţiativei Cristinei de a lansa în blogosferă şi pe Internet, un apel la solidaritate cu această asistentă acuzată pe nedrept, sperând că astfel se va forma un curent de opinie care va forţa autorităţile să facă dreptate.

florentina carstea

Sursa foto: Libertatea

Iată comentariul lui Dan Cârstea, soţul Florentinei Cîrstea, în forma în care a fost postat în original:

lucra in terapie de 14 ani. meseria asta a “furat-o” de la asistentele din garda veche care nu aveau atata aparatura ca astazi si erau mai severe cu noile angajate. s-a angajat unde nu ai voie sa gresesti, unde era foc continuu, de cele mai multe ori venea cu jumatate din mancare acasa ca nu avea timp. nu ma crede nimeni oricum. eu o iubesc INDIFERENT ce se v-a intampla. avem un fiu de 12 ani si nu va spun cum este sa stau si sa-i explic tot ce se intampla in jurul nostru, si ca mami asa cum o stie el tot mami va ramane, desi eu stiu ca ea nu va mai fi cea de altadata si nici viata noastra nu va mai fi la fel. stiu ca era obsedata de munca si facea tot ca la carte si mai mult decat atat punea SUFLET. mult suflet incat seara cand venea acasa pregateam cina dupa care o masam in zona cervicalei ca o durea ingrozitor,de la cat statea in picioare(nu au fost mai putini de 10 copii niciodata). dar pentru asta era platita nu? a avut numeroase oportunitati sa plece si la privat dar a refuzat adora meseria asta ii placea ce facea si mereu imi povestea de diferite cazuri si satisfactia ca acei copii plecau acasa stabilizati. cauza tragediei este INCENDIUL si nu altceva, in cursul zilei mai fusese chemata sa reanime alti copii la etajul 1 si copii au fost tot singuri. de ce ? pt ca nu avea cine sa o inlocuiasca! de ce? pt ca nu putea sa fie in doua locuri! cine a facut legatura la fire? de ce nu se controla permanent instalatia? pt ca responsabilul este bolnav si trebuia sa iasa la pensie de trei ani! si nu s-a gasit nimeni sa-l inlocuiasca! chiar nu s-a gasit cineva tanar si dornic de munca, dinamic care sa rezolve problemele? se stricau prizele chemau electricienii si acestia le acopereau cu leucoplast si scriau pe ele defect! electricienii car erau platiti sa-si faca meseria, pe care FLORI si-o facea pana la epuizare!!!! NU E VINOVATA!! NU PUTEA PREVEDE UN INCENDIU SAU CUTREMUR, ALUNECARI DE TEREN SAU CE MAI VRETI VOI. si nu avea nici PSI-ul facut! cine trebuia sa la instruiasca de ce nu a facut-o! pt ca ea si-a facut TOT TIMPUL MESERIA SI IN 14 ANI NU A AVUT NICI O PROBLEMA. si uite asa a stat 14 ani ARESTATA in terapie si acum e DEFINITIV. pericol public, nu mai au cetatenii incredere in sistemul sanitar ( ca inainte aveau ), incatusata, cu mascati,sirene ce mai un adevarat spectacol, doar e asistenta groazei, ea a pus focul, nu a lasat pe nimeni sa intervina, a zadarnicit interventia salvatorilor, deci prezinta pericol public concret pt societate si trebuie la mititica. maternitatea s-a redeschis cu sampanie, piscoturi si mult zambet!!!!!!!!!!!!

Citiţi şi difuzaţi mai departe acest mesaj, pe orice canal media la care aveţi acces!

8 păreri la “Sprijiniţi cazul asistentei de la Maternitatea Giuleşti

  1. Pingback: Sprijiniţi cazul asistentei de la Maternitatea Giuleşti - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Sarah

    An excellent post, and my apologies for not writing in Romanian (I can read it, speak a little but not write it – so sorry!)… I have just left a comment on Cristina’s blog and send the same to your’s in support of Florentina:
    The incarceration of Florentina has been a farce of justice from beginning to end for she has been the scapegoat for everything necrotic within the health system from the top down. The very fact that she is alone in jail underlines the ludicrousy, her preventive arrest without legal grounds, the abuse of her being taken into custody without warrant in the first place and the violation of her human rights by Marius Iacob and the police a travesty of a democratic legal system. Indeed we must make a great deal of noise about this massive miscarriage of justice and aid her defence in any way we can. Please visit my blog at http://sarahinromania.canalblog.com (as advised by Nicole in comment number 20). Perhaps we can work together in order to present the facts as they are and continue our research as a team – ‘many hands make light work’, after all. Please do contact Nicole in Romanian. Keep up the good work – and any petitions you have or other ways of shouting Florentina’s innocence, please do not hesitate to send them to me either via a comment on my blog or at the email noted above.

    I do so hope that Florentina and her family know there are people crying for her release and for the true culprits to be brought to book and charged. If there are members of the public who believe she is guilty, this is entirely the fault of the gutter press who fed her to the wolves in cold blood…it is a scandal, an outrage and we must not allow it to continue. The truth must be told and the guilty prosecuted. Though Florentina admits a portion of guilt (and that statement was made without legal representation and should thus be struck from the record), the true culprits remain free on the other side of the prison walls – Romania today is a member of the EU and should thus behave in the same vane. Such miscarriages of justice and corruption cannot be allowed to remain silenced.
    Numai bine,
    Sarah
    .-= Sarah´s last blog ..Another blog =-.

  3. Nicole

    Sunt total de acord cu Dvs dar in afara de vorbe ce putem face. Stim cat de corupta este si justitia din Romania si daca ai relatii si bani pentru a angaja un avocat bun, gen Nazat, poti scapa basma curata oricate legi ai calcat. Eu traiesc de peste 42 de ani in Statele Unite si sunt oarecum la curent cu evenimentele politice din Romania. Tragedia del Giulesti nu avea loc daca era suficient personal si mai ales daca directorul ere hands-on management iar seful serviciului tehnic avea habar de ce se intampla la terapie intensiva.
    Domnule Tanasescu, va rog contactati-ma pe email pentru a va scrie mai multe ce a facut Sarah pentru Florentina si ce persoane a mobilitzat. Intre timp. va rog cititi blogul ei. Veti fi, probabil, foarte surprins cum o persoana din strainatate, care a petrecut doar un an in Romania se simte asa atat de atasata de acel popor. Sarah a fost cu ani in urma asistenta medicala in Anglia si stie cat de grea este aceasta profesiune, numai ca ea a practicat-o in conditii normale, adica omenesti.

  4. Dan

    Hai s-o sprijinim, dar spuneti-mi voi cum.. Sa trimitem un apel la CEDO? Corupptia e in floare in justitie.. vedeti si voi ca oameni care ar trebui sa fie dupa gratii sunt bine merci.. Doar un for international ne poate ajuta.

  5. Dan Lee Post author

    Din ultimile informaţii reiese că Florentina Cârstea a fost eliberată ieri din arest, dar sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată în recurs. Cei care doresc şi au posibilitatea să o sprijine, cel mai bine ar fi să o contacteze personal, pe ea şi pe soţul ei. Puteţi lăsa un comentariu pe blogul Cristinei Bazavan, unde Dan Cârstea a postat de asemenea mesaje. Adresa articolului este http://bazavan.tabu.ro/2010/09/25/sotul-asistentei-de-la-giulesti-are-ceva-de-spus/

    @Nicole: Am citit informaţiile de pe blogul lui Sarah. Dacă doriţi să mai adăugaţi informaţii îmi puteţi trimite un mesaj la rubrica „Contact” sau pe adresa de e-mail de acolo.

  6. Sarah

    What wonderful news to hear yesterday that Florentina was released from her injust preventive arrest. of course, we are far from finished with this, since there is the trial and its verdict. Perhaps it would be a good idea for all the bloggers to unite in research, reporting, writing letters etc…we must keep fighting for justice, for a fair trial, and as Dan rightly points out, the European Court of Human Rights should be an objective. If Florentina had to spend all this time incarcerated, it is because she was unlawfully arrested in the first place. Her human rights were denied, her legal rights under article 143 (I thnk) of the Romanian Constitution trampled on and her freedom ripped away. This is not to mention the backdated documents on the part of the prosecutor Marius Iacob, the unbelievable slander from the gutter press which judged her before trial and the hell her family have had to live along with Florentina as a result. This is not finished yet.
    .-= Sarah´s last blog ..Florentinas mother speaks on Pro-TV =-.

  7. Sarah

    I spoke too soon… can’t believe it. Am utterly stunned. Pericol public?? Florentina? they must be insane. Nobody thinks it muchy less the judge so what on earth is this all about? I don’t understand how they can keep her incarcerated on trumped up charges such as a public menace… What do they think she’s going to do? Bash up Dima? This is an outrage. I have no other words to describe it. Florentina has paid enhough – more than enough. The images of the babies in her care are a life sentence as it is, without this, too. I am appalled and hope that Maitre Popescu is pushing for the European Courts of Human Rights as I type this comment.
    .-= Sarah´s last blog ..Florentina was NOT released last night =-.

  8. Laocoon

    Asistenta e un tap ispasitor, evident. Din pacate, sunt foarte multi romani imbecili care o invinuiesc. De parca ea e de vina ca a izbucnit incendiul; sau ar fi avut pe fisa postului, atributii de pompier.

    Vinovatii de baza: directorul spitalului (si altii eventual) care au luat sigur ciubucuri grase pentru a da unei firme neserioase lucrarea de modernizare a salii respective. E de vina si firma respectiva. Bineinteles, tot directorul si ministerul sanatatii, sunt responsabili pentru ca nu s-a respectat permanenta in camera de terapie intensiva (minim 2 asistente care sa stea acolo, astfel ca daca una are o problema, ramane cealalta).

    Dar in Romania, NU EXISTA JUSTITIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge