Legea jurnalistului, un atac la adresa libertăţii presei

By | 29 septembrie, 2010
Distribuie prietenilor!

Din câte am învăţat eu prin facultate, orice norme şi reguli cu caracter deontologic sunt intraprofesionale, adică se elaborează şi se aplică numai de către membri şi asociaţii din cadrul breslei respective. De asemeni esenţa acestora este de provenienţă morală, nu juridică.

De aceea proiectul de lege iniţiat de senatorul liberal Ioan Ghişe mi se pare abuziv şi un amestec grosolan şi neavenit în activitatea şi auto-organizarea unei categorii profesionale cu un important rol social. Pe lângă faptul că dovedeşte că iniţiatorul său este total pe dinafara realităţilor din domeniul presei,acest proiect mai propune şi reglementări aberante cum ar fi controale psihiatrice anuale pentru jurnalişti, atestarea calităţii de jurnalist o dată la trei ani sau limitarea prin lege a surselor produsului mediatic publicat la ceea ce Ioan Ghişe numeşte “cabinete de jurnalişti”.

Iată, pe scurt câteva din prevederile acestui proiect de lege aberant:

  • Se înfiinţează un organism, denumit Ombusman-ul Mass-Media, care are rolul principal în supravegherea şi sancţionarea delictelor de presă.
  • Obligaţiile Ombusman-ului: monitorizează sesizările privind săvârşirea delictelor de presă, le evaluează în grile, poate suspenda din profesie jurnaliştii, în cazul săvârşirii de către aceştia a unor infracţiuni penale.
  • Pentru a putea fi jurnalist este necesară atestarea, o dată la trei ani, examinarea psihologică anuală, precum şi confirmarea aptitudinilor de jurnalist printr-o practică de cel puţin doi ani.
  • Profesia de jurnalist ar urma să se exercite în cabinete jurnalistice, individuale sau asociate, cabinete care trebuie dotate cu arhivă, registratură şi care trebuie să ţină evidenţa financiar-contabilă.
  • Sancţiuni contravenţionale pentru editori şi patroni. introducerea spre publicare a unor produse jurnalistice care nu provin de la cabinete de jurnalişti se pedepseşte cu amendă de până la trei salarii medii pe ţară.
  • Introducerea, de către editor sau patron, a unor produse jurnalistice care încalcă normele deontologice se sancţionează cu amendă între trei şi şase salarii medii pe economie.
  • Fapta autorului de a publica materiale care sunt de natură să aducă atingere unui drept legitim al unei persoane se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 salarii medii, iar fapta reprezentantului autorităţii publice care pune la dispoziţia jurnaliştilor date eronate se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 salarii medii pe economie.

Sursa: Adevărul

Dacă totuşi se va ajunge la concluzia că este cu adevărat necesară o astfel de lege, atunci este obligatoriu ca elaborarea şi adoptarea ei să fie făcute în urma unor consultări temeinice cu autorităţi din domeniu şi asociaţii profesionale ale jurnaliştilor.

Pe de altă parte, nu înţeleg de ce trebuie o lege specială pentru gazetari şi nu a avut nimeni până acum ideea să facă o lege pentru frigotehnişti, de exemplu, sau pentru ceaprazari, că tot categorii profesionale sunt şi acestea. În opinia mea orice jurnalist care a greşit, aducând prejudicii unor persoane sau instituţii, poate fi judecat şi sancţionat pe baza prevederilor existente deja în Codul Penal şi Codul Civil, ca orice alt cetăţean al României. Nu văd de ce lucrătorii din presă ar fi o categorie aparte, care are nevoie de prevederi speciale. Sau este vorba aici mai mult de interese politice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge