Astrologia nu este pentru oricine

By | 23 februarie, 2011
Distribuie prietenilor!

După căderea comunismului în 1989, piaţa culturală românească a fost invadată de tot felul de idei şi publicaţii „New Age” care au făcut cunoscute şi au popularizat şi ştiinţele ezoterice pe lângă multe alte practici, filosofii şi religii de provenienţă orientală. Aşa s-a răspândit şi a devenit accesibilă în România şi astrologia, regina ştiinţelor divinatorii.

Horoscoapele şi zodiacurile din ziare au devenit ceva obişnuit. Acest lucru a creat iluzia că oricine se poate ocupa cu astrologia. Multe persoane neiniţiate cred că, dacă ştiu în ce zodie sunt, au auzit de Ascendent şi au mai citit şi câte ceva despre compatibilităţi, sunt experte în astrologie.

Problema gravă nu este că oamenii se „ocupă” cu astrologia, ci faptul că aceste persoane îşi ghidează viaţa pe baza unor cunoştinţe foarte sumare şi inexacte cu care ei îşi „ghicesc” singuri. Lucrurile în domeniul astrologiei sunt mult mai complicate şi de multe ori şi pentru un astrolog profesionist este dificil să facă aprecieri şi predicţii cât mai aproape de realitate. În cazul unui amator, nu este vorba numai de faptul că nu are suficiente noţiuni şi cunoştinţe de specialitate, dar nu are nici măcar iniţierea minimă pentru a putea înţelege şi interpreta simbolurile oculte cu care se operează.

Şi în cazul meu, care am cunoştinţe în domeniul astrologiei peste medie şi mă ocup cu acest domeniu de peste 15 ani, ştiu să fac o temă natală, mi-am însuşit noţiunile şi limbajul specific acestei ştiinţe, mi-am dat seama că nu trebuie să-mi fac singur predicţii. În urmă cu mai mulţi ani mi-am „prevăzut” viitorul pentru mai mulţi ani şi am început să fiu tot mai îngrijorat de ceea ce credeam că mi se va întâmpla. Dar, odată cu trecerea timpului, am văzut că viitorul este mult mai flexibil decât crezusem eu iniţial şi trebuie să iei în calcul mult mai mulţi factori, pentru a avea o acurateţe satisfăcătoare a predicţiilor. Un mare pericol în acest caz este că, atunci când faci o predicţie, greşită sau nu, acest lucru îţi fixează destinul pe acel drum, prin efectul de autosugestie. Este vorba despre aşa-numitele profeţii care se auto-împlinesc.

În concluzie, cel mai bine este să nu îţi faci predicţii singur şi să nu îţi alegi prietenii şi colaboratorii pe baza regulilor de compatibilitate astrologică pe care le-ai învăţat din cărţi şi reviste. Chiar şi apelarea la un astrolog profesionist poate fi riscantă, deoarece poţi da foarte uşor peste tot felul de escroci, care îţi pot face mai mult rău decât bine. Astrologia, în opinia mea, trebuie folosită mai mult pentru autocunoaştere şi pentru evoluţie personală, după o iniţiere de durată şi studiu aprofundat. Dacă nu simţi că ţi se potriveşte acest domeniu este mai bine să stai departe de el, deoarece îţi poate face mult rău şi îţi poate aduce multe necazuri în viaţă.

3 păreri la “Astrologia nu este pentru oricine

  1. elena

    Ai dreptate in ceea ce priveste auto-sugestia dar si pe asta trebuie sa o ai atat de mult dozata incat sa iti permita influentarea cursului propriei vieti. Deci totul e in harta natala. Nu de multe ori astfel de persoane, puternic auto-sugestive si cu deosebite capacitati de auto-hipnoza, auto-control ajung la studiul aprofundat al astrologiei si isi fac rau asa cum spui. Felicitari pentru articol, e foarte bun si chiar poate fi inclus intr-un discurs mai amplu la o conferinta la scara larga. E foarte important de stiut ca trebuie sa nu ne inducem predictiile, tranzitele si descrierile altora din criza de timp ci sa asteptam meditand si cultivandu-ne spiritul pana ajungem sa le descoperim in noi insine si mai apoi sa le guvernam. Totul se realizeaza prin evolutie spirituala.

  2. Geo

    M-am apucat de Astrologie in urma cu 3 ani si de atunci de 3 ori am renuntat la ea.M-a facut sa sper degeaba,m-a inspaimantat pana aproape de infart,pe mine dar si pe cei carora le „ghiceam (ca asta faceam)”.Dar apoi am inteles ca Astrologia ma invata pe mine,nu eu pe ea.Excesul de bucurie si teroare face parte din initiere.
    Astrologia nu este pentru oricine doar pentru cel care este dispus sa se ofere drept cobai,indiferent de efectele secundare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge