Trei teorii ale originii banilor

By | 15 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Există trei teorii majore în ceea ce priveşte originea banilor:

1. Banii a fost creaţi pentru scopuri comerciale;

2. Banii au fost creaţi pentru scopuri sociale;

3. Banii a fost creaţi pentru scopuri religioase.

 

1. Banii a fost creaţi pentru scopuri comerciale

Cei mai mulţi economişti presupun că banii au fost creaţi pentru scopuri comerciale, deoarece această modalitate era mai flexibilă decât schimbul în natură. Asta înseamnă că banii erau o marfă cu valoare în sine, cum ar fi vitele în civilizaţiile antice, mai târziu greutatea în aur şi argint şi în final moneda – monede de aur şi de argint.

Toate acestea par suficient de rezonabile, până îţi dai seama că este o încercare de a justifica provenienţa banilor metalici, dar unde se încadrează vitele în această idee a banilor de metal? Nu se încadrează. În plus banii metalici presupun un nivel ridicat de dezvoltare: aceasta ar presupune recunoaşterea proprietăţii private, spre deosebire de proprietatea tribală, ar presupune recunoaşterea contractelor şi a unui sistem juridic care să le aplice. În schimb folosirea vitelor ca monedă este un lucru mult mai uşor de acceptat, pentru că sunt mai uşor de evaluat într-o societate primitivă, fără niciun sistem juridic care să pună în aplicare o valoare în mod arbitrar.

2. Banii au fost creaţi pentru scopuri sociale

A doua teorie susţine faptul că banii au fost creaţi pentru scopuri sociale, cum ar fi de stabilire a preţului pentru o mireasă sau ca „bani însângeraţi” oferiţi pentru cineva ucis sau rănit de către un alt trib.

3. Banii a fost creaţi pentru scopuri religioase

A treia teorie este aceea că banii s-au dezvoltat pentru scopuri religioase. Bernard Laum în cartea sa „Heiliges Geld” (Bani Sfinţi) afirmă că originea banilor se află în templele din Orient unde erau oferiţi ca jertfă pentru zei şi ca plată pentru preoţi.

Aurul ar fi fost pentru omul antic cel mai uşor de extras metal din pietrele de pe albiile râurilor, după care urmează cuprul şi argintul, care necesită cea mai dezvoltată tehnologie de extracţie. Acest lucru  contrazice ideea încetăţenită azi, că aurul este valoros datorită faptului că este atât de dificil de obţinut. Mai degrabă aurul a devenit valoros tocmai pentru că a fost relativ uşor de obţinut, şi arată bine. Aurul şi argintul au fost oferite în templele din Orient ca taxă pentru preoţi şi daruri pentru zei, la fel ca şi alte mărfuri, cum ar fi orz şi grâu. În timp, templele ar fi dobândit o mare parte din aurul şi argintul existente atunci. Această teorie este susţinută de mari cantităţi de aur şi argint, confiscate de către Alexandru cel Mare de la templele din Est, în 330 î.Hr.

Sursa

Acest text face parte dintr-un material mai amplu aparţinând scriitorului irlandez James McCumiskey, pe care tocmai îl studiez şi din care vreau să aflu lucruri interesante despre bani, sistemul financiar şi cum este înrobită azi lumea prin intermediul acestui mecanism diabolic.

3 păreri la “Trei teorii ale originii banilor

  1. marinela

    originea banilor….explicat intr-un desen animat,pe intelesul tuturor.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Cunosc filmuleţul, l-a văzut mai demult. Totuşi i-ar face bine o subtitrare în română pentru cei care prind mai greu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge