România nu se poate dezvolta fără capital românesc

By | 17 februarie, 2012
Distribuie prietenilor!

Termenul „capitalism” vine de la „capital”, care înseamnă bani. Deci cine nu are bani, sau control asupra banilor, nu este capitalist şi nici nu poate prospera economic. România nu mai are bănci româneşti şi de aceea nu mai posedă nici capital autohton, necesar dezvoltării, fiind în totalitate la mâna bancherilor străini. Iar „miliardarii de carton” ai României, în loc să bage în economie banii obţinuţi din tunuri, îi cheltuie pe vile luxoase, maşini iahturi, avioane sau femei. De aceea, oricâte exhibiţii va face statul şi Banca Naţională, ţara noastră nu se va dezvolta şi nu va prospera niciodată fără un sistem bancar propriu, care să-i asigure finanţarea economiei.

Acest lucru îl scoate în evidenţă foarte bine şi Ilie Şerbănescu într-un interviu pentru ziarul „Puterea”.

Rep: Cum comentaţi ordinele date de Banca Naţională a Austriei către băncile cu capital austriac din Europa de Est?

Ilie Şerbănescu: Asta este dovada că nu poţi să obţii nimic cu bănci străine. Eşti la mâna lor. Nimeni nu le-a oprit să dea bani pentru consum şi nu pentru producţie. Apoi, cum au dat de greu, au oprit finanţarea. Finanţează ele cumva economia din România? Nu!

Este o agitaţie absolut falsă. Ele îşi văd de interesele lor, comandate din Viena. Oricum, aceste bănci deja nu mai finanţează România. Hiba aparţine domnului Isărescu, care a admis această acţiune de „înstrăinare“ completă a sistemului bancar, în condiţiile în care oricine ştie că aceste instituţii îşi urmează interesele lor.

Rep: De ce nu mai reuşeşte statul să obţină finanţare de pe piaţa internă, sau de oriunde altundeva?

Ilie Şerbănescu: Băncile au ordin de la „centrală“. Ele fac această politică din 2009. Doar ăsta a fost acordul cu FMI: statul a luat bani, pe cheltuiala lui, ca să înlocuiască finanţarea pieţei care fusese făcută de băncile străine şi sistată în 2009. Băncile „s-au scos“. E imposibil ca economia să scadă cu 20% şi să rămână intacte 40 de bănci, aceleaşi 40 de dinainte de criză. Ele încă sunt aici pentru că a dat statul bani. Cercurile bancare au dat ordin să nu se întâmple nimic şi domnul Isărescu le-a îndeplinit ordinul, dându-le bani. Au împumutat 20 de miliarde de euro, jumătate din bugetul ţării, şi noi ne mai întrebăm de ce ele trăiesc bine şi statul dă faliment. Iar acum băncile se joacă. Cer peste 7% dobândă statului pentru împrumuturi. Noi nu avem bănci ale noastre. Ce pretenţii să am eu de la BCR? Băncile româneşti rămase au o parte prea mică din piaţă ca să conteze. „Wall Street Journal“ spune, pe bună dreptate, că Europa de Est trebuie să îşi construiască sistem bancar propriu dacă vrea să mai trăiască. E cu subiect şi predicat.

3 păreri la “România nu se poate dezvolta fără capital românesc

  1. Sorin

    Da ce nu au vandut dobitocii astia, de au fost la putere din ’90 pana azi.
    Au vandut industria, care a fost distrusa si data la fier vechi; au vandut toate resursele tarii, obiectivele strategice; au vandut bancile. Am ajuns sa fim straini in tara noastra.
    Problema e ca si comunismul ne-a tampit si toti furau de la stat.
    Cred ca o dictatura militara ar fi solutia, sau o monarhie cu un rege strain.
    Ce rau a ajuns poporul roman, nici nu ai zice ca suntem urmasii marelui popor geto-dac si ai marilor regi Burebista, Deceneu si Decebal.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Ăştia au vândut tot pentru că asta era una din condiţiile impuse de FMI pentru a intra în UE. Soarta României era hotărâtă din afară cu mulţi ani înainte de decembrie 1989.

  3. Pingback: Mai aparţine România, României? | Romanian Search Global

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge