Americanii şi nemţii efectuează zboruri de observare deasupra Rusiei

By | 7 noiembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

În conformitate cu „Tratatul privind Cerul Deschis”, personal militar american şi german va efectua zboruri de observare deasupra Rusiei, a raportat Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit ministerului apărării, traseul de zboruri de observare, care se vor desfăşura în perioada 7 – 12 noiembrie, au fost convenite în prealabil.

„Zborurile se vor desfăşura în conformitate cu un traseu convenit şi în strictă conformitate cu acordurile realizate cu privire la utilizarea de instalaţii tehnice de supraveghere”, a declarat ministerul într-un comunicat de presă luni.

Avionul de observare, un Boeing OS-135B cu 35 de locuri, transportă camere speciale care au fost aprobate de către observatorii internaţionali, inclusiv specialişti din Rusia, spune documentul.

avion observare

Între timp, Rusia va efectua zboruri de observare simultane deasupra Spaniei şi Portugaliei.

„În aceeaşi perioadă, 7 – 12 noiembrie, oficiali ruşi vor zbura peste teritoriile Spaniei şi Portugaliei”, spune documentul.

Misiunea de observare a Rusiei va fi efectuată cu un avion TU-154M LK-1.

În luna august, Rusia a efectuat o misiune de observare deasupra teritoriului Statelor Unite.

Potrivit analiştilor politici, „Tratatul privind Cerul Deschis” este o iniţiativă de succes de consolidare a încrederii, care coordonează zboruri aeriene de supraveghere fără armament, deasupra întregului teritoriu al participanţilor săi.

„La începutul anilor ’90 a devenit bine înrădăcinată o normă de transparenţă în zona de securitate, printre foştii adversari din timpul Războiului Rece”, scrie Ann Florini în „International Journal on World Peace”. „Dacă cu două decenii în urmă erau gata să se trimită unii pe alţii în uitare, acum, ei nu se gândesc la nimic altceva decât să-şi ofere unul altuia liste detaliate ale tuturor unităţilor militare şi să-şi invite reciproc comandanţii militari pentru a verifica echipamentele lor de ultimă oră.”

Personalul militar speră că succesul „Tratatului privind Cerul Deschis” va pune bazele unei cooperări în mai multe proiecte de securitate ruse şi occidentale.

„Tratatul privind Cerul Deschis” reprezintă „un regim solid, iar zborurile de observare contribuie la creşterea transparenţei militare şi oferă o oportunitate pentru guvernele noastre – în cele mai multe cazuri, personalului militar – să lucreze împreună, cu regularitate şi în mod eficient” a declarat în luna iunie Rose Gottemoeller, secretar adjunct la Biroul de Control al Armelor, Verificare şi Conformitate, la reuniunea OSCE de la Viena.

Semnat la Helsinki în 1992, „Tratatul privind Cerul Deschis” are în prezent 34 de state membre.

Sursa: RT

Notă: Din acest tratat face parte şi România, deci ne putem aştepta la astfel de zboruri şi deasupra teritoriului ţării noastre, timp în care americanii, ruşii, nemţii şi cine or mai fi, vor putea să fotografieze în voie tot ce se află la sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge