Militarizarea Balcanilor, îndreptată împotriva Rusiei?

By | 19 mai, 2012
Distribuie prietenilor!

Pe 18 aprilie Forţele Aeriene SUA din Europa au început cel mai mare exerciţiu aerian din istoria Bulgariei şi fără îndoială şi din Balcani luat ca întreg, când 24 – 32 avioane de luptă americane F-16 şi 500 de piloţi s-au alăturat omologilor bulgari pentru deschiderea exerciţiului de aproape o lună numit „Thracian Star 2012”.

Descrise de către agenţia de ştiri din Sofia, ca „cele mai de amploare exerciţii militare de aviaţie de acest tip”, acestea includ atât escadrile ale unităţii „U.S. 31st Fighter Wing” de la baza aeriană Aviano din Italia, cât şi ale forţelor aeriene din Bulgaria şi România. Potrivit aceleiaşi surse de ştiri bulgare, „din cauza numărului mare de avioane de luptă americane F-16 participante la exerciţii – două escadrile a câte 16 avioane fiecare – mass-media bulgare au remarcat rapid că baza aeriană Aviano a fost mutată practic la Graf Ignatievo”, baza aeriană bulgară de la care a fost coordonat exerciţiul.

Comandantul bazei, generalul de brigadă Tsanko Stoikov, a fost citat de site-ul Comandamentului SUA din Europa declarând:

„Instruirea bilaterală este importantă pentru noi, la Graf Ignatievo, deoarece ne oferă şansa de a pune în aplicare noi tactici şi proceduri şi de a creşte capacităţile noastre luptă, de asemenea, ne oferă o şansă de a ne îmbunătăţi interoperabilitatea cu aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii.”

Numărul de avioane F-16 Fighting Falcon şi al personalului care le însoţesc în acest an, „aproximativ de două ori mai mare decât a avut orice altă aripă a Forţelor Aeriene SUA din Europa până acum”, în conformitate cu EUCOM, depăşesc substanţial numărul din trecut de la exerciţiile comune americano-bulgare şi americano-bulgaro-române.

Primul exerciţiu de luptă aeriană condus de SUA în Bulgaria, „Viper Javelin” din 2005, a inclus una dintre escadrilele de vânătoare aparţinând 31st Fighter Wing, a 510-a, care a revenit în 2007 pentru „Rodopi Javelin”.

În primul exerciţiu „Thracian Star” din 2010, SUA a mobilizat escadrila de luptă 480, de la baza aeriană Spangdahlem, Germania, compusă din şaisprezece avioane F-16 şi 280 de militari, personal de sprijin şi întreţinere.

„Thracian Star 2012” include de două ori mai multe avioane americane şi un număr de aviatori aproape dublu faţă de predecesorul său.

Exerciţiile „Thracian Star” fac parte dintr-un grup de mai multe exerciţii comune periodice americano-bulgare, care includ, de asemenea, exerciţiile „Thracian Spring” şi „Thracian Fall”.

Primul exerciţiu aerian comun, „Viper Javelin 2005”, a avut loc la un an după ce Bulgaria a aderat la NATO şi cu un an înainte de semnarea Acordului americano-bulgar de cooperare în domeniul apărării, care reproduce un acord similar, încheiat cu un an înainte cu ţara vecină, România.

Acordul a permis Pentagonului să staţioneze mai bine de 2.500 de militari la patru unităţi militare din Bulgaria: baza aeriană Graf Ignatievo şi Besmer, baza de antrenament Novo Selo şi centrul de logistică Aitos.

În 2009, publicaţia forţelor armate americane „Stars and Stripes” a dezvăluit faptul că Pentagonul a cheltuit 110 milioane de dolari pentru a „construi noi baze militare” în Bulgaria şi România.

Ziarul a precizat că Washingtonul a alocat fonduri pentru „o bază militară de 50 milioane de dolari în România, care ar putea găzdui 1.600 de soldaţi americani, şi o altă unitate de 60 milioane de dolari pentru 2.500 de militari în Bulgaria.”

Locaţiile bazelor nu au fost divulgate, dar există indicii că SUA a modernizat şi extins bazele Besmer şi Graf Ignatievo ale Bulgariei şi aeroportul Mihail Kogălniceanu din România.

SUA au creat „Joint Task Force-East” (acum numite mai simplu „Task Force-East”), pentru mobilizări permanente în Bulgaria şi România în 2004, aducându-le la capacitatea operaţională deplină în 2008.

Grupul operativ, care a folosit Regimentul 2 de Cavalerie Stryker pentru războiul din Afganistan, în antrenamentul de pre-mobilizare din Bulgaria şi România (timp de trei luni în 2009, cu 30 de vehicule de luptă Stryker), a activat în zona de antrenament Novo Selo, în prima ţară şi pe aeroportul Mihail Kogălniceanu şi baza de antrenament Babadag, în cea de-a doua.

În 2010, Corpul Marinei SUA a inaugurat „Black Sea Rotational Force”, care desfăşurase exerciţii de instruire multilaterale, inclusiv exerciţii de luptă cu muniţie de război, cu militarii din Bulgaria, România, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Albania, Bosnia, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia şi Grecia pentru integrarea ulterioară în NATO şi pentru operaţiuni militare „downrange” (mobilizări peste hotare), cum ar fi războiul din Afganistan.

Actualele exerciţii ale forţelor aeriene „Thracian Star” din Bulgaria sunt, de asemenea, folosite pentru aplicaţii de luptă actuale şi viitoare, în Afganistan şi în alte părţi ale lumii.

„Thracian Star 2010” nu numai că a oferit posibilitatea şi locaţia pentru avioanele americane F-16 de a se antrena şi acţiona la joasă altitudine, pentru lansarea de arme avansate, manevre de luptă, interceptări tactice, operaţiuni „counter-air” defensive şi ofensive, distrugerea şi eliminarea apărării aeriene inamice, angajări masive de forţe şi sprijin aerian strâns, dar a realizat şi testarea avioanelor de luptă americane, în raport cu cele bulgare, aparţinând modelelor ruseşti similare – MIG-21, MIG-29 şi aeronavele militare SU-25 – cu care SUA şi aliaţii săi din NATO se pot confrunta în regiunea Mării Baltice, Caucazul de Sud şi în altă parte. (Washingtonul a făcut presiuni asupra Bulgariei şi României pentru a achiziţiona 16, respectiv 48 de avioane F-16, pentru a casa şi înlocui vechile avioane ruseşti.)

Potrivit presei bulgare, ediţia „Thracian Star” din acest an – „cea mai amplă staţionare de  personal şi echipament militar din rândul aliaţilor Bulgariei” – include avioane MIG-29 şi SU-25 bulgare şi avioane MIG-21 bulgare şi româneşti. Exerciţiul va consta în „atacuri ale avioanelor americane F-16, la baza de antrenament Koren,” cu avioane bulgăreşti ca sprijin împotriva aeronavelor „inamice”româneşti.

Sursa: GlobalResearch.ca

Deoarece preşedintele nostru drag tocmai a plecat să particpe la Summit-ul NATO de la Chicago, am considerat că este necesar acest articol, care să ne ajute să vedem mai clar care este poziţia României în contextul geopolitic şi militar actual şi să ne lămurească de ce se împăuna aşa de tare Băsescu, de curând, în faţa Rusiei, susţinând aderarea Georgiei la NATO.

Apropo, am auzit că la „Thracian Star” de anul acesta, românii, cu bătrânul MIG-21, „i-au bătut” pe americani şi pe bulgari de le-a sunat apa în cap! 😆

3 păreri la “Militarizarea Balcanilor, îndreptată împotriva Rusiei?

  1. Alex

    De ceva ani ne tot inarmam pentru a apara pacea prin razboi, mai „logic” de atat ce poate fi? Istoria noastra in Nato incepe cu Constantinescu si Kosovo, cu baseul si Irak, si va continua, doar suntem carne de tun-la propriu.

  2. Sorin

    Astia se pregatesc intens pentru un nou azboi!
    Si daca o sa fie razboi cu Rusia, pe noi o sa ne rada de pe fata pamantului.

  3. Alex

    Desi altii ne-au stat mereu in coasta, tot noi stam in coasta lor si a altora, Ca niste sule cumva…(Piesele alea facute la strung, nu ma refer la altceva)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge