Laţul cenzurii pe Internet se strânge tot mai mult

By | 3 noiembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Aţi observat că în ultimul timp, pentru a utiliza o platformă online, sau pentru a posta comentarii, vi se cer tot mai multe date personale? În curând comentariile anonime vor fi o amintire, dacă se continuă în acest mod.

De exemplu, din când în când, atunci când îmi accesez contul de e-mail de pe Yahoo sau Google, înainte să mă loghez mi se cere un număr de telefon, chipurile, pentru a-mi proteja contul de atacuri şi alte chestii.

De asemenea pe platformele de blogging, cum ar fi WordPress.com, sau Blogger de la Google, poţi posta comentarii numai dacă ai un cont la ei sau utilizând contul de Facebook, Twitter etc. La fel am văzut că se procedează şi cu marile portaluri sau site-uri de ziare şi televiziuni, unde ai opţiunea de a posta logându-te cu contul de Facebook.

Surpriza cea mare am avut-o azi, când am vrut să mă loghez la contul meu de Youtube. După ce mi s-a făcut propunerea obişnuită de furnizare a unui număr de telefon, mi-au cerut să îmi înlocuiesc nickname-ul pe care îl folosesc ca nume de user, cu numele meu real! Am încercat să refuz şi a apărut o nouă fereastră în care scria ceva de genul „Eşti sigur de asta?”, după care mi se explica de ce e bine ca eu să îmi folosesc numele real la contul de Youtube. Ca să scap de ei am ales opţiunea „mă gândesc şi dau un răspuns mai târziu”.

În consecinţă, bag de seamă că, treptat, treptat, cu sau fără ACTA, Internetul se transformă într-o imensă puşcărie virtuală, în care eşti „amprentat”, catalogat şi monitorizat pas cu pas, de către Big Brother-ul corporatist. Şi dacă e să iau în calcul şi recentele atacuri împotriva site-urilor de torrente şi reclamarea la Poliţie, de către Pro TV, a site-urilor care oferă spre vizionare filme şi seriale gratuit, cred că mediul online va deveni şi un gigantic magazin online, în care nimic nu va mai fi gratuit, iar circulaţia informaţiei va fi sever controlată de către acelaşi Big Brother.

O dovadă în acest sens este un proiect al Guvernului britanic, prin care telefonul mobil şi profilurile de pe reţelele de socializare, vor deveni forme oficiale de identificare, pentru plata online a facturilor, taxelor şi impozitelor, sau reînnoirea paşapoartelor. Astfel cetăţenii se vor putea conecta la site-urile unor instituţii ale statului folosind userul şi parola contului de Facebook, de exemplu.

Notă: Nu vreau să se înţeleagă din ceea ce am scris că aş fi de acord cu afacerile ilegale de pe Internet, care folosesc în mod neautorizat licenţe şi drepturi intelectuale, sau cu cei care fură conţinut de pe alte site-uri. Dar invadarea intimităţii utilizatorilor, controlul individual total şi blocarea schimbului liber de informaţii mi se par un abuz inacceptabil şi o formă gravă de totalitarism şi cenzură.

3 păreri la “Laţul cenzurii pe Internet se strânge tot mai mult

  1. Sorin

    Daca se face din net, un magazin si in acelas timp big brother, iar daca site-urile de torente dispar, multi o sa renunte la abonamentele de internet, inclusiv eu.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    În curând va fi mai greu să renunţi la Internet, pentru că practic toată viaţa noastră se va muta acolo: serviciul, magazinele, televiziunea, plăţile de taxe şi impozite etc.

  3. laur

    acesiasi faza am patit-o si eu pe youtube. Si la fel am fost socat. Pe scurt m-am gandit si am hotarat sa renunt la contul gmail de tot. Mi-am facut un alt cont pe hotmail dar n-am apucat sa „ma mut” pe el din lipsa timpului. Cei de la google, sunt din ce in ce mai nesimtiti, mai plini de tupeu.
    Sunt cursios cum va fi cand nu voi mai avea cont deloc la gmail, cum fac cu google maps, altele de pe android? Cred ca ideea buna e sa ai un cont gmail doar pentru asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge