Ungurii iar ne dau lecţii

By | 27 noiembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Ataşatul financiar al ambasadei Ungariei în România, Janos Szigeti, a dezvăluit pentru zf.ro cum a reuşit Ungaria să aibă un salariu minim dublu faţă de cel din România. Potrivit oficialului, ”secretul” vecinilor noştri constă într-o politică economică ”patriotistă” care sprijină afacerile mici şi mijlocii.

Sursa: DCNews

Doar dacă eşti un „cretin profund” aşa cum spunea neagu Djuvara, ai putea crede că economia naţională ar putea fi susţinută şi făcută să prospere doar de o mână de corporaţii străine. Corporaţiile vin, îşi fac plinul şi apoi pleacă spre zări albastre fără să lase nimic în urma lor.

Singurele care pot susţine o economie puterică şi imună la crizele de tot felul, oferind în acelaşi timp şi locuri de muncă pentru toată lumea sunt afacerile mici şi mijlocii. Ungurii, care sunt mult mai patrioţi şi solidari decât noi, au ştiut întotdeauna să-şi apere mai bine interesele naţionale şi să aibă şi o viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea ţării lor.

Ceea ce m-a şocat, citind articolul de pe DCNews, a fost un tabel comparativ între România şi Ungaria cu date din perioada 1990 – 2012. În urmă cu 22 de ani România avea o populaţie de 23 de milioane de locuitori şi 10,84 milioane de angajaţi, iar Ungaria avea 10 milioane de locuitori şi 4,98 milioane de salariaţi. Astăzi populaţia României a scăzut la doar 19 milioane şi numărul de angajaţi la 4,3 milioane, în vreme ce Ungaria are aceeaşi populaţie, iar numărul de angajaţi a scăzut la 3,93 milioane, adică a scăzut cu doar un milion. Iar datorită faptului că în Ungaria economia nu a fost distrusă, privatizările au fost făcute cu precauţie şi accentul s-a pus în special pe afacerile mici şi mijlocii, salariul minim la ei este aproape dublu faţă de cel din România, iar 64% din numărul angajaţilor lucrează în cadrul acestor afaceri mici şi mijlocii.

6 păreri la “Ungurii iar ne dau lecţii

  1. Sorin

    Romania a ajuns ciuca batailor. Nu stiu daca ne mai redresa, cu o clasa politica caorupta, mass-media controlata de corporatii si romanu sclavagit si indobitocit zi de zi. Suntem exact ca negri pe plantatie!

  2. fed

    dan din pacate la ora asta toti ne pot da lectii la orice!!! invers in materie de prostie taranii care au ajuns majoritari in ro sint no 1 la nivel mondial!!!
    daca incercai sa le explici ca vestul lor este o teapa si vor avea de suferit nici nu te ascultau si doar ca nu-ti dadeau in cap cu ceva. in anii 90 era f periculos sa le spui ceva de acest gen. pina si acum poti avea probleme daca indraznesti sa-i darimi taranului prost mitul vestului luminos unde alearga ciinii cu covrigii in caoada! romanul nu are o notiune de patriotism nu stie si nici nu-i pasa de solidaritate sociala sau nationala etc. cu alte cuvinte sint descrierea gunoaielor sociale perfecte. vezi guvernul tarii cine sint ei si vei vedea. vrei sa intelegi anii 50? priveste afara ca vei intelege cine erau nenorocitii si atunci. aceiasi tarani dornici de parvenire prin orice mijloace. dincolo de-o mindrie bolnava si pretentia de-a reprezenta buricul pamintului nu exista nimic in acesti nenorociti. apreciez la 20% oamenii normali din romania care au si traiesc dupa anumite principii sanatoase umane. restul…..
    ii vetzi cum se vind si cum te vind? nea basina asta este un flotant original asa cum au fost si sint milioane. il vezi? iti place? ei astia sint!

    uite un interviu cu porumboiu din gsp care a aparut ieri

    – Ce credeţi că s-a schimbat în România?

    – S-au schimbat multe. Din punctul de vedere al libertăţilor, categoric, nu se poate compara! Dar dacă libertăţile astea trec dincolo de norme, asta te pune pe gînduri. Erau mult mai corecţi oamenii în perioada aceea. Erau temători, aveau teamă. Teama e un lucru bun în tot ceea ce faci. Cînd te crezi că eşti fără teamă şi că poţi face ce vrei fără să fii tras la răspundere se poate spune chiar că eşti un om fără credinţă. Dar nu vreau să folosesc termenii ăştia, să nu cădem în altă zonă.

    – În ce zonă?

    – Vorbeşte cineva suficient de credinţă şi nu vreau să mai vorbesc şi eu. Dar şi în fotbal era aşa, pe atunci. Era criză, mă rog. Foamete? N-a fost foamete. Poate facem o analogie, venind din partea unui capitalist autentic, poate lumea o să înţeleagă. Dacă ne uităm la China de azi, la ce-a făcut, ce vrea să facă şi, păstrînd proporţiile, ne uităm la noi, noi ce-am făcut? Am fărîmiţat. În agricultură, dintr-un milion şi vreo două sute de mii de ferme, 900.000 lucrează între unu şi zece hectare. Dacă vrei s-o aduni agricultura asta, vine Guvernul înainte de alegeri şi dă la fiecare cîte un milion pe hectar, ce să faci cu un milion?

    – Era mai bine înainte?

    – Acum, n-aş vrea, Doamne fereşte!, să fac apologia vremurilor de atunci. Eu vorbesc de caractere şi de oameni. Eram director, eram arbitru internaţional, puteam să plec în afară. Era jenantă situaţia că printre noi se aflau şi informatori. Titulatura corectă este de „turnători”, de fapt. Nimic nu e mai josnic pentru om decît să-şi dea în primire colegul… Or, atunci măcar ştiam şi bănuiam că este informator. Noi plecam trei într-o brigadă, ştiam că unul sigur dintre noi, dacă nu chiar doi, era informator. Şi ne feream.

    – Aţi dat vreodată note de informare?

    – Nu te obliga nimeni să fii informator, depindea de caracterul tău. La capitolul ăsta am avut o conduită excelentă, nici prin gînd nu mi-a trecut să dau note la Securitate sau la fosta Miliţie! Noi plecam în afară, dădeam doar o notă de relaţie, cu cine te-ai întîlnit, atît. Şi mai spuneam de jocul echipelor adverse, cînd puteau să se întîlnească cu echipele româneşti. M-am întîlnit cu Marcel Răducanu la Dortmund-Bruges. Ne-a aşteptat şi s-a comportat cu noi admirabil, ca un român adevărat, ne-a purtat prin mall, ei aveau mall. Cum să spun că ne-am întîlnit?, era urmărit, plecat din ţară!

    – Acum cum stau lucrurile?

    – Cred că acum e mult mai periculos decît înainte de ’89. Avem foarte mulţi informatori, nu ştim de unde sînt. Foarte mulţi angajaţi. Avem foarte multe servicii, păcat că nu sînt de masă, că nici noi nu mai ştim cîte sînt. Şi sînt peste tot, în redacţii, la firme. Au crescut în progresie geometrică. Eu am găsit unul la mine la firmă, era la contabilitate. Ia uite, bă, ce să dai tu de-aici? Pe vremea lui Ceauşescu, mă gîndeam dac-o s-ajung să-i aflu pe cei care m-au turnat… Acum cred că ar trebui să trăiesc 500 de ani, să-i aflu pe ăştia de azi.

    „Tot timpul mi-e teamă de făcături”

    – V-aţi cerut dosarul de la CNSAS?

    – Vreau să merg cu Corneliu să-l luăm împreună. I-am propus treaba asta, e ocupat, dar îl interesează şi pe el. Într-o lună, maximum o lună jumate, o să mergem să-l cerem. Sigur am fost filat. Ce se întîmplă acum şi cît de mulţi sînt – nu văd sensul. Eu înţeleg să faci treaba asta doar pentru lucruri teroriste. Ţara asta s-a făcut bucăţi şi tu să urmăreşti o firmă care funcţionează… De ce contractele mari, cel cu OMV-ul, de exemplu, să fie secretizate pe 50 de ani?

    – Vă simţiţi vînat, urmărit, monitorizat?

    – Cred că cel mai bun cuvînt e monitorizat. Sigur că da, şi acum, şi înainte, eram arbitru internaţional, director de întreprindere, o întreprindere mare în oraş. Dar ca să fiu foarte sincer, înainte parcă aveam o linişte mult mai mare, deşi ei erau mult mai severi în treaba asta. Acum nu ştii şi tot timpul mi-e teamă de făcături. Pentru că dacă ei au fost în stare să plătească atîţia bani, să-i facă o vilă unui procuror…

    http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/partea-a-doua-din-interviul-pe-care-porumboiu-l-a-acordat-gazetei-jumatate-dintr-un-an-o-petrec-vorbind-la-telefon-341429.html

    pai cine crezi tu c-au fost si sint turnatorii? taranii dornici de parvenire si dupa cum vezi o faceau benevol. ei au fost securistii comunistii militienii etc si tot ei se pling de zici c-au inventat pamintul si cerul si cineva vrea sa le ia inventiile.

    n-am vazut niciodata mizerii mai mari decit gloata asta de vite proaste! or mai fi si altfel insa eu nu i-am intilnit si oricum sint majoritari asa cum se vede la un scor f mare. ceilalti nici nu se vad desi nu pot spune ca exista ci doar pot banui. repet ca n-am intilnit niciodata unul de provenienta taraneasca intreg la minte. imi pare rau insa asta este realitatea. situatia tarii aflata pe minile lor confirma afirmatiile mele.

  3. haladytu

    Felicitari, fed! Ai postat unde trebuie, sa nu pari singurul cu idei fixe si putine.

  4. fed

    haladytu

    dupa pseudonim rezulta ca esti un ti-gan si ar trebui sa stai de vorba cu cei din natia ta. ij cazul asta mars!
    daca esti taran prost nu vad ce-ai fi tu in stare sa spui. daca poti contazice-ma dar cu date sa vedem cit te duce mintea aia de taran crescut printre boi.

  5. haladytu

    fed, mars spui la tine-n familie si aici nu esti acasa. Ai o ora din zi in care sa nu invoci taranii? Vrei o boala cu numele tau si de aia insisti? Evident ca esti taran din neam de tarani prosti care ti-au blocat sansele si ai sa-i urasti pana mori! Problema ta o poti tine strict pentru tine. O seara buna in continuare, tarane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge