Românii finanţează statul italian prin taxa radio-tv

By | 29 noiembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Am scris în mai multe rânduri despre nemulţumirile personale legate de calitatea curentului electric furnizat în cartierul în care locuiesc şi despre poziţia de monopol pe care „Enel” o deţine în România asupra distribuţiei energiei electrice.

Eram nemulţumit că „Enel” măreşte factura la curent fără să folosească aceşti bani pentru investiţii şi îmbunătăţirea serviciilor şi de faptul că nu există nicio posibilitate de a trage la răspundere această companie, din poziţia de consumator casnic.

Nu mi-a trecut însă prin cap nicio clipă că „Enel”, care este de fapt o companie de stat italiană, face bani frumoşi din comisionul perceput în urma încasării taxei radio-tv, pe factura de energie electrică. Suma totală rezultată din colectarea taxei radio-tv se ridică la 110 milioane de euro annual, iar “Enel” refuză să dezvăluie valoarea comisionului perceput, invocând motive de confidenţialitate ale clauzelor din contract.

Lunar, fiecare român primeşte factura la lumină. Alăturat acestei obligaţii financiare, pe o pagină distinctă se află şi o factură pentru plata taxei radio-TV, de 6,5 lei, care este emisă de ENEL. Compania italiană şi-a instituit dreptul de a solicita această taxă odată cu achiziţionarea Electrica SA, firmă care până în 2005 era companie de stat. Până la acea dată, banii colectaţi din taxa radio-TV rămâneau în ţară şi se duceau către SRR şi TVR prin SRTV. O parte din această sumă era oprită, ca şi comision, de către SC Electrica SA. Acum însă, acest comision revine companiei ENEL, iar banii colectaţi ajung în vistieria statului italian, care deţine mai bine de o treime din acţiunile ENEL.

Sursa: ZiuaNews

Şi dacă îmi amintesc eu bine, Claudiu Săftoiu preşedintele reales al TVR, spunea că din 2013 taxa TV s-ar putea dubla.

2 păreri la “Românii finanţează statul italian prin taxa radio-tv

  1. Gabi Dumitrescu

    Sa se dubleze, no problem. Ce te opreste sa renunti la cablu? Eu unul am facut cerere insotita de declaratie pe propria raspundere ca nu am TV/radio, si nu mai platesc taxele astea. Nu ti se poate face control la domiciliu fara mandat, asa ca ei oricum mizeaza pe faptul ca romanul tace si inghite, eu cind mai spun cuiva de faza asta se mira, toti cred ca e imposibil de scapat de taxa radio-TV.
    P.S. Inutil de spus cit se mira cind mai vine cite unul cu oferte de cablu la mine la usa si ii spun ca nu am TV. Chiar nu am TV. Ma simt muuuult mai linistit fara.

  2. Pingback: În timp ce Românii spală wc-urile prin Italia tot Românii finanţează statul italian prin taxa radio-tv | .::: CALIN ADRIAN :::.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge