Cutremurele de la Galaţi, provocate de fracturarea hidraulică?

By | 6 octombrie, 2013
Distribuie prietenilor!

În doar câteva zile, în comuna Izvoarele din judeţul Galaţi au avut loc peste o sută de cutremure, de intensitate mică şi medie. De la bun început, am avut bănuiala că aceste cutremure sunt provocate de explorările/exploatările ce folosesc fracturarea hidraulică.

Faptul că aceste seisme au început brusc, sunt în număr foarte mare, localnicii au impresia că “pământul fierbe”, aud un vuiet şi tot felul de sunete ciudate, apa este contaminată cu substanţe chimice care nu prea se găsesc în mod natural în sol, toate acestea sunt simptomele caracteristice, observate şi în alte părţi ale lumii unde se foloseşte metoda fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de şist sau a petrolului.

Am văzut în urmă cu ceva vreme un clip, care mai apoi a fost eliminat de pe Youtube, cu fenomene asemănătoare, în anumite sate din Polonia, unde au fost deschise exploatări ale gazelor de şist. Şi acolo oamenii se plângeau că sunt cutremure dese, le crapă casele şi apa este contaminată cu chimicale.

Până acum statul român se face că nu ştie despre ce este vorba şi a trimis la faţa locului o serie de specialişti în fizica pământului ca să facă măsurători/analize şi să ne aburească şi mai mult, spunând că nici ei nu pot stabili cauzele fenomenului, sau cel puţin că acesta nu are legătură cu inundaţiile şi cu activitatea petrolieră din zonă.

Dar să vedem şi ce spun persoane publice cu autoritate, despre ce se întâmplă în judeţul Galaţi.

„Ceea ce se întâmplă acolo, în judeţul Galaţi, este de natură umană. Ştim cu toţii că în judeţele împrejmuitoare există exploatări de gaze şi petroliere. De asemenea, în zonă s-au făcut sondaje pentru exploatarea gazelor de şist prin sistemul fracturării hidraulice, prin care se introduce în sol o cantitate foarte mare de lichide cu ajutorul cărora se ajunge până la stratul de gaze care se pare că au ieşit la suprafaţă. Sunetele de acolo sunt provocate de această presiune enormă folosită la sondare. Dacă solul e slab şi nu permite acest tip de exploatare, vom avea de-a face cu alunecări de teren, surpări, cutremure de suprafaţă, emisii de gaze şi alte fenomeme”, a spus generalul Emil Străinu, specialist în radiolocaţie, pentru ziarulring.ro.

Sursa: Libertatea

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, doctoral Bacalbaşa, a dat răspunsul la toate întrebările într-o intervenţie televizată la Antena 3:  “acolo mai este o exploatare de petrol unde se pare că se bagă sub presiune apă sărată. Este un model absolut similar gazelor de şist care sunt renumite pentru microcutremurele care se produc.”

Sursa: Ziua Veche

Din păcate tind să îi cred mai mult pe aceştia doi din urmă, decât politicieni şi pe experţii în fizica pământului, deoarece, specialiştii, chiar dacă ar cunoaşte cauza seriei de cutremure, nu ar putea să o facă publică, fiind împiedicaţi de interesele politice şi de afaceri ale celor implicaţi în afacerea gazelor de şist.

O părere la “Cutremurele de la Galaţi, provocate de fracturarea hidraulică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge