Crăciun fericit sau Meri Crismăs?

By | 26 decembrie, 2013
Distribuie prietenilor!

Mă tot gândeam zilele astea, că tot fu Crăciunul, ce sărbătorim noi de fapt de Crăciun? Conform tradiţiei, prin această mare sărbătoare creştină sărbătorim naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu toate astea, nu am auzit aproape pe nimeni, pe nicăieri, să pomenească numele lui Iisus sau faptul că în aceste zile sărbătorim Naşterea Domnului! În schimb, de dimineaţă până seara aud la toate posturile TV, pe Internet şi pe stradă, toată lumea vorbind despre Moş Crăciun, cadouri, febra cumpărăturilor, oferte, promoţii, tăierea porcului, sarmale, cozonaci, băutură, distracţie, petrecere, vacanţă…

Se pare că locul Mântuitorului a fost luat de Moş Crăciun, un personaj fictiv, care are mai mult de-a face cu consumerismul şi cu americănismele, decât cu vechile tradiţii româneşti. Chiar îl auzeam zilele astea pe Lucian Mândruţă, la un celebru post de televiziune comercial, spunând: „Eu cred în Moş Crăciun! Ca ateu, Moş Crăciun este un Dumnezeu chiar acceptabil!”  Cu asta se cam explică totul!

Tot în perioada asta am dat o tură  prin oraş să vizitez târgurile de Crăciun organizate de primării. Cu excepţia celui din Parcul Obor, peste tot pe unde am fost se auzeau numai colinde americane, stil pop/rock’n roll, cântate fie de vedete ca Mariah Carey de exemplu, fie din categoria celor care se aud prin filmele americane de sezon, gen „Singur acasă”, adică binecunoscutele „gingăl bels”, „letit snou”, „ui uiş iu ă meri crismăs” ş.a.md.

De asemenea, atmosfera şi atracţiile din aceste târguri, aşa-zise de Crăciun, aminteşte mai degrabă de manifestările similare din oraşele americane sau vest-europene, unde te poţi fotografia cu renul Rudolph, care face jucării din baloane pentru copii, unde Moş Crăciun strigă „ho, ho, ho”, iar toată lumea pune „Meri Crismăs”, în loc de „Crăciun fericit”! Chiar şi copiii!

OK, am înţeles că suntem o mică colonie americană de unde se va extrage aur, argint şi gaze de şist, dar  nu mai avem nici măcar dreptul la un Crăciun tradiţional românesc, cu Pruncul Iisus, „Leru-i ler şi linu’-i lin şi iară lin”?! 🙂

O părere la “Crăciun fericit sau Meri Crismăs?

  1. red

    mai nou asta este toata europa!!! nicaieri nu-i altfel iar principala menire a craciunului este sa faca comertul bani cit mai multi. de ani buni la tv din vest in perioada asta se dau emisiuni chiar speciale despre alte religii care nu au legatura cu cea crestina. guvernul romaniei este sclavul eu si fmi ca orice alt guvern european. invatati sa priviti in ansamblu nu numai in propia ograda pt ca va pacaliti la modul grav. incetati sa credeti ca la voi este altceva deoarece este o prostie!!! se stie ca nxsxa asculta toate guvernele. ai auzit tu vreun protest la adresa stapinilor de peste girla formulate de vreun guvern european? daca ar fi facut asta rusia sau china ce se intimpla? ce scandal ar fi fost?
    Gysi: „Ich bin dieses Duckmäusertum sowas von leid” (deutsch/english version)
    http://www.youtube.com/watch?v=hp0FVvpfbFU

    ai subtitlu eng!!!! priveste si scrie-mi parerea ta!!! citi romani ai cunoscut care iti spun ce este in vest in realitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge