Cum să faci update de BIOS la Acer Aspire One

By | 27 decembrie, 2013
Distribuie prietenilor!

În urmă cu aproximativ două luni mi-a „murit” laptopul Acer Aspire One din dotare. Mai exact, atunci când am vrut să bootez Ubuntu de pe un stick, s-a blocat pe ecran negru, cu HDD-ul mort, cu toate posturile USB inactive, cu led-urile stinse (în afară de Power) etc. Singurul care mai mergea era ventilatorul de la procesor!

Gândindu-mă că ar putea fi vorba de un virus, sau de un program care blochează bootarea, m-am gândit să formatez HDD-ul. În acest scop am cumpărat un rack pentru HDD-uri de 2,5 inch şi zilele astea am făcut netbook-ul praf, demontându-l aproape complet, doar ca să ajung la harddisc şi să-l demontez.

După ce l-am formatat şi l-am repartiţionat şi am asamblat totul la loc, prilej cu care, mai apoi, am observat că touchpadul laptopului nu mai funcţionează, am constatat cu disperare că problema nu s-a rezolvat deloc.

Ironia soartei face ca imediat după toată această nebunie, am descoperit şi soluţia pentru problemă, problemă care se pare că este una tipică pentru această marcă de netbook-uri. Este vorba de o problemă de BIOS (acele rutine de program scrise pe un chip de pe placa de bază, necesare pentru ca un calculator să booteze), care se rezolvă cu un update, ce se poate descărca de pe site-ul companiei Acer.

IMPORTANT! Metoda este valabilă doar pentru modelele Acer Aspire One AOA 110 şi AOA 150, deci, dacă încercaţi pe orice alt tip de laptop Acer s-ar putea să stricaţi lucrurile şi mai tare!

Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i urmaţi pentru a actualiza BIOS-ul cu cea mai nouă versiune disponibilă:

1. Intraţi pe pagina cu drivere de la Acer, faceţi click pe Netbook şi selectaţi modelul şi seria produsului pe care îl aveţi. Seria şi modelul, le găsiţi inscripţionate pe spatele laptopului.

2. Faceţi click pe tab-ul BIOS şi descărcaţi cea mai recentă versiune de BIOS disponibilă

3. După ce descărcaţi arhiva, extrageţi conţinutul său. Fişierele necesare le găsiţi în subdirectorul Dos_Flash.

4. Redenumiţi fişierul cu imaginea BIOS-ului din 3310.fd în zg5ia32.fd.

5. Copiaţi fişirele „zg5ia32.fd” şi „Flashit.exe” pe un stick USB formatat în prealabil. Un lucru important la acest pas este să faceţi formatarea alegând opţiunea FAT, nu FAT32! Pentru a formata stickul, faceţi click dreapta pe icon-ul drive-ului său şi alegeţi opţiunea „Format”. În fereastra următoare alegeţi opţiunea FAT.

formatare stick

6. Conectaţi netbook-ul la sursa de alimentare.

7. Introduceţi stick-ul într-un port USB al laptopului.

8. Apăsaţi şi ţineţi apăsate tasta Fn şi tasta Esc împreună cu butonul de pornire (Power).
Aşteptaţi până ce led-ul stickului începe să lumineze şi să pâlpâie intermitent, după care eliberaţi tastele Fn şi Esc. La acest pas aveţi grijă să nu ţineţi prea mult apăsat butonul „Power”, deoarece riscaţi să închideţi laptopul înainte ca stickul să înceapă să funcţioneze. Eventual ţineţi apăsat butonul de pornire puţin, după care menţineţi apăssate doar tastele Fn şi Esc. 😀

9. După ce tastele au fost eliberate şi led-ul stickului începe să clipească intermitent, semn că rescrierea BIOS-ului a început, aşteptaţi aproximativ 7 minute, cât se estimează că ar dura întregul proces.

Dacă procedura a reuşit, la final ar trebui ca laptopul să rebooteze şi să revină la funcţionarea normală. Dacă nu aţi reuşit, reluaţi procesul de la început urmând încă o dată paşii de mai sus cu mare atenţie.

Succes! 🙂

 

 

7 păreri la “Cum să faci update de BIOS la Acer Aspire One

  1. doru stoian

    Ai facut Up_Date de BIOS sau ai facut Up_Grade de BIOS ?

    Caz in care, ca sa te re_bootezi = ca sa te re_pui pe picioare in viitor, dupa un incident = conflict in urma caruia ai fost facut „Groggy” = „Knock Out” si/sau „ti-au fost facute sinapsele muci”:

    1) n-o s-o mai poti face in veci gratis;

    2) odata ce ai acceptat ca sa devii dependent de stick = stick_ahoolic ?

    Ori, vorba lui Caragiale: n-ai facut nici UNA MODIFICARE, nici ALTA SCHIMBARE, ci ai facut CEALALTA Meta_Morfozare = Trans_Formare ?

  2. doru stoian

    Dane,

    Atunci cand desktopul meu se bloca, ori functiona defectuos de la vreo in_festare-in_toxicare, obisnuiam sa rad SOFT-ul de pe HARD, si apoi sa-l reinstalez cu CD-ul omologat = licentiat.

    Odata, din lene = comoditate, am acceptat oferta de a-mi fi re_bootat SOFT-ul chiar de catre „cacastorii” lui ……….. oricum, cine le poate certifica = contesta vreodata identitatea, atat timp cat, vorba olteanului:

    ” nici macar ei insisi nu mai sunt in stare = apti ca sa-si recunoasca identitatea, chiar daca isi tin propriul lor buletin in mana” ????

    De-atunci:

    1) eu nu mai sunt propriul meu stapan nici macar pe BIOS = pe ” Creierul meu mic”;

    2) si nici nu mai pot scapa de paduchii = de virusii din = de pe cap ………………….. fara asentimentul lor !

  3. doru stoian

    De ce trebuie sa fie vazuta vreodata drept CRIMA, reluarea legaturii dintre:

    1) sula = HARD (BIOS) ???

    si

    2) prefectura = SOFT ???

    De ce ar trebui ca sa ne numere = contorizeze noua masonii im_pulsurile ?

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Ca să poţi rade softul de pe hard trebuie mai întâi să poţi să porneşti calculatorul. Dar dacă BIOS-ul nu funcţionează şi calculatorul nu bootează, tot ce poţi face e să te uiţi la el şi să asculţi zgomotul ventilatorului de la cooler! 😀

  5. red

    fa-ti un desktop!!! este mai ieftin, mai puternic, flexibil, rezista mai bine in timp iar problema driverelor nu este asa de mare ca in cazul laptopurilor. apoi pune linux de la bun inceput si nu vei avea probleme. te pot ajuta cu orice fel de informatii.

  6. Bogdan

    Salut, am un Acer Aspire One D257 cu Windows 7 Starter preinstalat dar din greseala am sters partitia cu OS si nu mai pot face system recovery. Puteti sa ma ajutati cu un sfat, un link, ceva sau daca aveti posibilitatea sa puneti imaginea in cloud ar fi perfect.
    Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge