Companiile din energie fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazelor

By | 13 septembrie, 2014
Distribuie prietenilor!

Piaţa gazelor şi a energiei din România este controlată în majoritate de firme străine. Şi aceste firme străine fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazelor destinate consumului populaţiei. Asta în condiţiile în care există deja un calendar de scumpiri, convenit cu FMI şi Comisia Europeană, care se va încheia în 2018 şi populaţia reprezintă doar 24% din totalul consumatorilor. De ce fac firmele asta?! Pentru că firmelor străine puţin le pasă de populaţia României, principalul lor interes fiind creşterea cât mai mult a propriilor profituri.

Ministrul delegat pentru Energie susţine că mai multe companii au făcut lobby la Bruxelles pentru majorarea preţului la gazele destinate populaţiei, vizând creşterea propriilor venituri prezente şi viitoare, dar le sfătuieşte să cheltuiască banii mai bine, pentru salariile angajaţilor şi investiţii.

„Nu o să le dau numele acum, însă ele ştiu foarte bine la ce mă refer. Nici această plângere făcută la DG Enterprise nu a venit aşa, de undeva, nu a picat din cer, dar eu le spun, vă repet, mesajul meu este să-şi folosească banii mai bine, pentru creşterea salariilor propriilor angajaţi, pentru a face investiţii, pentru a face lucruri sustenabile decât să facă acţiuni de lobby la Bruxelles, pentru că nu vor reuşi. Ştiu legislaţia, avem argumente sociale, avem argumente economice, şi am suficientă credibilitate şi dorinţa de a mă bate pentru interesele României acolo”, a explicat ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat de Mediafax.

Sursa: InCont.ro

Observăm deci că nu e vorba de economie de piaţă şi piaţă liberă, ci de intervenţie pe lângă factorii de decizie politică, pentru a oferi avantaje firmelor şi corporaţiilor. Dacă lucrurile stau aşa, atunci se pune întrebarea, dacă şi populaţia României poate să facă lobby la Bruxelles pentru ieftinirea gazelor! Dacă nu e pe bază de economie de piaţă, măcar să fie pe bază de democraţie. Sau şi asta cu democraţia e tot o minciună?!

2 păreri la “Companiile din energie fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazelor

  1. Pingback: Companiile din energie fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazelor |

  2. Pingback: Noutati 2014 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge