Dean Thompson recunoaşte că SUA sponsorizează procurorii DNA

By | 1 martie, 2015
Distribuie prietenilor!

În această dimineaţă invitatul emisiunii „După 20 de ani” a fost Dean Thompson, însărcinatul de Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Şi despre ce putea să vorbească domnul Thompson, dacă nu despre NATO, Rusia, Ucraina, parteneriatul stategic cu SUA şi evident, despre justiţia independentă şi statul de drept din România.

Însărcinatul american a vorbit despre planurile ambasadelor din Europa de Est pentru sprijinirea luptei anti-corupţie, cu referire la bineînţeles la România.

Cristian Leonte: Vorbeaţi despre sprijin… Vreau să ştiu dacă e mai mult decât un sprijin politic şi strategic. Subsecretarul de stat pentru siguranţa civilă şi drepturile omului a spus iarna trecută, cred, că ambasadele americane din Europa de Est lucrează la planuri de acţiune pentru sprijinirea luptei anti-corupţie. Ne puteţi spune mai multe despre aceste planuri de acţiune şi despre cei implicaţi în asta ?

Dean Thompson : Da, desigur. Fiecare ambasadă a lucrat la iniţiative adecvate pentru întărirea statului de drept, pentru ajutarea respectivei ţări în lupta anti-corupţie. Am făcut şi noi asta. Recent am lansat strategia noastră, pentru a aduce la un loc experţi din societatea civilă, din domeniul juridic, din guvern, pentru a vorbi despre ceea ce vrem să facem. În cazul nostru asta presupune informarea, mai ales a tinerilor, pentru ca ei să înţeleagă ce înseamnă să lupte contra corupţiei, să respecte instituţiile statului de drept. Căutăm modalităţi de a oferi formare suplimentară pentru judecători, procurori, politişti etc. Avem un proces foarte solid. De asemenea, credem că e foarte important ca autorităţile să recupereze ce s-a furat de la stat, aşa încât confiscarea bunurilor e o altă componentă importantă. Colaborăm cu autorităţile pentru ca acestea să poată recupera pentru stat tot ce a fost furat.

Asta nu e chiar atât de surprinzător, deoarece este deja cunoscut că americanii se implică pe faţă în aşa-zisa sprijinire a luptei anti-corupţie în ţările ex-comuniste din Europa de Est, dar domnul Thompson recunoaşte în clar faptul că procurorii de la DNA beneficiază de instructaj din partea unor „experţi americani” şi de asemenea de călătorii sponsorizate în Statele Unite pentru cursuri de specializare.

Cristian Leonte: Aţi asistat DNA-ul?

Dean Thompson: De-a lungul anilor, le-am oferit diverse forme de pregătire pentru procurori. Am sponsorizat oameni să meargă în America, să colaboreze cu partenerii, să înveţe tehnici noi, lucruri de genul acesta…

Sursa: ŞtirileProTV.ro

Dacă un politician sau un om de afaceri român ar fi sponsorizat călătoriile unui procuror în America sau altă ţară străină, acest lucru ar fi fost numit de „justiţia independentă” dare de mită şi influenţarea justiţiei. Dacă o fac însă americanii, se numeşte „sprijinirea justiţiei şi a statului de drept”. Evident americanii fac acest lucru exclusiv în interesul nostru, al românilor, în niciun caz pentru interesele lor stategice în România şi în zonă! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge