Falsa problemă a impozitelor Bisericii

By | 24 martie, 2015
Distribuie prietenilor!

Tot văzându-i pe propagandiştii anti-creştini cum atacă din toate părţile Biserica şi cum agită lumea şi o îndeamnă să ceară statului să oblige BOR să plătească impozite, mă gândeam dacă această chestiune este una reală şi chiar ar putea avea o rezolvare în practică, urmată de rezultatele scontate.

Propagandiştii se tot plâng de faptul că, din cauză că Biserica nu plăteşte impozite la stat, deşi „are cele mai mari profituri din ţară”, nu sunt suficiente şcoli, spitale şi salariile sunt prea mici. Lăsând la o parte inexactitatea şi absurdul din aceste afirmaţii, trebuie în primul rând să realizăm că este o mare diferenţă între a nu plăti deloc impozite la stat şi a fi scutit de impozite pentru anumite activităţi.

Aşa cum spuneam şi în acest articol, conform legislaţiei, cultele religioase sunt scutite de impozite şi taxe pentru activităţile nepatrimoniale, adică acele activităţi care sunt non-profit şi au ca scop activităţile ce ţin de cult, de acţiunile umanitare şi cele de utilitate socială.

Propagandiştii anti-creştini vor probabil ca BOR să fie tratată din punct de vedere fiscal ca o societate comercială, nu ca o organizaţie non-profit aşa cum sunt ONG-urile şi fundaţiile. Numai că acest lucru nu este nici corect, nici posibil.

Dacă BOR ar fi transformată în societate comercială, atunci ar trebui să fie înregistrată ca marcă şi înscrisă la Registrul Comerţului, aşa cum se procedează în cazul oricărui SRL. Numai că Biserica nu poate face acest lucru pentru că obiectul său de activitate, care ar trebui declarat, nu este comerţul sau altă activitate cu caracter lucrativ, deoarece, prin definiţia sa este o instituţie de utilitate socială, culturală şi care nu are proprietari privaţi.

Mergând pe aceeaşi logică, ar trebui să transformăm în societăţi comerciale şi armata, justiţia, poliţia şi chiar şi însuşi Statul, ceea ce evident este o absurditate!

În afară de asta, mai sunt două aspecte care trebuie luate în calcul. Dacă BOR va fi transformată în societate comercială cu proprietari privaţi, atunci ar trebui să-i fie retrocedate toate proprietăţile confiscate de stat în urma secularizării averii Bisericii din secolele trecute, proprietăţi care se ridică la o valoare ce depăşeşte un miliard de euro.

O altă problemă este aceea că , dacă BOR ar fi tratată din punct de vedere fiscal ca o societate comercială, atunci, pentru corectitudune, măsuri legislative similare ar trebui luate şi în cazul ONG-urilor, asociaţiilor non-profit şi fundaţiilor, adică şi pentru multe astfel de organizaţii finanţate de Geroge Soroş şi care fac propagandă furibundă împotriva religiei şi Bisericii Ortodoxe. Acestea ar trebui să-şi declare veniturile, sursele de finanţare şi să plătească impozite pe ele.

La fel ar trebui procedat şi în cazul altor culte religioase în afară de cel creştin-ortodox şi în acest caz am avea câte un SRL sau SA pentru fiecare confesiune în parte, ceea ce e oarecum ridicol.

În concluzie, chestiunea impozitării BOR este o falsă problemă, care are ca scop doar strârnirea urii faţă de Biserică şi îndepărtarea oamenilor de credinţa strămoşească.

9 păreri la “Falsa problemă a impozitelor Bisericii

  1. Qu

    De acord ca nu ar trebui sa fie impozitati…dar nici sa li se acorde monopol pe lumanari nu-i deloc corect.
    Adica sa se hotarasca odata: ori biserica, ori bijnitarie.

  2. Hatezone

    Domnule Dan Tanasescu, dupa cum arata si sloganul dvs. „informatia inseamna putere”, as dori sa va atrag atentia ca informatia noastra legata de biserica si afacerile ei sunt minuscule. Bogatia preotimii este mai presus de ce poate un om simplu sa isi imagineze, la fel cum e si nesimtirea lor. Tin sa precizez ca sunt crestin ortodox, si il iubesc pe Dumnezeu, la fel cum ma iubeste si el pe mine, neconditionat. Nu am dat nimic si nu voi da bisericii niciodata nimic din propria mea provenienta baneasca sau materiala, si cand zic biserica, ma refer la institutie, nu la biserica ca simbolism al casei Domnului. Din momentul in care preotul nu te lasa sa intrii nici macar cu lumanari cumparate din alte surse decat biserica, inseamna ca biserica ca institutie s-a indracit, diavolizat. E o forma de ipocrizie sa spui ca banii sunt „ochiul dracului” dar biserica (institutia) detine vreo 3 miliarde de euro, cam multi ochi de draci nu credeti ? Iisus a curatat activitatile comerciale din templu, si a spus „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune; dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari. ” Asta face preotimea acuma da ? a transformat biserica, ca institutie dar si ca simbolist intr-o pestera plina de talhari.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    @Qu: Lumânările sunt obiecte de cult. Ai vrea cumva să te duci la biserică să te rogi şi să aprinzi lumânări cumpărate de la Bricostore sau Practiker?! Măcar aşa dacă le face Biserica, banii rămân în ţară, dar dacă le iei de la hypermarket îi îmbogăţeşti pe nemţi, francezi şi austrieci.

  4. Qu

    Poate mi le fabric eu acasa.
    Asta-i una din problemele din ziua de azi. Se impune monopol pe tot ce se poate, in timp ce ce-i bun se desfiinteaza.
    Au ei ceva si cu becurile (poveste lunga)…dar totusi sa dam un exemplu:
    Unde-s instalatiile sanitare cu robineti si garnituri cu cost de intretinere de maxim 1 leu pe an per total ?
    A…avem acu d-alea cu maner…care le schimbi odata la cateva luni (daca nu crapa la montare) ca-s facute dintr-un plastic asa de inalt calitativ ca il poti taia efectiv cu unghia. In plus, huruie de scoli 5 randuri de vecini in toate directiile daca pornesti prea de dimineata apa. Nu erau bune ale noastre care tineau zeci de ani. Ne trebuiau plasticele lor la suprapret.
    Asta se intampla cu foarte multe. A monopoliza orice nu este bine nici pentru piata nici pentru cetateni.

    P.S. nu as zice ca-s obiecte de cult. Sunt asta doar pentru biserica. Nu cred ca pentru zonele unde nu-i curent electric (ce sunt destul de multe) se numeste activitate de cult faptul ca iti luminezi casa noaptea.

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Poţi să fabrici ce vrei tu acasă. Poţi să-ţi faci colivă, prescuri, anafură, vin de împărtăşanie, mir… poate le şi sfinţeşti tu, la tine acasă. 😀

  6. KodrutZ

    Premisa de la care se pleaca e falsa. Problema nu e ca se ataca biserica, ci ca biserica e ATACABILA. Daca majoritatea covirsitoare a preotilor ar avea bun simt si mai ales HAR, nu ar mai avea cine sa atace nimic. Insa cind ii vezi ca iti vira citamai biserica intre camine studentesti care inca au geamurile si tencuiala din anii ’80, care biserica e MAI INALTA, desigur, si are si INCALZIRE IN PARDOSEALA DE AFARA (ca doar plateste incalzirea… cineva), cind ii vezi cum plimba masini de zeci de mii de euro, cind ii vezi cu monstruozitatea aia de linga Casa Poporului (mai inalta, desigur, ca nu se poate sa fie Casa Domnului mai scunda), cind ii vezi pe toti nemernicii care iau bani si de la ultimul nenorocit… ii ataci. Nu e nevoie de iluminati, reptilieni si altii sa te faca sa faci asta.
    Legat de spitale si restul… sa fim seriosi. La ce bani se ruleaza pe acolo… si ramine sa ne intoarcem la afirmatia initiala – daca e ONG-stylee, DE CE ARE PROFIT?
    A, si faptul esential – multi crestini au inteles ca RELIGIA si CREDINTA nu sint una si aceeasi. Putine mai sint bisericile in fata carora merita sa iti faci cruce. Majoritatea nu merita nici macar un scuipat.

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Orice şi oricine este atacabil prin mistificare şi propagandă. Prin metode de propagandă poţi transforma un sfânt în infractor şi un criminal în înger. Nu contează cum e persoana în realitate, ci cum este ea percepută la nivel public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge