FMI vrea să treacă pe yuani

By | 30 mai, 2015
Distribuie prietenilor!

În ultimii cinci ani, yuanul s-a apreciat cu 33%, conform datelor BIS (Banca Reglementelor Internaţionale). Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei de putere economică globală.

În prezent, coşul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, dar componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

„China ar trebui să permită o flexibilizare mai ridicată a cursului de schimb, cu intervenţii limitate pentru a evita distorsionarea condiţiilor de pe piaţă sau volatilitatea excesivă”, a explicat Markus Rodlauer. Acesta a adăugat că FMI va colabora cu autorităţile de la Beijing în privinţa momentului includerii yuanului în DST.

Sursa: InCont

Părerea mea este că se pregăteşte o mare ţeapă pentru China. Prin liberalizarea cursului de schimb al yuanului se deschide calea unor mari speculaţii financiare, din care chinezii vor avea de pierdut. Aşa s-a întâmplat şi în România, după liberalizarea cursului de schimb a leului, în 2004.

O părere la “FMI vrea să treacă pe yuani

  1. musashi

    —tocmai citeam si eu asta,pe alte situri… si despre mexican’t
    —hmmm,ma gandesc:- daca cade dolarul( sau decade..lol),vor avea de suferit si narcotraficantii? ca n-ar fii rau,in pastele masii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge