De ce credința este obligatorie?

By | 8 februarie, 2020
Distribuie prietenilor!

Preoții și unii credincioși creștini îi amenință pe cei care nu cred ce spun ei, că Dumnezeu se va supăra foarte tare și îi va pedepsi, îi va omori, îi va arunca în iad etc. Dacă e să ne luăm după ei, cea mai mare dorință a Lui Dumnezeu este să credem ce spun anumiți oameni.

Presupunând că oamenii care ne amenință cu pedeapsa divină dețin adevărul și că ceea ce spun ei este cuvântul Lui Dumnezeu, de ce ar vrea Dumnezeu atât de mult să credem în El orbește, fără să ne ofere vreo dovadă directă sau rațională a existenței Sale și a voinței Sale? Și de ce și-ar dori atât de mult să credem? Dacă este un Dumnezeu atât de bun, practic Iubirea Absolută și care ne-a oferit liberul arbitru, de ce ar vrea să ne manipuleze prin frică, obligându-ne să credem?

Dacă abordăm problema în mod rațional, atât timp cât nu am avut până acum o legătură directă cu Dumnezeu, ceea ce ni se cere să credem este de fapt doar ceea ce spun și/sau cred alți oameni, nu ce a spus și ce vrea Dumnezeu. Și dacă luăm în considerare și modul manipulator în care suntem constrânși să credem, adică metoda de dresaj pedeapsă-recompensă despre care am scris aici, mai exact moartea, chinul etern în iad vs. viața veșnică și fericită în Rai, se pare că este mai degrabă vorba de o metodă prin care o castă sau o elită minoritară vrea să controleze marea majoritate a populației.

Este interesant de făcut observația că numai religiile monoteiste, mai exact cele abrahamice apelează la frică și manipulare pentru a-i constrânge pe oameni să creadă, alte religii, cum ar fi budhismul, hinduismul sau shintoismul neavând pretenția ca cineva să creadă în mod obligatoriu dogmele lor.

Acum, nu vreau să o dau în conspiraționisme ieftine și să spun că există o conspirație mondială, care vrea să înrobească umanitatea ”liberă” și că trebuie să luptăm împotriva ”sistemului” și alte asemenea aberații. Dacă nu ar exista o formă de control a indivizilor și de a uni oamenii în jurul intereselor și valorilor comune, nu am avea nici societate, nici civilizație și am trăi ca animalele sălbatice. Însă problemele reale care se pun sunt două:

  • Oare aceste metode de dresaj social bazate pe frică și manipulare sunt cele mai bune? Se poate cumva și altfel?
  • Cei aflați în vârful piramidei sociale și care controlează tot ansamblul social, doresc binele general, binele tuturor membrilor societății, sau își urmăresc doar propriile interese meschine, individuale sau de grup?

8 păreri la “De ce credința este obligatorie?

  1. Xaeus

    Discutii despre Dumnezeu se pot tine la infinit. Incepand chiar cu definitia: ce intelegem prin asta ? Creatorul omului sau creatorul Totului ? Deja aici putem spune ca avem de-aface cu doua entitati diferite. Deja avem prima divergenta, inainte de orice religie sau concept bine-rau.

    Omul actual, este un fel de „a 5-a generatie” pe Pamanat. Daca luam in considerare ca poate s-a retras de pe Marte dupa ce-a facut-o praf, se poate merge si mai in spate. Dar e alta poveste.

    Sa revenim:
    Partea cu „atotputernic” se exclude destul de usor si din p.d.v. logic si religios.
    (1) Partea cu Iubirea Absoluta … e trista rau… mai degraba ni se ofera maciuca Absoluta. Cum poti sa spui ca exista iubirea absoluta din partea divinitatii, atata timp cat peste 1 miliard pe Planeta nu au suficienta apa, inca doua nu au suficienta mancare, iar 95% din total sunt sclavi cu diploma. Sa mai adaugam si sutele de mii de copii macelariti doar de americani in tarile arabe si alte milioane cu probleme neuro, tot la ei si in raspandire la restul ? Ce vina au avut aia ? Si pe langa astea mai avem cateva zeci de exemple.
    Pai luand in considerare ce am zis mai sus, divinitatea suprema mai degraba este un tiran sadic cu tendinte de psihopatie avansata si sindrom bipolar. (Si de unde o anti-teorie ca de fapt Lucifer e baiatul bun care a indraznit sa comenteze tiranului ca nu e bine ce face – eh, vedeti pana unde se poate merge !?).

    (2) Partea cu recompensa, cu „lasa, sufera tu oaie ca o sa fie mai bine” este o pacaleala folosita de toti: incepand cu unii parinti, apoi de catre scoala, apoi de catre stat, apoi de catre TV si tot asa. Dar culmineaza cu religia, care ne spuna ca „ba oaie – lasa, mori tu pentru cauza, sufera tu ca asa zicem noi, da-ne noua toti banii ca nu ai nevoie de ei, ca dupa ce mori o sa fii recompensat, o sa-ti fie bine, sa stai pe norisori cu ea in mana fara sa te streseze nimeni”. Diferenta ? Zero. Aceasi pacaleala, aplicata de final, nivel epic.
    Acum puneti-va in papucii divinitatii (sau unu zeu antic oarecare): voi pe cine ati recompensa intre cineva care a supt-o (scuzati expresia) si a fost sclav toata viata vs. cineva care macar a incercat sa lupte pentru a realiza ceva, fie bine sau rau ?

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Tocmai de aceea evit discuțiile despre Dumnezeu. Orice argumente raționale aduse în discuțiile de acest gen sunt complet inutile.

    Really, any question can be tackled in two ways: philosophically or totally, intellectually or existentially. For example, if someone asks, „What is love?” you can tackle it intellectually, you can discuss, you can propose theories, you can argue for a particular hypothesis. You can create a system, a doctrine – and you may not have known love at all.

    OSHO

  3. dpgbv

    Ca un raspuns la ambele comentarii eu cred ca exista cu siguranta un Dumnezeu, un Creator al universului dar care nu se incadreaza in dogmele niciunei religii, insa si aici intrebarile si necunoscutele sunt foarte multe !

    Este foarte clar si simplu si logic ca dintre toate religiile lumii care au existat, exista si vor exista doar una singura poate veni de la Creator, restul fiind false sau inventii !

    Sa presupunem ca ar fi Crestinismul, nicio dovada rationala clara a existentei sale ! Ca sa nu mai spun ca si Xaeus „divinitatea suprema mai degraba este un tiran sadic cu tendinte de psihopatie avansata si sindrom bipolar”, mda, cam asa ni-l prezinta Biblia ! Un Dumnezeu care a creat o lume in care a lasat maleficul si raul sa se manifeste intr-un mod incredibil + boli, dezastre naturale, sclavie etc. toate acestea ca daca nu credem o singura dogma adevarata (care o fii aceea dintre ortodoxie, catolicism, etc. nu poti stii sigur niciodata) sa mergem in iad vesnic …. Mda ….

    Am cautat multi ani si nu am ajuns la nicio concluzie care este „credinta adevarata” ! Poti doar crede o dogma, o idee, un concept, dar poti doar CREDE si atat !

    Cred ca exista un singur Dumnezeu, Creator cum vrem sa ii spunem, care nu are de a face deloc cu religia si inca nu am descoperit si nu suntem pregatiti sa Il cunoastem

  4. dpgbv

    Apropo ! Stiu, poate suna dubios, dar ce parere aveti de lumina de la Ierusalim, intoarcerea Iordanului si pogorarea acelei cețe pe muntele Tabor ? Sunt 3 asa zise minuni care ar demonstra ca credinta Ortodoxa ar fi calea !

    Insa eu cred ca daca erau cu adevarat minuni nimeni nu se indoia de ele !

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Credințele și religiile nu se analizează rațional. Dacă le analizezi rațional nu vei ajunge niciodată la un rezultat oricât de mult ai analiza, raționa, deduce etc.

  6. ANDA

    Buna ziua! Eu una cred in Dumnezeu , acum depinde de fiecare ce definitie ii da . Pentru mine Dumnezeu e forta creatoare a Universului a fiecarei fiinte vii si a tot ceea vedem si ceea nu vedem. Va recomand sa cititi cartea lui ALLAN KARDEC;,Lumea spiritelor sau cartea lui SCARLAT DEMETRESCU ;Din tainele vietii si ale Universului. Cititi despre HO’OPONOPONO:_ IMI PARE RAU! IARTA-MA! MULTUMESC! TE IUBESC! Mie mi-a schimbat viata in bine. Ascultati muzica cu vibratie inalta 582hz sau 432 hz ,atentie! toate numerele adunate pana la unul singur sa va dea 3,6 sau 9. Sunt in continua continuare. VA MULTUMESC !

  7. Dan Tănăsescu Post author

    @ANDA: Cunosc și am citit ce mi-ați recomandat și mult mai mult de atât. Știu și care e treaba cu frecvențele și numerele lui Tesla. Mi-am făcut chiar și propriile fișiere audio cu muzică de relaxare, unde cerebrale și mesaje subliminale folosind diferite tehnologii. Dar nu despre asta e vorba. M-am referit doar la faptul că unii încearcă să îi manipuleze și să îi oblige pe ceilalți să creadă în ce cred ei și la fel cum cred ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge